SAĞLIK - 24 Ocak 2017 Salı 13:56

Kışın acil servislerdeki yoğunluk yüzde 100 arttı

A
A
A
Kışın acil servislerdeki yoğunluk yüzde 100 arttı

Bursa’da sert geçen kış nedeniyle acil servisler nezle ve grip olan hastalarla doldu. Bilhassa çocuk acillerde nezle, grip ve solunum yolu enfeksiyonlarında artış gözlenirken, Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın acil servislerde incelemelerde bulunup bilgi aldı.
Acil servislerde yaşanan yoğunlukla ilgili açıklama yapan Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastane Yöneticisi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan,“Normal şartlarda acil servislere 600-700 hasta gelirken, kış aylarında bu sayı 1000-1300 hastaya kadar çıkabiliyor. Bu hastalıkların büyük çoğunluğu acil değil. Normalde aile hekimine gitmesi gereken hastalar. Bu tür hastaların acilimize müracaatı gerçekten acil hastalara müdahale edilmesini geciktirmekte güçleştirmekte, dolayısıyla gerçek acil hastaların mağduriyetine neden olmaktadır” dedi.
Halk arasında Rota Virüsü diye bilinen hastalıkta bir ishal etkeni de olduğunu söyleyen Dr. İsmail Özcan, “Hastanemizde yapılan tetkiklerde yoğun olarak rota virüsü çıkmamaktadır. Özellikle nezle ile birlikte ishalde görülebilir. Mide bağırsak sistemine bağlı bulaşıcı bir hastalık olmadığı, ishallerin nezleye bağlı olduğunu düşünüyoruz" dedi.
“Grip ve nezle birbirine karıştırılıyor” diyen Dr. Özcan, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Grip hastalığı biraz daha hızlı seyreder. Grip hızlı bulaşır ve iyileşme süresi uzundur 2-3 hafta sürer. Nezlede 4-5 günde hasta rahatlayabilir. Öncelikle hastalığın bulaşmaması için kreş okul gibi yoğun temasın bulunduğu ortamlardan, hasta olan birinin yanından uzak durmak lazım. Öksürük ve hapşırmalar da muhakkak el ile kapatmaları lazım. Nezle ve girip dediğimiz hastalıkların etkeni virüstür. Bunlar damlacık enfeksiyonuyla insandan insana bulaşır. Elleriyle de bulaşabilir bu dönemde el yıkama çok önemli, bu yüzden mutlaka ellerimizi yıkamalıyız."
Dr. Özcan, "Hekim tavsiye etmediği sürece antibiyotik kullanılmamalıdır. Mutlaka istirahat, mevsime uygun sebze ve meyve tüketilmesi, bol sıvı tüketilmesi gerekiyor. Hastanın ağır yemekler yerine, hafif ve sulu gıdalar alınması daha çabuk iyileşmesini sağlar" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beşiktaş’ta 8 aracın karıştığı feci kazanın görüntüleri ortaya çıktı: Araç karşı yöne böyle uçtu Beşiktaş Levent’te iddiaya göre aks kıran hafif ticari aracın karşı yöne geçmesi sonucu lüks Maserati otomobilin de aralarında bulunduğu 8 aracın karıştığı o feci kazanın görüntüleri ortaya çıktı. 8 kişinin hafif şekilde yaralandığı kazada aracın karşı yönde yalpaladığı ve kontrolden çıkarak refüjdeki bariyerleri kırarak karşı yöne uçtuğu görülüyor. Edinilen bilgiye göre, Beşiktaş Levent Büyükdere Caddesi üzerinde önceki gün yaşanan olayda, Beşiktaş istikametine seyreden 34 CYR 227 plakalı hafif ticari araç, aks kırması sonucu sürücünün kontrolünden çıkmıştı. Bariyerleri aşarak karşı şeride geçen araç, ortalığı savaş alanına çevirmişti. Akan trafikte otomobillere çarpan hafif ticari araç, 2 otomobilin üzerine asılı kalmıştı. 8 aracın karıştığı zincirleme kazada 8 kişi hafif şekilde yaralanmıştı. Feci kazanın görüntüleri ortaya çıktı Olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edilmişti. 6 kişi olay yerinde sağlık ekiplerince tedavi edilirken, 2 kişi ise hastaneye kaldırılmıştı. Kazaya karışan lüks maserati marka otomobilin sürücüsünün bir milletvekilinin yeğeni olduğu öğrenilmişti. Yaşanan o feci kazanın görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde, süratli gelen hafif ticari araç yalpalayarak kontrolden çıkıyor. Ortadaki bariyerleri kıran araç, taksi dolmuşa çarparak karşı yöne uçuyor.
Konya Selçuk Üniversitesi ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında iş birliği Selçuk Üniversitesi ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol ile Bakanlık tarafından belirlenen eğitim kurumlarında güncel yaklaşımlara uygun öğrenme mekanları tasarlanacak. ’Eğitim Kurumları Tip Projelerinde İç Mimari Proje Hazırlanmasına Yönelik İş Birliği Çalışmaları Yapılması’na yönelik protokolün imzalarını Milli Eğitim Bakanlığı adına İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Özcan Duman, Selçuk Üniversitesi adına Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rabia Köse Doğan attı. İnşaat ve Emlak Genel Müdür Özcan Duman, eğitim ortamlarının kalitesinin iyileştirilebilmesi için kamu ve özel kurumlarla iş birliği yapmaya devam edeceklerini söyledi ve imzalanan protokolden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Protokol kapsamında bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında “İç Mimari Proje” çerçevesinde Genel Müdürlük tarafından belirlenen 2 adet tip projede yer alan mekanların; yerleşim, esneklik, sirkülasyon, mobilya-donatı ve yardımcı ekipmanlar, renk, aydınlatma, malzeme, estetik ve benzeri unsurlara yönelik ihtiyaçlarının neler olduğu ya da olabileceği incelenerek güncel eğitim yaklaşımlarına uygun öğrenme mekanları tasarlanacak. Bakanlık Beşevler Kampüsü İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilen imza törenine Bakanlık Ar-Ge ve Projeler Daire Başkanı Ahmet Tarık Çakır, Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Noraslı ile Dr. Öğr. Üyesi Hatice Çınar katıldı.