SAĞLIK - 02 Şubat 2018 Cuma 14:50

Görme bozukluğu okul başarısını etkiliyor

A
A
A
Görme bozukluğu okul başarısını etkiliyor

Göz Doktoru Op.

Göz Doktoru Op. Dr. Adnan İpçioğlu, çocuklarda oluşan görme bozukluklarının okul başarısını olumsuz etkilediğini ve ilerleyen dönemlerde akademik, sosyal ve günlük yaşantıda pek çok problemle karşılaşılmasına sebep olduğunu söyledi.


Okul öncesi görme bozukluklarının tedavi edilmemesi halinde çocukların öğrenme kabiliyeti, okula uyum süreci ve kişiliklerinin olumsuz etkileneceğine dikkat çeken Medicana Bursa Hastanesi Göz Doktoru Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Ailelerin çocuklarının eğitim hayatındaki başarısı için bu konuda önlem alıp gerekli tetkikleri yaptırması gerekiyor. Görme problemleri, okul öncesi çocukların yüzde 5 ile 10’unu, okul çağındaki çocukların ise yüzde 20 ile 30’unu etkiliyor. Çocukların derslerdeki düşük başarıları, öğrenme kabiliyetlerinden değil, görme bozukluklarından kaynaklanıyor olabilir" dedi.


Okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gerektiğini vurgulayan İpçioğlu, "Çocuklarda en sık görülen hastalıklar arasında göz kayması, göz tembelliği, gözyaşı kanalı tıkanıklığı, miyop, hipermetropi, şaşılık, astigmatizma ve konjonktivit yer alıyor. Erken tanı yapılmaz ise çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma ve ödevlerini yaparken zorlanması gibi durumlar okul başarısını olumsuz etkiliyor" diye konuştu.


Çocuğunun görme bozukluğunun farkında olmayan ailelerin, çocuklarının derslerdeki düşük başarılarını öğrenme yeteneklerinin düşüklüğüne bağladığının da altını çizen İpçioğlu, "Öğrenme kabiliyetinde eksiklik olmayan çocuklar, iyi göremediği için derslerinden geri kalabiliyor. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, gözde tembellik başlıyor ve bu durum ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini daha ciddi oranda etkiliyor. Çocuk göz sağlığı için, 6 ayda bir düzenli kontrol önemli. Erken konulan teşhis ile tedavi süreci de kolayca atlatılabiliyor" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Başkan Ertemur gençleri 19 Mayıs şenliğine davet etti Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili şenlik düzenlediklerini ifade ederek, “Pamukkale Belediyesi olarak, gençlerimize bayramımıza yakışır konserler, yarışmalar düzenleyeceğiz. Ücretsiz etkinliklerimize tüm gençlerimizi bekliyoruz” dedi. Pamukkale Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı şenlikleri düzenliyor. Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur, “Türk Milleti’nin bağımsızlığına, Cumhuriyet’e giden yolun başlangıcıdır 19 Mayıs. Türk Milleti’nin sönmeyen umut ışığıdır 19 Mayıs. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, bu özel bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. Bizlerde, bu özel günün 105. yılında, 19 Mayıs Pazar günü saat 13:00-19:00 saatleri arasında Kınıklı Mahallesi’ndeki AmfiPark’ta, ücretsiz etkinlikler düzenleyeceğiz” dedi. Etkinliklerde, her kategorideki birincilere balon turu, ikinci ve üçüncülere de çeşitli hediyeler verilecek. Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur, “19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Pamukkale Belediyesi olarak, bizlerde gençlik bayramımızın 105.yılına yakışır gençlerimizle iç içe geçecek etkinlik ve konserler düzenliyoruz. Tüm gençlerimizi o gün yanımızda görmek istiyoruz” dedi. Pamukkale Belediyesi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Şenlikleri’nde birbirinden güzel etkinlikler yer alacak. Etkinlikler 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Şenlikleri, 19 Mayıs Pazar günü saat 13:00-19:00 saatleri arasında, AmfiPark’t yapılacak. Şenlikte gençlere yönelik Barfiks, Dart, 3’lük, Powerlifting Deadlift ve Şut yarışmaları düzenlenecek. Kafadenk, Melodram, Doğukan Hazar Yerlikaya konserleri ile Dj Performansları olacak. Yarışma kayıtlarının, 10:00-13:00 saatleri arasında, AmfiPark’ta kurulacak stantta yapılacak.
Konya Selçuklu Çiçek Bahçesi ziyaretçileri için gün sayıyor Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi tarafından Konya’ya kazandırılan Çiçek Bahçesi ziyaretçilerine kapılarını açmak için gün sayıyor. Hummalı bir şekilde hazırlıkları devam eden bahçe 27 tür, 60 çeşitte 395 bin adet çiçekle misafirlerini ağırlayacak. Selçuklu Belediyesi’nin Konya’nın en büyük parklarından biri olan Kelebekler Vadisi Parkı’nda oluşturduğu gözde ziyaret mekanlarından olan Selçuklu Çiçek Bahçesi rengarenk çiçekleriyle misafirlerini karşılamaya hazırlanıyor. Selçuklu Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından yoğun mesai harcanan çiçek bahçesi 11 bin 500 metrekare alanda 27 tür, 60 çeşitte 395 bin adet çiçekle donatılıyor. “Türkiye’nin en renkli bahçesini ziyaretçilerimizle buluşturmak için çalışıyoruz” Selçuklu’nun sembol ziyaret mekanlarından bir tanesi olan Selçuklu Çiçek Bahçesi’ni ziyaretçilere görsel bir şölen sunmak için hazırladıklarını belirten Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Burası özel olarak tasarladığımız ve her yıl ziyaretçilerimizi yeniliklerle buluşturduğumuz bir alan. Yaz döneminde de yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin ilgi odağı olan bir mekanımız. Burada misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak için yoğun bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çalışmalarımız bitince de mevsim şartlarını göz önünde bulundurarak Haziran ayı başlarında ziyaretçilerimizle buluşturacağız. Ben hem ülkemizden hem de ülke dışından tüm misafirlerimizi bu rengarenk çiçeklerin arasında gezmeye ve bu şölene şahitlik etmeye davet ediyorum” dedi. Türkiye’nin en renkli bahçelerinden biri olan ve yaz döneminde de yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiye görsel şölen sunacak olan Selçuklu Çiçek Bahçesi sunduğu rengarenk ortamıyla ziyaretçilerin Konya’dan ve Selçuklu’dan değerli hatıralarla ve güzel fotoğraflarla ayrılmalarına imkan veriyor.