KÜLTÜR SANAT - 15 Mayıs 2018 Salı 11:13

Kâbe fotoğrafları Vakıf Müzesi’nde

A
A
A
Kâbe fotoğrafları Vakıf Müzesi’nde

Kâbe-i Şerif’in 100 yıllık fotoğrafları, ‘Haremeyn-Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine’ adlı fotoğraf sergisiyle Vakıf Kültürü Müzesi’nde izlenime sunuldu.

Kâbe-i Şerif’in 100 yıllık fotoğrafları, ‘Haremeyn-Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine’ adlı fotoğraf sergisiyle Vakıf Kültürü Müzesi’nde izlenime sunuldu.


Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Bursa Vakıf Kültürü Müzesi, Vakıflar Haftası dolayısıyla Ramazan ayı öncesi özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) arşivlerinden ‘Haremeyn Osmanlı Döneminde Mekke ve Medine Fotoğrafları’, Bursa’da ilk kez Vakıf Kültürü Müzesi’nde izlenime açıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) işbirliğiyle organize edilen sergide, Kâbe’nin 100 yıllık fotoğraflarından oluşan özel koleksiyon bulunuyor. Sultan II. Abdülhamid Han’ın Yıldız Albümleri ile Medine Müdafii Fahreddin Paşa’nın koleksiyonundan oluşan sergide, 19. ve 20. yüzyıla ait 78 adet tarihi Mekke ile Medine fotoğrafı bulunuyor.


Büyükşehir Belediyesi Müzeler Koordinatörü Yaşar Elmas, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Mekke-i Mükerreme ve Medîne-i Münevvere şehirlerinin Müslümanlar nazarında yeryüzünün en mukaddes mekanları olduğuna dikkat çekti. Elmas, “’Haremeyn’ diye isimlendirilen bu iki şehir için her Müslüman devlet hizmet etmek için yarışmıştır. Osmanlı Devleti’nde bu mukaddes beldelere hizmet aşkı her bakımdan zirveye ulaşmıştır. Sergide, Osmanlı Devleti’nin Mekke ve Medine’ye verdiği öneme şahit oluyoruz” dedi.


Bursa İl Müftü Yardımcısı Sedanur Sezen ise Mekke ve Medine’nin Müslümanların hayatında önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Sezen, “Osmanlı, Haremeyn topraklarını her zaman aziz bilmiş, o beldeleri baş tacı etmeyi İslâm’ın bir şiarı olarak kabul etmiştir. Osmanlı zamanında trenler Medine’ye yanaşırken, gürültü çıkararak Resûlullah’ı rahatsız etmemek için yavaşlar, üstelik raylara da keçe döşenirdi. Ramazan ayı öncesi kutsal değerlerin en güzel şekilde yaşandığı bu iki şehri hatırlatacak sergiyi düzenleyenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Açılışa katılan IRCICA Kütüphane ve Dokümantasyon Bölümü Başkanı Mustafa Şahidi Örnek de serginin 3 ana bölümden oluştuğunu ve fotoğrafların 2. Abdülhamid’in Yıldız Albümleri ile Medine Müdafii Fahreddin Paşa’nın koleksiyonundan seçildiğini hatırlattı. Örnek, “Bu kıymetli sergi ile İslamiyet açısından mukaddes kabul edilen mekanların ve o dönemdeki sosyal hayatın farklı karelerini bir araya getirerek, kültürel mirasa katkıda bulunmayı hedefledik” şeklinde konuştu.


Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde Kâbe, Hicaz Demiryolu ile Mekke ve Medine hakkında bilgilerin de yer aldığı 78 fotoğraftan oluşan sergi, Ramazan ayı boyunca ziyaretlere açık kalacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’ta yılbaşı tedbirleri Sinop Valiliği, kentin 2026 yılını huzur, güven ve esenlik içerisinde karşılaması ve kamu hizmetlerinin herhangi bir aksama yaşanmadan sürdürülebilmesi amacıyla kapsamlı tedbirler alındığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, yılbaşı süresince asayiş ve güvenliğin sağlanması amacıyla il genelinde 541 emniyet, 355 jandarma ve 40 sahil güvenlik personeli olmak üzere toplam 936 personelin görev yapacağı belirtildi. Sağlık hizmetlerinin de kesintisiz sürdürüleceği ifade edilen açıklamada, hastaneler ve entegre sağlık merkezlerinin 24 saat esasına göre hizmet vermeye devam edeceği, 115’i acil servis personeli olmak üzere toplam 352 sağlık çalışanının görev başında olacağı bildirildi. Ayrıca 25 ambulans ve bu ambulanslarda görevli 75 sağlık personelinin hazır bulundurulacağı, 112 Acil Çağrı Merkezi’nde ise 26 personelin kesintisiz hizmet vereceği kaydedildi. Muhtemel meteorolojik uyarılar ve acil durumlara karşı İl Özel İdaresi’ne bağlı 66 iş makinesi ve 150 personelin kış tedbirleri kapsamında göreve hazır olduğu belirtilirken, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde 2 tam donanımlı acil durum müdahale aracı, 1 öncü acil müdahale aracı ve 6 personelin görev yapacağı, Sinop Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nde ise 5 araç ve 8 personelin hazır bulunacağı aktarıldı. Açıklamada, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün merkez ve 8 ilçede 10 ekip ve 20 personel ile gıda ve hijyen denetimlerini aralıksız sürdüreceği, Ticaret İl Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin ise marketler ile yeme-içme işletmelerinde etiket ve fiyat denetimlerine devam edeceği ifade edildi. Telefon, elektrik, su ve doğalgaz kesinti ve arızalarına karşı da ilgili kurumlarca gerekli önlemlerin alındığı bildirildi.