GENEL - 13 Temmuz 2018 Cuma 14:15

Bilimle iç içe alternatif yaz tatili

A
A
A
Bilimle iç içe alternatif yaz tatili

Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi ile Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (Bursa BTM) iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Maker Çocuk Yaz Kampları’ devam ediyor.

Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi ile Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (Bursa BTM) iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Maker Çocuk Yaz Kampları’ devam ediyor.


Büyükşehir Belediyesi tarafından bilimi gelecek nesillere sevdirmek ve topluma yaymak hedefiyle projelendirilen Bursa Bilim Teknoloji Merkezi’nin (Bursa BTM) yaz kampları yoğun ilgi görüyor. Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Maker Çocuk Yaz Kampları’na katılan çocuklar, bilim ile iç içe nitelikli zaman geçirmenin yanı sıra eğlenerek öğreniyor. 5-6, 7-9 ve 10-14 yaş gruplarına göre gerçekleştirilen kamplarda çocuklar; yazılım, kodlama ve robotik eğitimi alıyor. 14 Eylül’e dek sürecek kamplar, ikişer haftalık programlar halinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere yine iki farklı kategoride yapılıyor.


Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi (ULUTEK) ile gerçekleştirdikleri işbirliği sayesinde çocuklara nitelikli bilimsel eğitim vermeyi hedeflediklerini ifade eden Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Fehim Ferik, “Yaz kamplarımızla zevkli ve eğlenceli ortamda proje üreten çocuklar, elektronik kodlama ve robot yapmayı öğreniyor. Evlerinde bilgisayar ile vakit öldürmek yerine kamplara katılan çocuklar, zevkli ve eğlenceli ortamda bilimle iç içe nitelikli zaman geçiriyor” dedi.


Çocukların mevcut seviyeleri belirlenerek programlara dâhil edildiğini ifade eden ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kanık ise, “‘Maker Çocuk Yaz Kampları, öğrencilerimizin bilim ve teknoloji yönünden kendilerini geliştirmesi adına önemli bir fırsat. Burada çocuklar, ‘STEM’ dediğimiz bilim, mühendislik, teknoloji ve matematikten oluşan temel değerleri öğreniyor. Yazılımın temeli olan kodlama eğitimi, robotik, ardinyo ve elektronik alanında da seviyelerine göre uygulamalı atölye çalışmalarına katılma fırsatı yakalıyorlar” dedi.


14 Eylül’e kadar devam edecek yaz kamplarının ikinci dönem kayıtları da başladı. Çocuklarına bilim ile iç içe alternatif tatil sunmak isteyen veliler, 23 Temmuz’da başlayacak ikinci kamp programı için www.bursabilimmerkezi.org adresinden teferruatlı bilgi alabiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Teknoloji ile buluşan kütüphanede okurlar tarihe yolculuk yapıyor Çorum’da yapay zeka ve ’VR’ gözlüklerle buluşturulan halk kütüphanesini ziyaret eden okurlar, yapay zeka sayesinde yazarların hayatlarına şahit olabilirken ve büyük sanat eserlerini de 3 boyutlu olarak inceleme fırsatı buluyor. Çorum İl Halk Kütüphanesi, “Akıllı Kitap Teknolojisi” ile buluştu. Kütüphanedeki akıllı cihazlar ve "VR" gözlükleri kullanan okurlar, yazarları yakından görüyor, onlara sesli ve yazılı olarak sordukları sorulara yapay zeka ile cevap alabiliyor. Gözlükler sayesinde dünyaca ünlü ressamların eserlerini 3 boyutlu olarak görme fırsatı bulan okurlar, akıllı kitaplarda yer alan eğitimler sayesinde de kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Kütüphaneye gelen vatandaşlar teknoloji sayesinde önemli bilgiler edindiklerini söyledi. İl Halk Kütüphanesi Müdürü Galip Çağatay Kayan, dünyada ilk kez yerli yazılımcı ve yayıncılar tarafından geliştirilen “akıllı kitap teknolojisi” sayesinde artık okurların, il halk kütüphanesinden aldıkları referans kodları ve kütüphanede yer alan ayaklı panodaki kod sayesinde dijital üyelik oluşturabildiğini söyledi. Okurların yazarları yakından görerek, onlarla konuşabildiğini, kitaplarını okuyup, istedikleri takdirde sesli olarak dinleyebildiklerini anlatan Kayan, “Ayrıca bu sayede okurlar yazarların, hayatlarına dair nesneleri, yapıları ve anları 3 boyutlu olarak sanal gerçeklik ortamında görebiliyorlar. Sistem sayesinde kullanıcılar isterlerse burada özel hocalar tarafından hazırlanan eğitimleri izleyebiliyor ve resim galerisi sayesinde dünyaca meşhur birçok resmi yapay zeka sayesinde o resimlerin içerisindeymiş gibi gerçekçi bir şekilde deneyimleyebiliyor” dedi. Yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarına hizmet veren teknoloji tüm kullanıcıların sistemin tüm eğitici ve yenilikçi özelliklerini kullanabildiğini açıklayan Kayan, “Telefon doğrulaması ve kişiye özel üyelikle çalışan sistem. Aynı zamanda yılda üç kez yeni teknolojilerle güncellenerek kullanıcılara sürekli gelişen bir deneyim sunuyor. Teknoloji şu anda İl Halk Kütüphaneleri ve Rami Kütüphanesinde kullanılıyor” diye konuştu. Akıllı kitap teknolojisini deneyimleyen Derya Ersoy ise “Çok sevdiğim yazarların eserlerini yakından inceleme fırsatı buldum. Daha önce kütüphanelere sadece ders çalışmak için geliyordum, sadece ders çalışmak için gelindiğini düşünüyordum. Ama uygulama sayesinde hem edebiyat hem sanat tarihine yolculuk yaptım. Bu fırsatı veren İl Halk Kütüphanesi yetkilerine teşekkür ederim” şeklinde konuştu.