EĞİTİM - 29 Nisan 2024 Pazartesi 11:08

Teknoloji ile buluşan kütüphanede okurlar tarihe yolculuk yapıyor

A
A
A
Teknoloji ile buluşan kütüphanede okurlar tarihe yolculuk yapıyor

Çorum’da yapay zeka ve ’VR’ gözlüklerle buluşturulan halk kütüphanesini ziyaret eden okurlar, yapay zeka sayesinde yazarların hayatlarına şahit olabilirken ve büyük sanat eserlerini de 3 boyutlu olarak inceleme fırsatı buluyor.


Çorum İl Halk Kütüphanesi, “Akıllı Kitap Teknolojisi” ile buluştu. Kütüphanedeki akıllı cihazlar ve "VR" gözlükleri kullanan okurlar, yazarları yakından görüyor, onlara sesli ve yazılı olarak sordukları sorulara yapay zeka ile cevap alabiliyor. Gözlükler sayesinde dünyaca ünlü ressamların eserlerini 3 boyutlu olarak görme fırsatı bulan okurlar, akıllı kitaplarda yer alan eğitimler sayesinde de kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Kütüphaneye gelen vatandaşlar teknoloji sayesinde önemli bilgiler edindiklerini söyledi.


İl Halk Kütüphanesi Müdürü Galip Çağatay Kayan, dünyada ilk kez yerli yazılımcı ve yayıncılar tarafından geliştirilen “akıllı kitap teknolojisi” sayesinde artık okurların, il halk kütüphanesinden aldıkları referans kodları ve kütüphanede yer alan ayaklı panodaki kod sayesinde dijital üyelik oluşturabildiğini söyledi.


Okurların yazarları yakından görerek, onlarla konuşabildiğini, kitaplarını okuyup, istedikleri takdirde sesli olarak dinleyebildiklerini anlatan Kayan, “Ayrıca bu sayede okurlar yazarların, hayatlarına dair nesneleri, yapıları ve anları 3 boyutlu olarak sanal gerçeklik ortamında görebiliyorlar. Sistem sayesinde kullanıcılar isterlerse burada özel hocalar tarafından hazırlanan eğitimleri izleyebiliyor ve resim galerisi sayesinde dünyaca meşhur birçok resmi yapay zeka sayesinde o resimlerin içerisindeymiş gibi gerçekçi bir şekilde deneyimleyebiliyor” dedi.


Yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarına hizmet veren teknoloji tüm kullanıcıların sistemin tüm eğitici ve yenilikçi özelliklerini kullanabildiğini açıklayan Kayan, “Telefon doğrulaması ve kişiye özel üyelikle çalışan sistem. Aynı zamanda yılda üç kez yeni teknolojilerle güncellenerek kullanıcılara sürekli gelişen bir deneyim sunuyor. Teknoloji şu anda İl Halk Kütüphaneleri ve Rami Kütüphanesinde kullanılıyor” diye konuştu.


Akıllı kitap teknolojisini deneyimleyen Derya Ersoy ise “Çok sevdiğim yazarların eserlerini yakından inceleme fırsatı buldum. Daha önce kütüphanelere sadece ders çalışmak için geliyordum, sadece ders çalışmak için gelindiğini düşünüyordum. Ama uygulama sayesinde hem edebiyat hem sanat tarihine yolculuk yaptım. Bu fırsatı veren İl Halk Kütüphanesi yetkilerine teşekkür ederim” şeklinde konuştu.



Teknoloji ile buluşan kütüphanede okurlar tarihe yolculuk yapıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bir haftadır çatıda olan kedi kurtarılmayı bekliyor Eskişehir’de bir haftadır binanın çatısında mahsur kalan kedi kurtarılmayı bekliyor. Mahalleli, durumu itfaiyeye bildirdiklerini ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Emek Mahallesinde yurt dışında yaşayan bir aileye ait olduğu öğrenilen evin çatısında bir kedi mahsur kaldı. Kedinin çıkamadığını gören mahalle sakinleri durumu hem itfaiye ekiplerine hem de muhtara bildirdi. Emek Mahalle Muhtarı Sibel Akın, Eskişehir Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekiplerini aradı. Ancak iddiaya göre olumsuz yanıt alındı. “7-8 gündür indiremedik, itfaiyeyi aradık ‘gelemeyiz’ dediler” Mahalle sakinlerinden ve kediye yardım etmeye çalışan Semih Akıl, kedinin 7 ya da 8 gündür çatıda olduğunu ifade etti. Kediyi indirmediklerini ifade eden Akıl, “Aşağıdaki ağaçtan tırmanmış, fakat geri indiremiyor. Sabah ben ağaca tırmandım, kasa uzattım o halde de inmedi itfaiyeye haber verdik. İtfaiye bize ‘Hayvanın bir yerde sıkışık olması lazım’ diyor. Ben de "Geziniyor ama indiremiyoruz, zaten ev sahiplerinin ikisi de yurt dışında, evin çatısına çıkamıyoruz, haber de veremiyoruz" dedim. Ondan sonra biz itfaiyeyi iki kere aradık, bir babam aradı bir de ben aradım. Ben hatta muhtarımıza da ben haber verdim, kendisi de iletti aynı şekilde ama gelemeyeceklerini söylüyorlar. "İleteceğiz diyorlar ’ama gelen giden yok. Ufak tefek bir şeyler atıyoruz, ama su hiç içemiyor. Gece gündüz miyavlıyor, zaten sesi falan gitti iyice kısıldı” diye konuştu. “Kedi 7 gündür aç susuz orada kaldı” Emek Mahalle Muhtarı Sibel Akıl, kediyi kurtarmak için her yola başvurduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. İtfaiye ekiplerinin defalarca aranmasına rağmen gelmediklerini anlatan Muhtar Akıl, konuşmasının devamında şunları söyledi: “İtfaiye Müdürlüğünü aradım. Kedi zor durumda olmadığı sürece, yani herhangi bir sıkışma olmadığını veya herhangi bir kuyu tarzında ya da baca tarzında bir yere düşmediği takdirde maalesef bu şekilde çatıdan kedi almaya gelemeyeceklerini söylediler. Ama benim hatırımı kırmayıp geleceklerini söylediler, ama yine ekip gelmemiş. Biz de farklı bir yol denedik. Şu an emniyet müdürlüğümüz de bu işin içerisine girdi. Yani kedi sadece çatıda da değil oraya sıkışmış aynı zamanda inemiyor da. Zaten ve 7 gündür maalesef aç susuz. Konu komşu bir şeyler atmaya çalışıyorlar çatıya, ama maalesef yüksek olduğu için ulaşamıyorlar da. Yani kedi zor durumda. Havalar soğuk, kaldı ki orada sonuçta hayvan sevenlerimiz var. Yani hayvan koruma derneklerimiz var işte hayvanları koruyalım diye pek çok haberler yapılıyor ama biz ihbarda bulunuyoruz. Maalesef gelen giden olmuyor.”
Ankara MEB’den afet durumlarında çocuk haklarını gözeten proje Milli Eğitim Bakanlığı, afet durumlarında ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki çocukların haklarının korunması amacıyla hazırlanan “Afet ve Acil Durumlarda Çocuk Hakları ve Eğitim” projesini tanıttı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Konferans Salonu’nda “Afet ve Acil Durumlarda Çocuk Hakları ve Eğitim” projesinin tanıtımı gerçekleştirildi. Etkinlikte ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki çocukların haklarının korunması için yapılan çalışmalar anlatıldı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, yaptığı konuşmada çocukların başta eğitim olmak üzere bütün haklarının Bakanlık tarafından gözetildiğini belirterek, “Zorunlu eğitim çağındaki her çocuğun fırsat ve imkan eşitliği temelinde eğitim almasını sağlamak, bilgi kaynaklarına erişim imkanını arttırmak, okullarda eğitsel amaçlı oyun ve eğlence alanları oluşturmak, yatılı bölge okullarında bütün çocukların güvenliği, temizlik, barınma, giyim, beslenme ve iletişim ihtiyaçlarının karşılanması yer almaktadır” ifadelerini kullandı. Savaş, salgın, afet ve küresel ısınma gibi zorlayıcı yaşam olaylarının çocukların hayatını olumsuz etkilediğini dile getiren Ökten, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Bakanlığımız, depremin meydana geldiği andan itibaren depremden etkilenen bölgeler ve depremzede vatandaşlarımız için seferber oldu. Bölgede birçok faaliyet ve çalışma yürüttü. Bu çalışmaları yürütmeye de devam etmektedir. Bakanlığımız, afet bilinci, iklim değişikliği, yenilikçi çözümler ve coğrafya gibi dersler ile ülkemizin zorlayıcı yaşam olayları karşısında bilinçlenmelerini sağlayan içerikler sunmaktadır.” Projenin içeriğini aktaran Ökten, “Hazırlanan öğretim programları ile tehlike ve kaza durumlarında kendilerini nasıl korumaları ve neler yapmaları gerektiği konusunda eğitim verilmektedir. İlköğretimde afet durumlarını tanıyabilme, acil durumlardaki davranışlar, yetkililerle etkili iletişim kurabilme, afet öncesi, sonrası ve sırasında yapılması gerekenler ile ilgili bilgilendirmeler yapılmaktadır” şeklinde konuştu. Programa Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli, UNICEF Türkiye Temsilcisi Paola Marchi, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.