GENEL - 09 Aralık 2018 Pazar 16:20

Salman: “İnsan hakları konusunda Türkiye hep hassas oldu”

A
A
A
Salman: “İnsan hakları konusunda Türkiye hep hassas oldu”

AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, Türkiye’nin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni kabul eden ilk ülkeler arasında yer alarak bu konudaki hassasiyetini ortaya koyduğunu söyledi.

AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, Türkiye’nin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni kabul eden ilk ülkeler arasında yer alarak bu konudaki hassasiyetini ortaya koyduğunu söyledi. Salman, AK Parti iktidarı döneminde yapılan reformlar ve düzenlemelerle insan haklarının daha da pekiştirildiğini vurguladı.


Başkan Salman, 10 Aralık İnsan Hakları Günü münasebetiyle yayınladığı mesajında, İnsan Hakları Günü’nü kutlayarak, barış ve huzur dolu bir dünya diledi. İnsan hakları konusunda Türkiye ve dünyadaki gelişmelere de işaret eden Salman, insan haklarına saygının Türkiye Cumhuriyeti’nin önceliği olduğunu söyledi. İnsanların temel hak ve hürriyetlerinin teminatı olan Birleşmiş Milletler Evrensel Bildirgesi’nin Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 50 ülke tarafından 10 Aralık 1948 yılında kabul edildiğini hatırlatan Salman, bildirgeyi 1949 yılında onaylayan Türkiye’nin insan hakları konusunda önemli adımlar attığını söyledi.


“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla, hakkı korumak, insanlar arasında ayrım yapmamak ve farklılıklara hoşgörüyle yaklaşma kültürünün yeşerdiği topraklarda yaşıyoruz” diyen Ayhan Salman, şunları söyledi:


’16 yıllık AK Parti iktidarı döneminde, insan haklarının hür şekilde kullanılması, hak ihlalleri ve işkence gibi insan onurunu yok eden suiistimallerin engellenmesi için kanunî düzenlemeler yapıldı. İnsanların inançlarını hiçbir baskı görmeden yaşamaları için önündeki engeller kaldırıldı. Devlet-vatandaş arasındaki bağlar hukukî temelde daha da güçlendirildi. Türkiye hem içerde, hem dışarda insan hak ve hürriyetlerinin önündeki en büyük engellerden biri olan terörizme karşı yasal çerçevede meşru haklarını kullanarak etkili mücadele etmiştir" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul CHP Genel Başkanı Özel ve İBB Başkanı İmamoğlu Saraçhane’de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Saraçhane meydanına geldi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer CHP’liler İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Saraçhane meydanına geldi. Gruptakiler burada kısa bir yürüyüş gerçekleştirdi. Ardından CHP lideri Özel ve İBB Başkanı İmamoğlu basın mensuplarına konuştu. Burada bir açıklama yapan Özel, "Sendikalar adına bir şey söylemem mümkün değil. İşçiler, emekçiler ne istiyorlarsa haklıdır. Çünkü demokrasilerde bir hakem vardır. O da yargıdır. Geçtiğimiz yıla kadar emekçiler, sendikalar gitmek istedi hükümet de ’gidemezsiniz’ dedi. Hakeme başvuruldu. Hakem ’gitmeleri lazım’ dedi. Bugün Taksim’e varmak isteyenlerin anayasal ve mahkeme kararına dayanan bir haklılıkları var. Götürmeyenler de anayasaya aykırı iş yapıyorlar. Biz sendikaların kararıyla ilgili bir şey diyemeyiz. Ama bir gerçeklik var ki oraya emekçileri sokmamak anayasayı çiğnemektir. Türkiye’de anayasa tartışması, anayasa çalışması başlamasını istiyorlar. Mevcut anayasaya daha 3 ay önce alınmış bir kararı uygulamamak, mevcut anayasaya uymamak yeni bir anayasa ile ilgili taleplerin de ne kadar suni talepler olduğunu ortaya koyuyor. Tabi sendikaların sayın başkanlarına ne yapacaklarını sorabilirsiniz. Ama bizim burada gözettiğimiz en önemli şey, bayramın bayram gibi kutlanmasıdır. Bugün Saraçhane önemli bir kazanım alanıdır. Çünkü tüm sendikalar da Saraçhane’ye geldiler. Emekçiler kol kola girdi ve birlikteler. Birliktelik, burada toplanabilmek önemlidir. Taksim’e çıkılmasına karşı kaba kuvvet, kanunsuz emir olursa bu onların ayıbı olur. Biz çatışma olsun istemeyiz. Ne emekçiler ne polis yaralansın, ne gaz sıkılsın, istenmeyen görüntüler ortaya çıksın istemeyiz. O yüzden de Anayasa Mahkemesine karşı kanunsuz, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen kanunsuz emirleri verenleri, bir kez daha bu kararlarını gözden geçirmeye, suç işlememeye, suç işlettirmemeye davet ediyoruz. Taksim özgürleşene kadar bu mücadele sürecek" dedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise "Son 5 yıldır Saraçhane hak arama noktasına dönüştü. Sonuçta Saraçhane’deki hak arama mücadelelerinin sonu her zaman başarıyla sonuçlandı, halkın isteği oldu. Muhtemelen bu da sonunda Taksim’de bir buluşmaya dönüşecek. Ama bugün ama seneye. Bu hak arama mücadelesini umuyorum ki şu anda bu sürece karar verenler iyi izlerler" diye konuştu.