GENEL - 19 Nisan 2019 Cuma 16:04

Büyük fikir adamı Şemseddin Sami

A
A
A
Büyük fikir adamı Şemseddin Sami

Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde, "Şemseddin Sami’nin Türk ve Arnavut kültüründeki önemi" adlı panel ilgi gördü.

Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde, "Şemseddin Sami’nin Türk ve Arnavut kültüründeki önemi" adlı panel ilgi gördü.


Galatasaray Spor Kulübü’nün ve Galatasaray Müzesi’nin kurucusu, aynı zamanda ilk Türk hakemi Ali Sami Yen’in babası, Arnavut asıllı Osmanlı fikir insanı ve sözlük yazarı Şemseddin Sami, Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde gerçekleştirilen panelde anıldı.


Panel, araştırmacı yazar Raif Kaplanoğlu’nun yönetiminde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mefail Hızlı, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Rijete Sımıtçıu’nun iştirâkiyle gerçekleşti. PaneleRumelili Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) Başkanı Ömer Kumova, İstanbul Kosova Kültür Merkezi Müdürü Kamil Bitiş, Bursa Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik ile çok sayıda akademisyen ve dernek üyesi katıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Arnavut Kültür Derneği tarafından düzenlenen panelin açılışında konuşan Dernek Başkanı Muhammed Şerif, Tanzimat devri yazarlarından Şemseddin Sami’nin, Türk ve Arnavut tarihi, kültür ve edebiyatı için önemini anlattı. Şemseddin Sami’nin hem Arnavutluk hem de Türkiye için önemli bir şahsiyet olduğu vurgulanan panelde, Türk tarihi araştırmalarında yazarın ‘Kâmûs-i Türkî’ adlı eserinin hâlâ önemli kaynaklar arasında olduğu ifade edildi.


Panelin ardından Bursa Göç Tarihi Müzesi sergi alanında Şemseddin Sami’nin hayatı ve eserlerini konu alan serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergi 13 Mayıs 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Parkta kitap okuma etkinliği düzenlendi Aydın’ın Nazilli ilçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘1 Kitap 1000 Pencere’ kitap okuma etkinliği gerçekleştirildi. Yüzlerce öğrenci ilçe protokol üyeleri ile birlikte parkta 1 saat süresince kitap okudu. Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce 2023-2024 eğitim öğretim sezonunda hayata geçirilen 23 projeden biri olan ‘1 Kitap 1000 Pencere’ temalı okuma etkinliği Sümerpark Alanı’nda gerçekleştirildi. Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe İlçe Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, şube müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. “Öğrencilerimizin yeteneklerini geliştirmek için projeler üretiyoruz” Etkinlikte ilgili bilgilendirmede bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, farklı alanlarda pek çok proje hazırladıklarını belirterek, “Sene boyunca; akıl oyunları, trafik eğitimi, şiir, müzik konserleri, tiyatro gibi farklı farklı etkinliklerimiz oldu. Nazili eğitimde marka bir şehir. Bu markayı oluşturmak kolay değil. Desteklerinden dolayı sayın kaymakamımıza çok teşekkür ediyoruz. Projelerde emeği geçen öğretmen arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Biz bu projeleri sahadan aldığımız geri dönüşler çerçevesinde hazırlıyoruz. Öğrencilerimizin her biri farklı alanlarda yetenek sahibi. Bu yeteneklerini geliştirmek için projeler üretiyoruz” dedi. Etkinliğe katılan öğrenci ve öğretmenler 1 saat boyunca kitap okudu. Yarışmaların ise 3 Mayıs Cuma günü ilkokul ve ortaokullar için Yavuz Selim İlkokulu’nda, liseler için aynı gün Atatürk Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirileceği, dereceye girenlere 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda ödüllerinin verileceği belirtildi.
Antalya BAKA’nın ’Kodla Bakalım’ programı tamamlandı Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK Akademi) ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISIBÜ) iş birliğiyle gerçekleştirilen "Kodla Bakalım” programı kapsamında oyun geliştirme süreçlerini kapsayan çevrim içi ve yüz yüze eğitimler tamamlandı. BAKA’nın, BTK Akademi ve ISIBÜ ile hayata geçirdiği "Kodla Bakalım” programına 428 kişi başvurdu. Başarı ile tamamlayan 16 genç, sertifikalarını BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler ve ISUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Öztürk’ten teslim aldı. Sertifika teslim töreninde genç öğrencilerle sohbet eden Güler, "Oyun teknolojileri günümüzde özellikle genç kuşağın ilgi ile takip ettiği bir alan. Dolayısıyla bu teknolojilerin geliştirilme sürecinde de gençlerimizin işin içerisinde olması son derece önemli. Bizim Bölgemiz içerisinde de bu alanda ciddi bir potansiyel var, ekosistem oluşmaya başlamış durumda. Bizim hedefimiz de bu alana gerçekten yönlenmek isteyen hedef gruplara ulaşmak. Bu eğitim bizler için arama, keşfetme işlevi gördü. Bundan sonraki süreçte sizlerin geliştirecekleri oyunların ticarileştirilmesini sağlama noktasında mentörlük desteklerimizle yanınızda olmaya devam edeceğiz” dedi. ISUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Öztürk ise, "Genç arkadaşlarıma heyecanlarını kaybetmemelerini tavsiye ediyorum çünkü azimle çalıştıkça muhakkak başarı gelir. Girişimcilik bir anlamda ortaya bir model koymak veya ortaya konulmuş bir modeli daha verimli olacak şekilde geliştirmektir. Bu anlamda ISUBÜ olarak bizler de genç girişimcilerimize destek olmak için her zaman buradayız" sözlerine yer verdi. Programı başarı ile tamamlayan öğrencilerden Tunahan Karabulut, "Programdan üniversitemizin web sitesinden haberim oldu. Fırsatı değerlendirmeliyim diyerek hemen başvuruda bulundum. Çocukluğumdan beri bilgisayar oyunları ve oyun tasarımı ilgimi çekmişti. Bilgisayar mühendisliği öğrencisi olduğum için bu alanda uzmanlaşmak üzere atölyeye kayıt yaptırdım. Önümüzdeki süreçte de buradan elde ettiğim bilgilerin üzerine farklı kazanımlar ekleyerek kendimi geliştirmek istiyorum" diyerek düşüncelerini paylaştı.