SAĞLIK - 23 Mayıs 2020 Cumartesi 12:51

Sokağa çıkacak 65 yaş üstü bunlara dikkat

A
A
A
Sokağa çıkacak 65 yaş üstü bunlara dikkat

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, izin günlerinde sokağa çıkan 65 yaş üstü vatandaşların, hijyen, maske ve sosyal mesafe kurallarının yanı sıra sıvı tüketimine ve güneşe de dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.


Yürüyüş mesafesi kaydıyla sokağa çıkmaları serbest hale getirilen 65 yaş üstü vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktaların olduğunu belirten Özel Medicana Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, "65 yaş üstü bireylerde uzun süre evde kalmaya bağlı hareketsizlik, tembelliğe alışma, yeme içme düzeninde değişiklik, sosyalleşmeme, psikolojik, psikiyatrik sorunlar, ölüm korkusu, acil olmayan diğer sağlık sorunlarının ertelenmesi sonucu daha ciddi hal alması gibi sıkıntılar yaşayabilir. Fakat bu olumsuzluklara karşın bu kısıtlamalar dışarıdan virüsü eve getirme ihtimalini ortadan kaldırmış ve bu yaş grubunda daha yüksek oranda görülen ölümler önlenmiş oldu" dedi.


Prof. Dr. Reşit Mıstık, Pazar günü sokağa çıkma izni verilen 65 yaş üstü vatandaşlara şu uyarılarda bulundu;


"65 yaş üstü bireylerin el hijyeni, sosyal mesafe ve maske kullanımı konusunda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Oksijenin daha çok olduğu park ve bahçe gibi ağaçlık yerlerde daha çok bulunulmalı. Yaşına uygun süre ve tipte bireysel temassız spor yapılmalı. Güneşin kızgın olduğu saatlerde güneşte fazla kalınmamalı. Sıvı tüketmeyi ihmal etmemeli. Eve dönüşte giysiler değiştirilmeli ve mümkünse duş alınmalı.’’

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.