EKONOMİ - 05 Mart 2021 Cuma 10:51

Yeme içme ve hizmet sektörü can suyu desteği bekliyor

A
A
A
Yeme içme ve hizmet sektörü can suyu desteği bekliyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiden en çok zarar gören yeme içme ve hizmet sektörü temsilcileri, kapanış saatlerinin uzatılmasını ve işletmelerin biriken borç stokunun çözülmesi için desteklerin hayata geçirilmesini bekliyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiden en çok zarar gören yeme içme ve hizmet sektörü temsilcileri, kapanış saatlerinin uzatılmasını ve işletmelerin biriken borç stokunun çözülmesi için desteklerin hayata geçirilmesini bekliyor.


Hizmet ticaret sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıya, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Aslan, Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, Mesleki Gelişim ve Entegrasyon Konseyi Başkanı Abidin Şakir Özen, BTSO Meclis Üyesi Neslihan Binbaş ve sektör temsilcileri katıldı. Irmak Aslan, koronavirüs salgınının sağlık ve toplumsal alanda olduğu gibi ekonomide ağır tahribatlar oluşturduğunu belirterek, bu süreçte sektör temsilcileriyle birlikte sahadan sorunları ilgililere iletme konusunda oldukça yoğun ve proaktif bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Tüm sorunları çözüm önerileri ile birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ve Hükümete aktardıklarını belirten Aslan, “Bursa’da her hafta pazartesi günü bir araya gelerek yaptığımız basın açıklamalarında sektörümüzün talep, öneri ve beklentilerini de kamuoyu ile paylaştık.” dedi.


“Saat 19’00’dan sonra açık kalalım”


Aslan, salgının etkilerinin neredeyse tüm sektörlerde görülmeye devam ettiğini, yeme içme ve hizmetler sektörünün salgından en olumsuz etkilenen sektörlerin başında geldiğini belirtti. Açıklanan kısmi normalleşme kararlarını önemli bulduklarını ifade eden Aslan, sektör temsilcileri olarak salgının bıraktığı ağır hasarlara karşı ilave adımların atılmasını beklediklerini belirtti. Aslan, Mart ayı ile birlikte başlayan kısmi kısıtlama kararlarında, işletmelerin çok riskli 17 il dışında Türkiye genelinde sabah 7 ile akşam 19 saatleri arasında, yüzde 50 kapasiteyle hizmet verebileceği hatırlattı. Sektörde birçok işletmenin doğası gereği ağırlıklı olarak akşam saat 19.00’dan sonra müşterilerini ağırladığını belirten Aslan, “Kısmi normalleşme kararlarına rağmen daha önceki açıklamalarımızda da öngördüğümüz gibi işletmelerimizin büyük kısmı maalesef açılamadı. Mevcut durumda kapasite sınırı dolayısı ile ciroları 3’te 1 oranında düşen işletmelerin hazlı toparlanabilmesi adına kapanış saatlerinin 19.00’dan sonrasına alınması sektörümüzün beklentileri arasında yer almaktadır.” diye konuştu.


Hibe, kredi yapılandırması ve kira desteği bekliyoruz


Düşük kapasitede de olsa kısmen açılan ve kapalı olan işletmelerin birinci pandemi döneminde aldığı kredilerin ve yapılandırmaların ödemelerinin başladığını kaydeden Aslan, sektör temsilcilerinin taleplerini aktardı. Sınırlı kapasite ile açılmasına izin verilen işletmelerde kira ödemelerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların devam ettiğini belirten Aslan, söz konusu uyuşmazlıkların külfetin kamu-kiralayan ve kiracı arasında eşit olarak bölünmesi sureti ile çözülmesini talep ettiklerini bildirdi. İşletmelerin birinci pandemi ve ikinci pandemi döneminden kalan borç yükünü hala taşıdıklarını ifade eden Aslan, şöyle konuştu: “İşletmeler olarak daha fazla borç stoğu biriktirmek istemiyoruz. İşletmelerimizi tekrar açabilmek için acilen cansuyu niteliğinde hibe desteği talep ediyoruz. Ayrıca Nisan ayında ilk pandemi döneminde aldığımız kredilerin en az 2 yıl ödemesiz ve aynı faiz oranları ile yeniden yapılandırılmasını istiyoruz. Kamu alacaklarının yapılandırılmasının pandemi döneminin bitimine kadar uzatılmasını, sektörümüze ait yapılandırma ödemelerinin ise 2022 tarihinden itibaren başlamasını istiyoruz. Kapanan ya da faaliyetleri kısıtlanan işyerlerimizde çalışanların kısa çalışma ödeneklerinin uzatılmasını ve asgari ücret düzeyine çekilmesini, ayrıca ücretsiz izin kapsamında olanlara yapılan desteklerin aynı oranda artırılması da sektörümüzün en önemli beklentileri arasındadır. Hükümetimizin işletmelerin kısmen açılması konusundaki çağrımızı karşılıksız bırakmamasını olumlu bir adım olarak görüyor, teşekkür ediyoruz. En kısa sürede taleplerimizin hayata geçirileceğine ve normalleşme adımları ile sektörlerimizin canlandırılmasına katkı sağlayacak düzenlemelerin hayata geçmesini temenni ediyoruz.”


“Tamamen açılmayı bekliyoruz”


Kadıköy Esnaf Derneği Başkanı Tuncay Savaşlı, alınan kararla uygulamaya koyulan yeni çalışma saatlerinin işletmeler için yeterli olmadığını söyledi. Çalışanların sigorta primi, maaş ve vergileri sebebiyle işletmeleri zor bir dönemin beklediğini kaydeden Savaşlı, işletmelerin öz sermayesini tamamen tükettiğini anlattı. Savaşlı, tüm esnafın sicil affına ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.


Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği Başkanı Aydın Ali Kalaycı, Beyoğlu’nda 350 esnafın 12 aydır kapalı olduğunu belirterek, işletmelere yeni desteklerin verilmesini istediklerini dile getirdi.


Kocaeli Kafe ve Restoran İşletmecileri Dernek Başkanı Yaşar Aktaş, işletmelerin akşam kapalı kalmasının firma sahiplerine zor durumda bırakacağını belirterek, işyerlerinin pandemi öncesinde olduğu gibi tamamen açılmasını beklediklerini söyledi.


Açıklamaya, Nilüfer Kent Konseyi, Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği, Kadıköy Esnaf Derneği, Beşiktaş Esnafları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Avcılar Kafe Bar İşletmecileri Derneği, Ankara Kafe Bar Restoran Çalışanları ve İşletmecileri Dayanışma Derneği, Kocaeli Kafe Restoran İşletmecileri Derneği, Muğla Esnafları Birlik ve Dayanışma Platformu ve Akdeniz Çukurova Eğlence Yerleri Derneği destek verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.