EKONOMİ - 14 Ekim 2021 Perşembe 10:25

Yeşim, Mısır’da fark yaşattı

A
A
A
Yeşim, Mısır’da fark yaşattı

Amerika pazarına üretim yapmak üzere 2008 yılında Mısır’daki üretim yolculuğuna başlayan Yeşim Grup’a bağlı Jade Tekstil, üst üste elde ettiği başarılar ve hayata geçirdiği projelerle adından söz ettiriyor.

Amerika pazarına üretim yapmak üzere 2008 yılında Mısır’daki üretim yolculuğuna başlayan Yeşim Grup’a bağlı Jade Tekstil, üst üste elde ettiği başarılar ve hayata geçirdiği projelerle adından söz ettiriyor. Son üç yıldır Mısır’ın en büyük hazır giyim-konfeksiyon ihracatçısı olma başarısını gösteren Jade, gerek kendi geliştirdiği gerek Mısır Hükümeti nezdinde hayata geçirilen projelerle ülkenin sosyo-ekonomik gelişimine de katkı sunuyor.


Mısır’ın İskenderiye şehrinde 2008 yılında devreye aldığı ilk tesisin ardından Mısır’daki üretim yolculuğuna başlayan ve Kahire’deki ikinci tesisin ardından 2019’da İsmailiye’de üçüncü üretim tesisini hayata geçiren Jade Tekstil, bölgede ciddi bir büyüme ve gelişim eğrisi yakaladı. “2020 Mısır Konfeksiyon İhracatı” sonuçlarına göre 3 yıl üst üste “En büyük hazır giyim - konfeksiyon ihracatçısı” olma başarısını elde eden Jade, yeni yatırım programlarıyla kapasite ve istihdam artışı sağlamaya devam ediyor.


Genel olarak zor geçen bir yılın ardından Mısır’ın en büyük hazır giyim - konfeksiyon ihracatçısı olma başarısının kendilerini oldukça mutlu ettiğini ve bir Türk yatırımcı firma olarak gururlandırdığını belirten Yeşim Grup Co CEO’su Selim Şankaya, gelecek hedefleri kapsamında üretim ve ihracat çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti. Mısır’da yürüttükleri operasyonların Türkiye adına da katma değer yaşattığını dile getiren Şankaya, “Türkiye’deki tesislerimizin dışında Mısır ve Moldova olmak üzere 2 ülkede daha üretim yapıyoruz. Bunlardan biri global bir oyuncu olma misyonumuza uygun olarak 2008 yılında Mısır’ın İskenderiye şehrinde faaliyete geçti. Bölgedeki bu ilk üretim tesisimizin ardından bir diğer yatırımımızı 2009 yılında Kahire’de devreye aldık ve Mısır yatırımımızın sonuncusunu da 2019 yılı itibari ile İsmailiye kentinde hayata geçirdik. Gelinen noktada Yeşim Grubu olarak Mısır’da 3 fabrikamızla üretim ve ihracat faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.” diye konuştu. Şankaya şöyle devam etti:


“İçinde bulunduğumuz ekim ayı içinde 38. kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan Yeşim, kurulduğu ilk yıllardan bu yana uluslararası dünya markalarına ihracat gerçekleştiriyor. Ağırlıklı spor giyim ürünlerinden oluşan hazır giyim ve ev tekstili ürünleri ihracatı gerçekleştiriyoruz. Mısır’daki tesislerimizden de başta Nike ve Under Armour markaları için olmak üzere Amerika pazarına hazır giyim ürünlerimizi gönderiyoruz. Mısır bizim için stratejik bir yatırım. Amerika pazarı çok büyük bir pazar. Mısır’ın da Amerika ile yapmış olduğu serbest ticaret anlaşması çok önemli bir anlaşma ve orada gümrüksüz mal satma fırsatınız var. Mısır, 2030’a kadar belirlediği büyüme hedefleri içinde hazır giyim sektörünü öncelikli sektör olarak konumlandırmış durumda. Biz de bu stratejiye uygun olarak büyüme hamlelerimizi kurguluyoruz. Mısır’dan yıllık yaklaşık 140 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmekteyiz ve ülkedeki istihdamımız 7 bin kişiye ulaştı. Böylece bir Türk şirketinin yurt dışında tek çatı altında sağladığı en büyük istihdamlardan biri haline geldik. Hedefimiz 12 bin çalışana ulaşmak ve 2025 yılına kadar ihracatımızı 230 milyon dolara taşımak. 100 milyon dolarık ek yatırımla bir sonraki aşamada daha da büyümeyi hedefliyoruz. Mısır’ın potansiyeline inanıyoruz ve bölgede daha da büyüme hedefindeyiz. Son yatırımlar sonrası Jade olarak son 5 yılda ihracat ve istihdam değerlerinde 3 katlık bir artış yakaladık. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde de hem ihracat hem iş gücünde 2 kat daha artış sağlamayı hedefliyoruz.”


Kaliteli üretime Bakan’dan övgü


Mısır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mohamed Mahmoud Saafan ve Onuncu Ramazan Bölgesi Sanayi Federasyonu Başkanı Ashraf Dokar, geçtiğimiz aylarda Jade Tekstil’in Kahire’deki fabrikasını ziyaret etti. Yeşim Grup Co CEO’su Selim Şankaya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ziyaret kapsamında engelli kadrosunda bulunan 201 Jade çalışanı için hazırlanan iş sözleşmeleri de teslim edildi. Bakan Saafan, yurt dışına gerçekleştirdiği ihracat değeri ile önemli bir başarıya imza atan Jade Tekstil’i ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, fabrikada üretilen ürünlerin kalitesine ve katma değerli üretim sürecine övgüde bulundu. Bakan Saafan, Sharkia’daki İnsan Gücü Müdürlüğü’ne ait özel yerlerde eğitim verilmesi için Jade Tekstil yönetimiyle anlaşmaya varıldığını ifade ederek, çalışma ortamındaki işçilerin koşullarını ve iş sağlığı-güvenliği şartlarını da denetledi.


“Kreş hizmetimizle Mısır’da da ilke imza attık”


Bursa’da 1988 yılında hayata geçirip devam ettirdikleri kreş hizmetini Mısır’daki İsmailia tesisine de taşıdıklarını ifade eden Şankaya, “Bursa’daki kreş birimi ile gerek sektörde gerek ülke sanayisinde öncü olan ve günümüze dek ortaya koyduğu sürdürülebilir çizgisiyle birçok platformda örnek gösterilen Yeşim’in kreş hizmeti, Mısır sanayisi ve tesisin bulunduğu üretim bölgesi için de bir ilk olma özelliği taşıyor.” dedi. Mevcut kreş biriminde 300 çocuğa hizmet vermeyi planladıklarını dile getiren Şankaya, “33 yıldır kadın çalışanlarımıza sağladığımız ücretsiz kreş hizmetimizle kadın istihdamını güçlendirmeyi önceliklendirdik. ‘Kadın dostu firma’ vizyonumuzun bir parçası olan bu hizmeti böylece Mısır’a da taşımış olduk. Kreş birimimizin açılışı Mısır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mohamed Mahmoud Saafan ve bakanlık yetkililerin katılımıyla gerçekleşti.” diye konuştu. Şankaya şöyle devam etti: “Kreş birimimizin inşa aşamasının tamamlanmasının ardından işletmeye alınması yaklaşık 6 ay sürdü. Buna birimin fiziki yapılanması, işe alım süreci ve bakıcıların eğitimi de dahil. Tüm yatırım sürecimiz 260 bin doları buldu. Birimimizde nihai hedefimiz 6 sınıfa sahip olmak. Kreşimize 90 günlükten 6 yaşına kadar olan tüm çocuklarımızı kabul ediyoruz. Anneler doğumdan sonraki süreçte işe döndüklerinde mesai saatleri içinde çocuklarını emzirebilecekler. Mısır genelinde kreşe sahip ilk hazır giyim tesisiyiz. Diğer firmalar kendi içinde kreş hizmeti vermek yerine çoğunlukla ailelere ödenek sağlamayı tercih ediyor.”


“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği birimi de Mısır’da bir ilk”


Şankaya, Mısır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mohamed Mahmoud Saafan ve bakanlık yetkililerinin ziyareti sırasında yine tesis bünyesinde faaliyete geçirdikleri “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Ekonomik Güçlendirilmesi” biriminin açılışını da gerçekleştirdiklerini söyledi. Söz konusu birim aracılığı ile İsmailia’da toplumsal cinsiyet eşitliği kültürünü yaygınlaştırmayı hedeflediklerinin altını çizen Şankaya, “Tesis bünyesinde hiçbir ayrımcılığa ya da istismara müsamaha gösterilmemesini amaçlayan bir yapı bu. Bu tesis Mısır’da bu konuda oluşturulan ilk birim olma özelliği ile de diğer firmalara liderlik edecek. Birimimize kadın çalışanlarımız istedikleri zaman başvurup destek alabilecekler. Bu oluşumla kadın çalışanlarımızla ilgili kariyer yönetimi dahil olmak üzere onların gelişimlerine dair birçok konuyu da ele alacağız. Global vizyonumuza uygun olarak başta Mısır’daki fabrikalarımızda olmak üzere diğer tüm tesislerimizde hayata geçirdiğimiz iyi uygulamaları, Bursa merkez tesisimizdekilerle hizalamaya çalışıyoruz. Global firma olmanın gereği budur. Bu birimde gerçekleştirilecek eğitimler, orta ve uzun vadede toplumsal fayda olarak geri dönecektir.” diye konuştu.


Mısır’daki özel girişime destek


Son bir gelişme olarak “Zarif Yaşam Girişimi (Hayat Kareema)” adıyla hayata geçirilen ve Mısır’daki kırsal alanların kalkınmasını amaçlayan özel programın bir parçası olduklarına da değinen Şankaya, “Ülkedeki köy statüsündeki yerleşim alanlarını hedef alan program; ekonominin desteklenmesine, genç nüfusa istihdam sağlanmasına, ekonomik büyümenin dinamosu konumunda olan küçük işletmelerin mikro projelerle harekete geçirilmesine katkı sağlayacak. Mısır Hükümeti tarafından da desteklenen söz konusu programın lansmanı 18 Eylül’de çok sayıda bakanın ve Jade Tekstil üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Önümüzdeki dönemde Mısır Hükümeti’nin özellikle kırsal bölgelerde yaşayan genç Mısırlılar için daha fazla iş imkanı sağlanması ve bölgemizin konfeksiyon üretim merkezi haline dönüşmesi yönündeki vizyonuyla uyumlu iddialı başka projelerde de görev alacağız.” diye konuştu.


Jade’in 2025 stratejileri belirlendi


Jade Tekstil geçtiğimiz günlerde “Vizyon 2025, Dönüşüm başladı” sloganıyla Kahire’de gerçekleştirilen strateji çalıştayıyla firmanın 2025 yılı stratejilerini de belirledi. Çalıştay programına Yeşim Grup Co CEO’su Selim Şankaya başta olmak üzere Mısır’da kurulu Jade Teksil üretim tesisleriyle Bursa fabrikasının üst düzey yöneticileri katıldı.


Jade Tekstil’in 2025 yılı stratejilerinin belirlenmesi, Jade Tekstil ile Yeşim Grubun gelecek yol haritalarının çizilmesi ve stratejilerin planlarla uyumlu hale getirilmesi amacıyla organize edilen etkinlikte, Mısır ve Türkiye ekipleri projelerini paylaşarak çeşitli kıyaslama ve iyileştirmeler yapma şansı buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Meyve düşmanı bir çift ’fındık kurdu’ 200 meyveye zarar veriyor 10 gün içerisinde tamamlamaları gerektiğini söyledi. Türkiye ve Samsun’un en önemli ihracat kalemlerinden olan fındıkta kahverengi kokarcanın ardından fındık kurdu için uyarı geldi. Mücadelesi yapılmadığı takdirde önemli oranda verim kaybına neden olan fındık kurdu zararlısı ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, gerekli tedbirlerin en kısa sürede alınması gerektiğini ifade etti. “Bir çift fındık kurdu 200 meyveye zarar veriyor” Ekonomik anlamda üretimi yapılan fındığın ana zararlısı olan fındık kurdunun beslenme ve yumurta bırakmak yoluyla meyvelerde zarar yaptığına dikkat çeken Sağlam, “Fındık kurdu erginleri, öncelikle yeni oluşmakta olan meyvelerde zarar yapar daha sonraları fındığın meyve kabuğunu hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirerek deler ve kabuk içindeki yumuşak etli kısımla beslenir. Zarar gören meyveler normal büyüklüğe erişinceye kadar kabuk içindeki etli kısmı ve kabuk kısmı sarı renk alır. Bu zarar şekline halk arasında sarı karamuk denir. Meyve normal iriliğe ulaştıktan sonra zarara uğrarsa meyve içi kararır ve bu zarara da kara karamuk denir. Bir çift fındık kurdu ergini (dişi ve erkek); beslenme ve yumurta koyma yoluyla yaklaşık 200 meyveye zarar verebilir. Meyve içerisinde beslenen larvalar meyve içini tamamen yedikten sonra bir delik açarak dışarı çıkar. Bu şekilde beslendiği fındık meyvelerinin pazar değeri kalmaz ”dedi. “Fındık kurdu ve kokarca görülen bahçelerde her ikisiyle de mücadele yapılır” Samsun’da üreticilerin en önemli gelir kaynaklarından biri olan fındığın ana zararlısı olan fındık kurdu zararlısı ile duyurulan zaman aralığında ve tekniğine uygun mücadele yapılmasının verim kaybını önlemek bakımından çok önemli olduğunu belirten Sağlam, “Fındık kurdu mücadelesinde bitki köklerine zarar vermeden bahçe toprağının çapalanması böcek yoğunluğunu azaltmada etkili olmaktadır. Kimyasal mücadele; ergin fındık kurdu zararlısının ekonomik zarar yapmaya başladığı dönemde, bahçedeki hâkim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4 mm) yapılmalıdır. Fındık kurdu mücadelesine karar vermek için, 2-3 günde bir güneş doğmadan sabahın erken saatlerinde çarşaf yöntemi ile fındık kurdu sayımı yapılmalıdır. 10 ocakta iki ve daha fazla fındık kurdu ergini bulunursa ilaçlama yapılmalıdır. Fındık kurdu ilaçlaması yapılan bahçelerde fındık kokarcasına rastlanırsa ayrı bir ilaçlama yapmaya gerek yoktur. Sayımlarda 10 ocakta ortalama bir ergin fındık kokarcası bulunursa her iki zararlıya karşı etkili etken maddeli ilaçlarla mücadele yapılır. Ayrıca fındık kurdu popülasyonunun yüksek olduğu yerlerde tekrar sayım yapılarak zararını engellemek için mayıs sonu, haziran başında ikinci bir ilaçlama yapılabilir. Fındık kurdu ve kahverengi kokarca görülen fındık bahçelerinde her ikisine de ruhsatlı BKÜ ile ilaçlama yapılarak kontrol sağlanabilir” diye konuştu. “Mücadele zamanı geldi, 1 hafta-10 gün içinde mücadele tamamlanmalı” Fındık kurdu ile mücadele zamanının geldiğine değinen Sağlam, “İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce fındık alanlarında yapılan sürvey ve fenolojik gözlemlere göre sahil ve orta kuşakta erkenci çeşitlerin hakim olduğu bahçelerde 6 Mayıs, yüksek kuşakta ise 15 Mayıs tarihi itibariyle mücadele zamanının geldiği belirlenmiştir. Fındık üreticilerimizin bahçelerindeki hâkim çeşitlerin yüzde 50’sinin mercimek büyüklüğüne ulaştığı dönemde teknik tavsiyelere uygun olarak mücadeleye başlamaları, gerekli koruyucu tedbirleri almaları ve ilaç uygulamalarını en kısa sürede tamamlamaları (1 hafta-10 gün) gerekmektedir. Kimyasal mücadelede kullanılacak bitki koruma ürünleri yetkili bayilerden alınmalı, reçete yazma yetkisine sahip olan kişiler tarafından reçetelendirilmeli, uygulama yetkisine sahip olan kişiler tarafından uygulanmalıdır” şeklinde konuştu. Diğer geçim kaynaklarından biri olan arıcılıkta arı faaliyetlerinin bitki çeşitliliğinin sürdürülebilirliği bakımından da çok önemli işleve sahip olduğunu belirten Sağlam, fındık kurdu ilaçlamaları esnasında arıların su içtiği kaynaklara hiçbir şekilde ilaç bulaştırılmaması gerektiğini, tarım ilaçları uygulamalarının akşam üzeri veya sabahın erken saatlerinde arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılması gerektiğini ve öncelikle arılara zarar vermeyen bitki koruma ürünleri tercih edilmesi hususunda üreticilerin özenli davranmalarını, ayrıntılı bilgiye sahip olmak için il/ve ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Hatay Eldiveni takan başkan ve kaymakam kenti temizlemek için sahaya indi Hatay’ın İskenderun ilçesinde başlatılan temizlik kampanyası çerçevesinde kentin sokaklarındaki izmaritler başta olmak üzere çöpler, Kaymakam Murat Sefa Demiryürek ve Belediye Başkanı Mehmet Dönmez’ın katılımı ile toplandı. İskenderun Kaymakamlığı ve İskenderun Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Çevremizi Temiz Tutalım, İskenderun’umuza Sahip Çıkalım” kampanyası çevresinde kentte temizlik seferberliği başlatıldı. Kampanyaya İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, ilçe protokolü, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Kentin sokaklarında Kaymakam Demiryürek, Başkan Dönmez ve vatandaşlar tek tek izmarit topladı. Temizliğin en başta kirletmemekten geçtiğini dile getiren Kaymakam Demiryürek, “Caddelerimizin, sokaklarımızın temiz kalması, sadece temizlik işçilerinin görevi değil. Hepimizin görevi, tüm vatandaşların görevi ve tüm İskenderunluların görevi. Bunun en iyi yolu kirletmemekten geçiyor. Deprem süreci hepimizi çok zorladı. Hepimizi çok zorlayan bir süreç ama normalleşme yolunda bu tür duyarlılıkları hepimizin paylaşması, kurumsal olarak tavrımızı ortaya koymamız ve bu amaçla mücadele etmemiz gerekiyor. Sayın belediye başkanımızla, ekipleriyle, bütün kurumlarımızla ve en önemlisi bu kenti gelecekte teslim edeceğimiz, emanet bırakacağımız çocuklarımızla bu duyarlılığı tüm İskenderunlu, tüm çevreyle paylaşmak adına bugün beyaz eldivenlerimizle sokaktayız” ifadelerini kullandı. Başkan Dönmez ise, belediye olarak temizlik çalışmalarını aralıksız yürüttüklerini belirterek, “Deprem yaşadık, acılar yaşadık. Bu acılarla beraber insanların bazı şeyleri kanıksadığını gördük; etrafın dağınık olmasını, etrafının kirli olmasını. Bu kanıksamanın önüne geçebilmek için biz temizlemeye çalışıyoruz. Var gücümüzle belediye ekiplerimiz, temizlik şirketimiz çalışmalarını devam ettiriyor ama asıl olan kirletmemek, asıl olan insanların şehri temiz tutmasını sağlamak. Bu amaçla bir kampanya başlattık. Kampanyaya hep birlikte destek veriyoruz. Bu kampanya bir defalık olmayacak, en önemlisi bunu birer hafta arayla sürekli hale getireceğiz" şeklinde konuştu. 120 okul, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve vatandaşlar, temizlik çalışmalarına katkıda bulundular.