YEREL HABERLER - 16 Ocak 2012 Pazartesi 12:57

NİNELER CHATTE

A
A
A
NİNELER CHATTE

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı mobil eğitim projesinde 7’den 70’e herkes bilgisayar kullanmayı öğreniyor. Üniversite öğrencilerinden ninelere kadar her kesimin katıldığı kurslarda 8 ayda 3 bin kişiye eğitim verildi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs 2011’de başlattığı mobil eğitim projesine her yaştan insanlar ilgi gösteriyor. Yaklaşık 8 ay içinde 3 bini aşkın kurslarda eğitim gördü. Ağırlıklı olarak ev hanımlarının ilgi gösterdiği kurslara gençlerden ninelere kadar her yaştan kursiyer katılıyor. Şu an bin 500 civarında vatandaş mobil bilgisayar eğitimi almak için sırada beklerken, bir sezonda yaklaşık 4 bin 500 kişinin kurslardan yararlanacağı belirtildi. Büyükşehir Belediyesi 5 otobüs ve 11 personel ile vatandaşın ayağına kadar gidiyor. Otobüslerin her birinde 11 adet bilgisayar bulunurken, eğitimlerde ofis programları ve internet kullanımı üzerine ağırlık veriliyor. Word, excel gibi ofis programlarının yanı sıra, güvenli bir şekilde internet kullanımı ve ınternetin günlük hayattaki işlevleri kursiyerlere anlatılıyor.
Hafta içi her gün 09.00-12.00, 13.00-16.00 ve 16.00-19.00 saatleri arasında olmak üzere üç grup halinde kurslar gerçekleştiriliyor. Her bir araçta günlük 33 kusiyer eğitim görürken, vatandaşlar evinden uzaklaşmadan ve konforlu bir ortamda bilgisayar eğitimi alıyor. 5 hafta süren bir dönemlik programı tamamlayan vatandaşların eğitimleri katılım belgesi ile tescilleniyor. Tamamen ücretsiz olarak yapılan eğitimlerde sadece şehir merkezi değil, uzak mahallelere de otobüsler giderek vatandaşları bilinçlendiriyor. Mobil eğitim kursunun 2012 Şubat sonunda tamamlanacağı bildirildi.
Proje sayesinde toplumun her kesiminden vatandaşların bilgisayar kullanmayı öğrendiğini, teknolojiyi daha çok kullanmalarının sağlandığını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Günümüzde internet kullanımı çok önemli. Hem öğrencilerin hem de genel olarak vatandaşların bilgiye kolayca ulaşması internetle mümkün. Ancak bilinçsiz internet kullanımı sonucunda yaşanan kötü olaylar da her gün basında yer alıyor. Bizim bu projemiz sayesinde vatandaşlarımız interneti güvenle kullanmayı öğreniyorlar. Bununla birlikte, internette bir bilgiye kolayca ne şekilde ulaşılacağını da öğreniyorlar. Öğrencilerin ödevlerini artık ınternet üzerinden yaptığı günümüzde Mobil Bilgisayarlı Eğitim Projesi büyük bir ihtiyacı karşılamakta" dedi.
NİNELER DE EĞİTİMDEN GEÇİYOR
Bilgisayar ve ınternetin artık tüm hayatın en önemli iki unsuru olduğunu ifade eden Altepe, "Bilhassa mahallesinden ayrılıp şehir merkezine gitme sıkıntısı olan vatandaşlarımızın bilgisayar ve ınterneti kullanabilmesi için kurslar başlattık. Bilgisayarlarla donattığımız araçlarımız mahallelerde, vatandaşımıza en yakın noktalarda konuşlanıyor ve eğitimleri gerçekleştiriyor. 2011 yılında başlattığımızda doğrusu bu kadar ilginin olacağını beklemiyorduk. Kayıtlar başladığında gördük ki her mahalleden ve her kesimden vatandaşımız bilgisayar öğrenmek, ınterneti öğrenmek istiyor. Vatandaşlarımız yaşamı kolaylaştıran bilgisayar ve ınternet teknolojisini hem kendi hayatlarına dahil etmek hem de öğrenci olan çocuklarının gerek ödevleri için gerekse çocukların ınterneti güvenli kullanabilmesi için öğrenmek istiyor. Her yaştan ve her eğitim grubundan katılım oluyor. Annelerimiz, teyzelerimiz, genç kızlarımız bu eğitimlere yoğun ilgi gösteriyorlar. Önümüzdeki mart ayında daha geniş bir kadro ile, daha fazla araç ve bilgisayar ile kursları tekrar başlatmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Karslı vatandaştan duyarlı davranış Ermeni-Türk harbinde Kars’ta 1920 yılında şehit düşen Yüzbaşı Faik Bey’in mezarına duyarlı vatandaş tarafından önce bayrak dikildi, ardında da mezarın bulunduğu bölge temizlendi. Tarihi Benli Ahmet İstasyonu’nda dört tarafı duvarla çevrili olan Yüzbaşı Faik Bey’in mezarının anıt mezar haline getirilmesini isteyen vatandaşlar, mezarlıkta 5 ayrı mezarın bulunduğuna dikkat çekerek mezarın olduğu bölgenin koruma altına alınması gerektiğini veya buraya anıt mezar yapılmasını istedi. Kars’ın en işlek caddelerinden birisi olan Faikbey Caddesi’ne ismi verilen Yüzbaşı Faik Bey’in mezarının tarihi istasyonda bulunduğunu ifade eden vatandaşlar, "Kars ve civarının Ermenilerden geri alınması için yapılan harekat esnasında 12. Tümen, 36. Alay 1’inci tabur komutanı yüzbaşı Faik bey 14 Ekim 1920 tarihinde Ermeni-Türk harbinde, Berne (Koyunyurdu) Köyü’nün doğusundaki tepede birliğin başında olduğu sırada çarpışmalarda şehit düştü. Ben de her sene geliyorum. Otlarını temizliyoruz, bayrağını taktık. Her yıl bu ayalarda gelip buranın bakım ve onarımı yapıyorum" dedi. Duyarlı vatandaş daha sonra Yüzbaşı Faik Bey’in bulunduğu mezarın etrafını temizledi, mezarın üzerinde bulunan ağaç parçalarını ve istenmeyen otlarını topladı, mezarlığın içerisindeki bayrağı değiştirdi. Şehitlere dua eden vatandaş daha sonra bölgeden ayrıldı.
Antalya Eşinden para istedi, ’param yok’ cevabını alınca hayatı değişti, kendi işinin patronu oldu Kocası harçlık vermeyince kendi dükkanını açan kadın, 36 yıldır mesleğini icra ediyor. Antalya’nın Serik ilçesinde yaşayan Fahriye Altınkaynak, 36 yıldır hayali olan olan terzilik mesleğini sürdürüyor. Altınkaynak, terziliğe hobi olarak başladı. Eşinden bir ihtiyacı için bir miktar para istediğinde “Param yok” cevabını alan Altınkaynak, kendi iş yerini açtı. Evindeki el makinesi ve kumaşlarla birlikte dikiş, giyim üzerine açtığı küçük bir dükkanla geçimini sağlamaya başlayan Fahriye Altınkaynak (62), “Herkes bana, "Başaramazsın, yapamazsın, tek başına bir bayansın” dedi. Ben de yapabilirim dedim” dedi. Terzilik mesleğiyle çocuklarını okuttu İş yeri açtığı zaman müşteri gelmesi için konfeksiyonlara broşür ve kartvizit dağıttığını anlatan Fahriye Altınkaynak, mesleğinin çocukluk hayali olduğunu aktardı. Eşinin işine karşı gösterdiği tüm direnişlere rağmen, 36 yıllık zaman zarfında 3 çocuğunun üniversite öğrenimini tamamladığını açıklayan Altınkaynak, meslekte nasıl başarıya ulaştığını şu sözlerle ifade etti: "Mesleğim, çocukluk hayalim. Bu işe önce evde başladım. Fakat evde olmuyordu, eve gelen çocuklarıyla geliyordu, çalışma imkanım olmuyordu. Sonra çok acil bir para ihtiyacım oldu. Eşimden para istedim, ’Param yok’ dedi. Eşimin bana öyle demesi çok üzdü. Oturup düşündüm ve bir iş yeri açmaya karar verdim. Hemen araştırmaya başladım ve dikiş, giyim üzerine bir dükkan kiraladım ama hiçbir şeyim yoktu, sadece küçük bir el makinem vardı. Herkes bana, ’Başaramazsın, yapamazsın, tek başına bir bayansın’ dedi. Ben de ’Neden, ben de yapabilirim’ dedim. Evimdeki makinemi iş yerime getirdim. Broşürler, kartvizitler bastırdım. Bütün konfeksiyonları dolaşarak dağıttım. ’Yapılacak tadilat işlerinize talibim’ dedim. Evdeki kumaşlarımı getirdim, dükkanıma yerleştirdim, badana yaptım. Eşim şiddetle karşı çıktı, ’Yapamazsın, uğraşamazsın, otur evde yemeğini yap’ dedi. Ama ben kararlıydım. Çok ağır bir kelime kullandı. Eğer hayat müşterekse ve ben çalışmıyorsam, almakla mükelleftir kendisi. Almıyorsa, ben de bir şeyler yapma ihtiyacı hissettim. Kimseye muhtaç olmak istemedim. O kadar zor ki birilerine muhtaç olmak. Azmettim ve yavaş yavaş müşterilerim gelmeye başladı. Sonra eşimden ayrıldım." Kadınların hayatta her zaman üretken olması gerektiğini anlatan Altınkaynak, “Elimden geldiği kadar helalinden olsun diye gece gündüz, gece yarılarına kadar çalıştım. 3 çocuğum ve 8 torunum var. Oğullarım ve kızım üniversiteyi bitirdi ve hepsinin mesleği var. Torunlarımla mutluyum ve en güzeli bir işim var. Bir kadın, üretken ve karınca gibi olmalı. İlla ki, iş yeri açması gerekmiyor. Evde, tarlada, fabrika başka bir iş yerinde çalışsın ama üretsin. Kadınlar, kimseye muhtaç olmamalı, dimdik ayakta kalmalı” diye konuştu.