GENEL - 17 Ocak 2012 Salı 11:17

KAR BURSA`YI TESLİM ALDI

A
A
A
KAR BURSA`YI TESLİM ALDI

Bursa’da dün akşam saatlerinde başlayıp sabaha kadar aralıklarla devam eden kar yağışı şehri teslim aldı.
Şehir merkezinde kar kalınlığı 20 santimetreye ulaşırken, gece eksi 6 dereceye düşen sıcaklık sebebiyle sokaklar buz tuttu. Şehirlerarası yollarda gece ulaşım aksarken, şehir içinde buzlanma sebebiyle birçok cadde ve sokak kullanılamaz hale geldi. Bazı ana arterlerdeki buzlanma sebebiyle toplu ulaşım vasıtaları belli bölgelere giremeyince ulaşım aksadı. Sabah saatlerinde Bursa’nın bütün şehirlerarası ulaşımı açıldı.
Bursa-Yalova yolu Süpürgelik mevkiinde araçlara zincir taktırılırken, Engürücük mevkiinde de buzlanma yüzünden çok sayıda araç yoldan çıktı. İnegöl-Bozüyük arasındaki Mezitler mevkii de gece yapılan çalışmalarla ulaşıma açık tutuldu.
Valilik, kar yağışına rağmen okulları tatil etmedi ancak veliler servislerin gelmemesi ve derslerin tamamlanması yüzünden çocuklarını okula göndermedi. Bazı okullarda da öğretmenlerin derse gelemedikleri görüldü. Sınıfların doluluk oranı yüzde 30 ile 50 arasında değişti. Çocuklar, sokak aralarında kardan adam yapıp kar topu oynadı.
BUZLANMAYA KARŞI 24 SAAT HİZMET VERİLİYOR
Büyükşehir, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer Belediyeleri dün akşam saatlerinde etkisini artıran kar yağışı ve buzlanmaya karşı mücadelesini aralıksız sürdürüyor. 24 saat esasına göre görevlendirilen karla mücadele ekipleri, vatandaşların sıkıntı çekmemesi için tuzlama ve kaldırım temizleme çalışması yapıyor. Bazı kaldırımları çarşı esnafının temizlediği görülürken, Büyükşehir tuzlama ekipleri çalışmalarını 25 kamyonla geceden bu yana sürdürüyor. Şantiyede bekleyen bazı yedek araçlar da sabah tuzlama
çalışmalarına takviye olarak gönderildi.
Osmangazi Belediyesi, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verileri doğrultusunda kar yağışı ve buzlanmaya karşı aldığı tedbirleri kar yağışının başlamasıyla birlikte gece uygulamaya başladı. İlçe genelinde 55 personel, 11 iş makinesi, 1 tuzlama aracı ve 8 kamyon ve kamyonetle çalışmaların dün geceden beri sürdüren ekipler, bilhassa ilçenin yüksek kesimleri Çekirge, Alacahırka, Pınarbaşı, İvazpaşa, Doburca, Mollafenari ve Maksem Mahallelerinde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde buzlanmaya karşı yoğun mücadele yürüttüklerini söyledi. Dündar, ilçede yoğun kar yağışı ve buzlanmaya karşı Osmangazi Belediyesi olarak gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti. Şehir içi trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde buzlanmaya karşı mücadele başlattıklarını açıklayan Dündar, Bursalıların hayatının olumsuz etkilenmemesi için ekiplerin 24 saat hizmet verdiklerini aktardı. Dündar, "İlçe merkezinin yanı sıra yüksek
kesimlerde de hayatı olumsuz etkileyen buzlanmaya karşı özel hassasiyet gösteriyoruz. Vatandaşımızın güvenliğini korumak maksadıyla gece gündüz demeden çalışarak kar yağışının sebebiyet verdiği olumsuzlukları asgariye indirmeye çalışacağız" dedi.
CADDELER BOŞ KALDI
İlçenin dört bir yanına yayılan ekipler, yüksek kesimlerdeki mahallelerde çalışmaya devam ediyor.
İl Özel İdaresi de kapalı köy yolu bulunmadığını duyurdu. Özellikle dağ ilçelerinde pazartesi sabahından bu tarafa aralıksız sürdürülen çalışmalar sayesinde Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan’da bir sıkıntı olmadığı belirtildi. Şehir merkezi ile Gemlik arasında ulaşım güçlükle yapıldı. Pazartesiyi salıya bağlayan gece birçok araç sürücüsü İstanbul’a gitmekten vazgeçerek Bursa’ya döndü.
İDO seferlerinde ise bir aksama olmadı. Şehir içerisinde çok sayıda maddi hasarlı kaza meydana geldi. Araçlardaki kar lastikleri de zemin buzlandığı için fayda etmedi. Öğle saatlerine doğru hava sıcaklığının 3 dereceye çıkması ve zeminin yumuşaması ile dolmuşlar ve taksiler rahat yol almaya başladı. Çok sayıda vatandaşın toplu ulaşım araçlarını tercih etmesi dikkat çekti. Gün içinde yoğun olan caddeler boş kaldı.
Çarşıda kardan dolayı az müşteri bulunması üzerine esnaf kaldırımları temizledi. Belediye ekiplerinin de dik yerlerde kaldırım ve merdivenleri temizlememesi yayaların işini kolaylaştırdı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.