YEREL HABERLER - 18 Ocak 2012 Çarşamba 12:36

"HEMEN"E DİKKAT

A
A
A
"HEMEN"E DİKKAT

Psikiyatrist Prof. Dr. Yankı Yazgan, Uludağ Üniversitesi’nde ’’Motivasyon ve Değişim’’konulu bir konferans verdi.
Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek’in yanı sıra çok sayıda öğretim üyesi ve öğrencinin takip ettiği konferansta, Prof. Dr. Yankı Yazgan, yaşanan anı bırakıp gitmenin insana zor geldiğini, siyasi sistemlerin yıllarca sürmesinin altında da bunun yattığını söyledi. Geleceğe dair belirsizliklerin insanda kaygı oluşturduğunu, kaygının ayarının kaçması halinde ise irade dışı davranışların başladığını anlatan Prof. Dr. Yazgan, kaygılar aşırı arttığında ise davranışların alışkanlıklar tarafından belirlendiğini kaydetti.
Kritik kararları verirken beynin ’’amigdala’’ sisteminin harekete geçtiğini, davranışlarımızı kontrol altına almamız için gerekenden daha çok enerjiye ihtiyaç duyulduğunu, bu yüzden zevkli, zahmetsiz, zaman almayan işlerin tercih edildiğini söyledi.
Prof. Dr. Yazgan, şöyle konuştu:
’’Geleceğe ilişkin belirsizlikler insanda kaygı oluşturur. Kaygının ayarı kaçtığında ise davranışlarımızı iki alışkanlığımız belirler. Bunlardan biri ’hemen’ alışkanlığı, diğeri de ’herkes’ alışkanlığıdır. Alışveriş piyasası, insanların ’hemen’ alışkanlığını çok iyi kullanır. Mesela, ’Hemen alın kazanın’ sloganı ile insanları tahrik eder. Bu durumu aşmak için beklemek en iyi çözümdür. Alışverişinizi daha sonraya bırakırsanız, ekseriya almaktan vazgeçersiniz. Kaygı anlarında davranışımızı belirleyen ikinci alışkanlık da ’herkes’ alışkanlığıdır. Herkesin yaptığını yapmak insanı rahatlatır. İnsan, herkesin bir bildiği vardır diye herkesin yaptığını yaparak risklerden kaçınmak ister. Doğru kararlar ise ancak korku ve kaygıyı yok eden bilgiye ulaşıldığında mümkündür.’’
Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, Yankı Yazgan’a teşekkür plaketi verdi. Prof. Dr. Yazgan, konferanstan sonra da izleyenlerin sorularını cevapladı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da 1 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasında ormana giriş ve çıkışlar yasak Kütahya’da Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunca orman yangınlarını önleme çerçevesinde 1 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasında ormana giriş ve çıkışların yasaklanması kararı alındı. Vali Musa Işın’ın başkanlığında toplanan Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunda Kütahya’daki 2024 yılı yangın önleme çalışmaları ve yangınlara karşı alınacak tedbirler karara bağlandı. Toplantıda, orman yangınlarını önleme kapsamında 1 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasında ormana giriş ve çıkışların yasaklanması kararı alındı. “Anız ve Bitki Örtüsü Yakmak Yasak” Toplantıda alınan kararlara göre, anız yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesi gereği idari para cezası kesilecek, ormana 4 kilometre mesafede yakılan anızlar için 6831 sayılı kanunun 76. Maddesi 4. fıkrasına gereği yasal işlem yapılacak. 2872 sayılı Çevre Kanunun 20. inci maddesinin (l) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 386,79 TL idari para cezası verilecek. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat arttırılacak. “Gönüllü Eğitimleri” Orman teşkilatınca lüzumlu görülen ilçelerde, yangın söndürme çalışmalarına katkıda bulunabilecek gönüllüler ve Sivil Toplum Örgütlerine, başvurmaları halinde gönüllü eğitimleri Orman İdaresince gerekli eğitimler verilecek ve yangın söndürme esnasında, yangın söndürme malzemesi desteği sağlanacak. Geçen yıl iki büyük yangınla karşılaşıldığını ve bu yangınlarda kahramanca mücadele eden Orman İşletme Şefi Murat Yıldırım’ın şehit olduğunu, dozer operatörü Hasan Hüseyin Türker’in ise gazi olduğunu hatırlatan Vali Işın, "Şehidimize tekrar Allah’tan rahmet, gazimize sağlık ve esenlikler diliyorum, Allah sağlığına kavuştursun” dedi. “580 teknik personel, 108 adet araç ve iş makinesiyle mücadele edeceğiz” Vali Musa Işın, 2024 yılında 580 teknik personel ve yangın işçisi, 108 adet araç ve iş makinesiyle yangınlarla mücadele edileceğini ve 33 adet orman gözetleme kulesinde kameralı gözetleme sistemi mevcut olduğunu belirtti. “TB2 İHA ve KORU431 helikopteri konuşlandırılacak” Vali Işın, yangın söndürme helikopteri Koru 431 ve İnsansız Hava Aracı (TB2 İHA)’nın da yangınlarla mücadelede önemli rol oynayacağını söyledi. Zafer Havalimanı’nda konuşlandırılacak TB2 İHA’nın 10.00-20.00 saatleri arasında uçuş ve gözetleme yapacağını belirten Işın, İnsansız Hava Aracı (TB2 İHA)’nın havada kalış süresinin 27 saat olduğunu kaydetti. Orman Bölge Müdürü Erdal Dingil “ 2024 yılının yangınsız bir sezon olması diledi.”