POLİTİKA - 24 Haziran 2022 Cuma 16:43

Yaycı Paşa ve AK Parti MKYK Üyesi Külünk, Bursa’dan uyardı: “Mavi Vatan’ın bir damlası için savaşırız”

A
A
A
Yaycı Paşa ve AK Parti MKYK Üyesi Külünk, Bursa’dan uyardı: “Mavi Vatan’ın bir damlası için savaşırız”

Genel Merkezi Bursa’da bulunan TR-Düşünce Kulübü’nün düzenlemiş olduğu ‘Mavi Vatan ve Siyasi Denklemler’ konulu konferansın konuşmacı konukları emekli Tümamiral Doç.

Genel Merkezi Bursa’da bulunan TR-Düşünce Kulübü’nün düzenlemiş olduğu ‘Mavi Vatan ve Siyasi Denklemler’ konulu konferansın konuşmacı konukları emekli Tümamiral Doç.Dr. Cihat Yaycı ve AK Parti eski milletvekili ve MKYK Üyesi Metin Külünk’tü, Yaycı ve Külünk, Ördekli Kültür Merkezi’ndeki konferansta gündemdeki siyasi konular üzerine önemli açıklamalarda bulundular.


Dünyada soğuk savaş döneminin yerini hiper savaşlar, çatışma ve kaos döneminin aldığını belirten Külünk, “Artık hiçbir ülke hele ki Türkiye gibi kadim bir devlet geleneğinin devamı olan, kadim devlet aklına sahip olan bir devletin artık sözünün yerel olması mümkün değildir. Türkiye evrensel söz söylemek zorundadır çünkü dünyada soğuk savaş dönemindeki dar alan çatışmalarının yerini hiper çatışma alanına bıraktı. Dolayısıyla hiper çatışma ve kaos ortamında söylenecek her sözün de hiper olması zorunludur. İnsanlık artık eş zamanlı dijital kavim göçü yaşıyor. Dünyanın her yerinde etkileşim içinde var olmak zorundayız” dedi.


Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı kışkırtıcı politikasına da değinen Külünk, batı tarafından şımartılan Yunanistan’ın ikinci bir Ukrayna ve Miçotakis’in de ikinci bir Zelenski olma hevesinden vazgeçmeleri çağrısında bulunarak şunları söyledi:


“Biz hep Ege’de 12 adayı konuşuyoruz ama adı konmamış 152 ada var. İtalyanlar üzerinden Yunanistan’a devredilen adaların silahlardan arındırılmış adalar olması gerekirken ısrarla silahlandırması, ABD’nin üst kurması, yalnız Dedeağaç değil Girit üzerinden de ciddi hamleler yapılıyor. Kara parçası olarak ifade edilen vatan toprağı da uydudan başlayan siber alemde devam eden dijitalde varlığını hissettiren ve denizlerin hiç olmadığı kadar stratejik açıdan öne çıktığı dönemde denizler devleti olarak anılmak, yani bizim için ana vatan, mavi vatan, dijital vatan, siber vatan, uydu vatanı konuşmayı, inşa etmeyi zorunlu kılan bir süreçteyiz. Mavi vatan 1 milyon 261 bin kilometrekarelik vatan parçası demektir. Türkiye’nin yüzölçümünü verirken artık 784 bin kilometrekarelik değil 1 milyon 261 bin kilometrekare olarak okunmalı. Eğer denizlerdeki vatan kavramının ve deniz devleti olduğumuzu önemsemez, bunu hissettirmezsek, Anadolu topraklarında bizi bütün bırakmazlar! Eğer denizler devleti olduğumuzu kabul edip denizler üzerindeki egemenlik haklarımızı sonuna kadar sahiplenme noktasında serhat boyu kavramımızı eğer 1 milyon 261 bin kilometre karelik deniz boylarından tanımlamazsak, eksik bırakırız.”


İklim değişikliği ironisi arkasında bütün insanlığı kıtlıkla ve açlıkla tehdit eden şeytani bir aklın saldırıları açık hale getirdiği bir süreci yaşadığımızı vurgulayan Külünk, “Geçen hafta buğday tarlalarımız yakıldı. Hollanda’da da yakıldı, aynı aklın operasyonudur. Tekirdağ’daki arı kovanlarına yapılan saldırı gibi Dikkatli ve uyanık olmak zorundayız. Marmaris’te ve Kuzey Kıbrıs’ta başlayan orman yangınları hiçbiri birbirinden bağımsız değil hepsi aynı merkezin operasyonları ve doğrudan bütünsel insanlığa yönelik tehdittir” şeklinde konuştu.


2023 yılının Türkiye’nin bin yıllık devlet tarihinden ve cumhuriyetin kuruluşundan sonraki gelecek bin yılını belirleyecek en kritik tarihi kavşak noktası olacağını savunan Külünk, ülkemiz üzerine oynanan siyasi oyunların denizlerimizdeki enerji kaynaklarına ulaşmayı engellemek amacıyla yapıldığını ileri sürdü.


Emekli Tümamiral Cihat Yaycı da, slayt destekli sunumunda Mavi Vatan kavramı ve Yunanistan’ın Ege’deki bitmek bilmeyen tacizleriyle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.


Uluslararası hukukla belirlenen Mavi Vatan sınırlarımız içinde, petrol, doğal gaz ve kaya gazının dışında nükleer teknolojide kullanılan zengin maden yataklarının bulunduğunu belirterek, “ Van gölümüz bile başlı başına bir uranyum yatağı Bu madenleri çıkarıp işlemenin yolu denizlerimize sahip olmaktan çıkar. Nasıl bir karış kara parçasını vermiyorsak, aynı hassasiyeti denizlerimizdeki bir damla su için de göstermeliyiz. Gerekirse bunun için savaşı göze alırız. Bunu başarırsak ülkemizin enerji sorunu çözülür, enerji maliyeti olmayan hatta ihraç eden bir ülkenin cari açığı da olmaz. Büyük devlet olmanın iki ana faktörü vardır. Birincisi enerji sorununu çözmek, ikincisi nükleer teknolojiye, güce sahip olmak Devlet ve millet olarak elimizdeki bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. “


Marmaris’teki yangınların arkasında da PKK-FETÖ-Yunanistan üçlüsünün olduğunu iddia eden Yaycı, Deniz Kuvvetleri’nde görev yaptığı yıllarda Ege’deki adalar ve kayacıklarla ilgili ayrıntılı çalışma yapıldığını hepsinin isim isim belirlendiğini belirterek, “Yunanistan’ın adalar ve kayacıkları sahiplenme girişimlerini Dışişleri Bakanlığımız bu dosyayı uluslararası hukukla diplomatik yoldan çözebiliriz. Şunu da belirteyim, Yunanistan’ın Ege’de bayrağımızı indirip kendi bayrağını astığı ne bir ada ne de kaya parçası var. Bu tür safsatalara da halkımız inanmasın. Yunanistan, böyle bir cüret gösteremez, gösterdiğinde nasıl bir karşılık alacağını iyi biliyor!” dedi.


Konferansın bitiminde konuşmacı konuklara teşekkür eden TR-Düşünce Kulübü Başkanı Ercan Yakut, kent, ülke ve dünya gündemindeki konuları konuşmaya, tartışmaya devam edeceklerini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 0 - Alanyaspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında Samsunspor evinde Alanyaspor ile mücadele ediyor. Müsabakanın ilk yarısı konuk ekibin 1-0’lık üstünlüğü ile sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 14. dakikada sol kanattan Augusto’nun ortasında topu alan Oğuz’un ceza sahası çizgisi üzerinden sert vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Okan’ın sağından filelerle buluştu. 0-1 20. dakikada Emre’nin pasında topla buluşan Holse’nin vuruşunda meşin yuvarlak kalenin üzerinden dışarıya gitti. 31. dakikada Balkovec’in sağ çaprazdan kullandığı serbest vuruşta kaleci Okan meşin yuvarlağı çeldi. 37. dakikada Emre’nin kullandığı köşe vuruşunda kale önünde Drongelen’in kafa vuruşunda meşin yuvarlak kalenin üzerinden dışarıya çıktı. Hakemler: Mert Güzenge, Bahtiyar Birinci, Murat Altan Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Yunus Emre Çift, Van Drongelen, Soner Gönül, Ait Bennasser, Taylan Antalyalı, Carlo Holse, Oliver Ntcham, Emre Kılınç, Marius Moundilmadji Yedekler: Szumski, Fofana, Tait, Dimata, Bola, Schindler, Benito, Haluk, Osman, Muja Teknik Direktör: Markus Gisdol Alanyaspor: Ertuğrul Taşkıran, Miguel Lima, Fidan Aliti, Jure Balkovec, Florent Hadergjonaj, Antonio Augusto, Richard Candido, Leroy Fer, Efecan Karaca, Oğuz Aydın, Ahmed Hassan Yedekler: Yusuf Karagöz, Furkan, Fatih, Novais, Janvier, Sisto, Eduardo, Yusuf Özdemir, Hwang, Anderson Teknik Direktör: Fatih Tekke Goller: Oğuz (dk. 14) (Alanyaspor)
Gaziantep Trendyol Süper Lig: Gaziantep FK: 0 - Fatih Karagümrük: 0 (İlk yarı) Gaziantep Futbol Kulübü, Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında Fatih Karagümrük’ü ağırlıyor. Karşılaşmanın ilk yarısı golsüz eşitlikle sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 19. dakikada Maxim’in sol kanattan ortasına ceza sahasında Badji’nin kafa vuruşunda top uzak direğin yanından dışarı çıktı. 27. dakikada ceza sahası dışında topla buluşan Maxim’in yerden sert şutunda top farklı şekilde auta çıktı. 30. dakikada Ogün Özçiçek’in sağ kanattan ortasına Djilobodji’nin kafa vuruşunda top üst direkten döndü. 45. dakikada kullanılan korner sonrası Ogün’ün ceza sahası dışında şutunda kaleci Sirigu çizgide topu kontrol etti. Hakemler: Zorbay Küçük, Murat Tuğber Curbay, Erdem Bayık Gaziantep FK: Florin Nita, Salem M’bakata (Ömürcan Artan dk. 42), N’Koulou, Papy Djilibodji, Ertuğrul Ersoy, Mustafa Eskihellaç, Ogün Özçiçek, Max Gradel, Lazar Markovic, Alexandru Maxim, Aliou Badji Yedekler: Batuhan Şen, Arda Kızıldağ, Furkan Soyalp, Marko Jevtovic, İlker Karakaş, Deian Sorescu, Jamiro Monteiro, Mirza Cihan, Bahadır Gölgeli Teknik Direktör: Selçuk İnan Fatih Karagümrük: Salvatore Sirigu, Davide Biraschi, Koray Günter, F. Ceccherini, Levent Mercan, Marcus Rohden, Dimitrios Kourbelis, Can Keleş, Valentin Eysseric, Ryan Mendes, Markao Yedekler: Emre Bilgin, Güven Yalçın, Kevin Lasagna, Emir Tintiş, Nazım Sangare, Salih Dursun, Adnan Uğur, Andrea Bertolacci, Flavio Paoletti, Tonio Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Sarı kartlar: Badji (Gaziantep FK) Kourbelis (Fatih Karagümrük)
Kayseri Süper Lig: Kayserispor: 1 - Konyaspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında Kayserispor ile Konyaspor karşı karşıya geliyor. Karşılaşmanın ilk yarısı 1-1’lik eşitlikle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 17. dakikada serbest vuruş sırasında Uğurcan, Kaysersipor ceza sahası içerisinde bir anda yerde kaldı. VAR tarafından çağırılan hakem Halil Umut Meler, Nazon’a direkt kırmızı kart göstererek oyun dışı bıraktı. Kırmızı kartın ardından Kayserispor Başkanı Ali Çamlı, sahaya girmek istedi ancak güvenlik güçleri Çamlı’yı saha kenarından uzaklaştırdı. 33. dakikada sol kanatta Cardoso’nun savunmanın arkasına doğru gönderdiği topla buluşan Mane, kaleci ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 1-0 36. dakikada sağ kanattan Ndao’nun ortasında ön direkte Soner, topu ağlara gönderdi. 1-1 45. dakikada kendi yarı alanında topu kapan Bourabia, kalecinin önde olduğunu görerek aşırtma vuruş denedi ancak top üstten auta çıktı. Hakemler: Halil Umut Meler, Mustafa Emre Eyisoy, Kerem Ersoy Kayserispor: Onurcan, Gökhan, Kolovetsios, Jeanvier, Carole, Kartal, Boa Morte, Bourabia, Cardoso, Mane, Nazon Yedekler: Şamil, Attamah, Bahoken, Mehmet Eray, Ramazan, Shukurov, Hasan Ali Kaldırım, Arif, Ackah, Talha Teknik Direktör: Burak Yılmaz Konyaspor: Slowik, Uğurcan, Adil, Hadebe, Guilherme, Soner, N’Zonzi, Ndao, Oğulcan, Ethemi, Cikalleshi Yedekler: Deniz, Cicaldau, Muhammet, Yunus, Prip, Cebrail, Kahraman, Ahmet, Boateng, Damjanovic Teknik Direktör: Ali Çamdalı Goller: Mane (dk. 33) (Kayserispor), Soner (dk. 36) (Konyaspor) Kırmızı Kart: Nazon (dk. 17) (Kayserispor) Sarı kartlar: Boa Morte (Kayserispor), Uğurcan (Konyaspor)