YEREL HABERLER - 22 Ocak 2012 Pazar 09:48

ENGELLİLER NİKAH ŞEKERİ YAPARAK HAYATA TUTUNUYOR

A
A
A
ENGELLİLER NİKAH ŞEKERİ YAPARAK HAYATA TUTUNUYOR

Gürsu Belediyesi’nin engellilerin sosyal ve ekonomik hayata katılması için geliştirdiği proje Türkiye’de ilk 25’e girerek hibe desteği almaya hak kazandı. Psikolojik destekle birlikte, nikah şekeri üretim kursuna katılacak olan engelliler, bunların satılmasıyla elde edilecek gelirle ailelerine ekonomik destek sağlayabilecek.
Gürsu Belediyesi’nin Van Muradiye Yardımlaşma Derneği ile ortaklaşa yürüttüğü ve ilçede yaşayan engellilerin sosyal ve ekonomik hayata katılmalarını amaçlayan örnek proje, Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından Türkiye genelinde ilk 25 proje içerisine girerek hibe desteğine hak kazandı. 5 ay sürmesi planlanan projeyle Gürsu’daki engellilere, uzmanlar eşliğinde psikolojik rehabilitasyon uygulanacak. Aileler eğitilerek, engelli gruba mesleki beceri kazandırma kursları verilecek. Ve proje süresi boyunca bir dizi sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenerek dersler, keyifli hale getirilecek.
Projenin ilk aşaması olan psikolojik rehabilitasyon geçtiğimiz günlerde start aldı. İlk iki aile, Dernekler İl Müdürü Osman Dikmen, Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Canan Devletkuşu Sayıoğlu, Gürsu Belediyesi Stratejik Planlama Birim Sorumlusu Hüseyin Özmen ve Gürsu Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Muharrem Er tarafından ziyaret edildi.
"ÇOK ETKİLENDİM"
Dernekler İl Müdürü Osman Dikmen projenin çok güzel hazırlandığını belirterek, "Özellikle de engelli ailelerinin evlerine yaptığımız ziyaretlerden çok etkilendim. Projenin bu başarısını Ankara’da anlatacağım Gürsu’dan 2012 yılında daha fazla proje bekliyoruz" diye konuştu.
Gürsu Belediyesinin Stratejik Planlama Birim Sorumlusu Hüseyin Özmen, "Hayata Bağlanıyoruz projesi, engelli vatandaşlarımız adına geliştirdiğimiz üçüncü proje. Gerek Avrupa Birliği fonları, gerekse ulusal kaynaklardan finanse edilen 7. Projemizi de hayata geçirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Gürsu belediye Başkanı Özcü, AB destekli sosyal projelere büyük önem veriyor. Birimimizden Turizm, Çevre ve Enerji projelerinin yanı sıra ilçemizdeki diğer kurumlarla işbirliği yaparak sosyal projeler üretiyoruz. Gürsu’daki 67 sivil toplum oluşumunu, özellikle de hemşeri derneklerini proje geliştirme kampanyasına davet ediyoruz. Ülkemizde derneklerimizin geliştireceği sosyal projeler için çok önemli hibe fırsatları bulunmaktadır. Örneğin Dernekler Dairesi Başkanlığı, 2010 yılında başlattığı uygulama ile derneklerin sosyal projelerine yüzde 100 hibe desteği sağlamaya başladı. 2012 yılı için bu fonun büyüklüğünü 10 kat artırdı. Bu fonlar iyi değerlendirilmeli. Van Muradiye Derneği’nin hazırladığı, Gürsu Belediyesi’nin de teknik destek sağladığı bu projenin ilçemizdeki diğer derneklere de örnek olacağı kanaatindeyiz" dedi.
Van Muradiye Derneği Başkan Yardımcısı ve Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Muharrem Er ise, ilk defa bir hibe kurumundan destek alarak geliştirdikleri projenin kendilerini motive ettiğini söyledi. Ayrıca Başkan Er, projeye verdikleri destekten ötürü Gürsu Belediyesi’ne teşekkür ederek "İlçemizde engelli derneği olmamasına rağmen, bu konuda en başarılı ilçe kabul ediliyorsak, bunda Belediye Başkanı Özcü’nün rolü büyüktür" diye konuştu
"ENGELLERİN AŞILMASINDA AİLE DESTEĞİ VE TOPLUMUN ANLAYIŞ GÖSTERMESİ ÇOK ÖNEMLİ"
Projenin psikolojik rehabilitasyon ayağını yürüten Bursa Gelişim Akademisi’nden Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Canan Devletkuşu Sayıoğlu ise "Engellilerde yapılan psikolojik çalışmalarda görüyoruz ki, engelleri ortadan kaldırmak için kişinin kendisini geliştirmesinin ötesinde aile üyelerinin desteği ve toplumun anlayış göstermesi çok daha önemli. Proje, engellilerin sosyal ve ekonomik hayata dahil edilmeleri ve kendi ayakları üzerinde durabilmeleri açısından çok mühim" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir