YEREL HABERLER - 11 Mart 2014 Salı 14:26

Besaş’ta Bilimsel Üretim Dönemi

A
A
A
Besaş’ta Bilimsel Üretim Dönemi

Büyükşehir Belediyesi’nin, Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle kurduğu BESAŞ Ar-Ge merkezi hizmete açıldı. Ar-Ge Merkezi şimdiden Uludağ Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı ve Flour Fortification Initiative örgütü ile koordineli olarak yürütülen ve bazı hastalıkların azaltılması veya ortadan kaldırılmasını hedefleyen , özel formülasyonlara sahip ekmeklerin üretilmesi yönündeki bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapmaya başladı.
Bursa’da 1978-1979 yıllarından yaşanan fırıncı grevinin ardından kente başka şehirlerden ekmek getirilmesinin önüne geçmek ve sektörde dengeleyici unsur olması amacıyla dönemin Belediye Başkanı Mustafa Eroğlu tarafından inşasına başlanan ve 1982 yılında da Belediye Başkanı Ekrem Barışık tarafından hizmete açılan BESAŞ, 30 yılı aşkın deneyimini şimdi de sadece Bursa ve Türkiye değil, tüm insanlık yararına kullanacağı önemli bir tesisi Bursa’ya kazandırdı. Büyükşehir Belediyesi’nin Uludağ Üniversitesi işbirliği ile Görükle kampüsüne yaklaşık 3 milyon TL’lik yatırımla kurduğu BESAŞ Unlu Mamuller Araştırma ve Üretim Merkezi, öğrencilerin uygulama yapabileceği bir merkez olmanın ötesinde, aynı zamanda bazı hastalıkların azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması amacıyla özel formüllü ekmek üretimlerine yönelik bilimsel çalışmalara da ev sahipliği yapacak. Halk sağlığına yönelik çalışmalarla büyük önem taşıyan tesis, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kamil Dilek, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ile akademisyen ve üniversiteli gençlerin katıldığı törenle hizmete açıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada bu dönem belediye şirketlerinin önemli görevler üstlendiklerini, raylı sistem yatırımlarından gemi uçak işletimine, sosyal tesislerden spor tesisi yapımına kadar her alanda belediye şirketlerinin öne çıktığı söyledi. Bursa’nın en büyük Türkiye’nin ise 3’üncü büyük ekmek fabrikası olan BESAŞ’ın da günlük 250 bin, yıllık 80 milyon ekmek üretimiyle Bursa’nın ekmek ihtiyacının yüzde 20’sini karşıladığını hatırlatan Başkan Altepe, BESAŞ’ın da kente spor tesisleri kazandırmasının yanında Keles Süt Fabrikası ile kırsal kalkınmaya önemli bir destek sağladığını kaydetti. Türkiye’nin en başarılı belediye şirketlerinden biri olan BESAŞ’ın yaklaşık 3 milyon TL’lik yatırımla kurduğu Ar-Ge merkezinin de hem yeni ürün çeşitleri hem de halk sağlığı açısından atılmış önemli bir adım olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, tesisin saatte 7500 adet üretim kapasitesi olduğunu kaydetti.
Başkan Altepe, Ar-Ge merkezinde analiz laboratuvarı, rol ekmek lamine hattı, döner fırın, matador fırın, dinlendirme odası üniteleri, chiller grubu, soğuk hava deposu, ekmek üretim makinası (könig), mobil mikser kazanı, elektrikli katlı fırın, mobil mikser, fermantasyon odası, tartı silosu gibi günümüzün en gelişmiş makine ve teçhizatı bulunduğunu vurguladı. Projenin halk sağlığı açısından önemine vurgu yapan Başkan Altepe, “Ar-Ge tesisi ile üniversitenin akademik bilgi ve deneyimini sanayi kuruluşlarındaki deneyim ile harmanlayarak araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılmasına imkan sağlamayı amaçladık. Bu tesiste, Uludağ Üniversitesi akademik personel ve öğrencileri, ekmek ve unlu mamuller üzerine araştırmalar, deneyler ve denemeler yapma imkanı bulacak. Laboratuvar imkanları sayesinde öğrencilere kendi branşlarında staj imkanı sağlanacak. Akademik kurul ile birlikte bilimsel çalışmalar yürütülecek” diye konuştu.
BESAŞ Ar-Ge Merkezi’nin şimdiden insan sağlığı açısından önemli bilimsel çalışmalara ev sahipliği yaptığını ifade eden Başkan Altepe, “Uludağ Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı ve Flour Fortification Initiative örgütü ile bazı hastalık ve rahatsızlıkların azaltılması veya ortadan kaldırılmasını amaçlayan, özel formülasyonlara sahip ekmeklerin üretilmesi için bilimsel çalışmalar başladı.  Ayrıca çölyak, hemofoli, talasemi, şeker hastaları, hamile bayanlar, gelişmekte olan çocuklar ve yaşlılar için özel ekmek çeşitlerinin üretimi konusunda da burada önemli çalışmalar yapılacak. Bunların yanında, geleneksel Türk ekmeklerini günümüz teknolojisi ve uzmanların çalışmalarıyla tekrardan tüketicilerin beğenisine sunmak istiyoruz. Ayrıca burada üretilen tüm ürünler ekonomik fiyatlarla kampüs içindeki farklı noktalarda öğrencilerin tüketimine sunulacak. Ar-Ge merkezimiz üniversitemize, Bursa’mıza ve ülkemize hayırlı olsun” diye konuştu.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kamil Dilek de Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleriyle üniversitenin hem fiziki hem de akademik anlamda gün geçtikçe değer kazandığını söyledi. Hizmete açılan BESAŞ Ar-Ge merkezinin de üniversite açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Prof.Dr. Dilek, “Burada Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz, uygulamalı eğitim alabilecek. Akademik kadromuz unlu mamul üretimine yönelik bilimsel çalışmalar yapabilecek. Aynı zamanda yeni geliştirilen ürünlerle halk sağlığına önemli bir katkı sağlanacak. Ayrıca burada üretilip, satışa sunulan ürünlerden üniversitemiz gelir elde edecek. Bu tesisle 1 taşla 10 kuş vuruldu diyebiliriz. Bu tesisleri kampüsümüze kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesine kesen Başkan Altepe ve protokol üyeleri, daha sonra tesisleri gezdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa Büyükşehir İtfaiyesinden samanlık yangınları uyarısı Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, son günlerde artan samanlık yangınlarına karşı hayvan yetiştiricilerine önemli uyarılarda bulundu. Yangınların uzun sürdüğü, aşırı su harcamasına ve hayvanların yaralanması ya da ölümüyle sonuçlandığına dikkat çekilen açıklamada, alınacak küçük çaplı önlemlerle büyük yangınların önüne geçilebileceğine vurgu yapıldı. Son günlerde Manisa’da samanlık depolarında, özellikle saman ve kuru ot balyalarından yangınlar çıktığının görüldüğüne dikkat çeken Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, bu tür yangınların üreticilere büyük zarar verdiği, yangınların uzun sürdüğü ve çok fazla tonajda su harcandığı bazı yangınlarda hayvanların yaralandığı ve öldüğüne dikkat çekerek, hayvan yetiştiricilerine önemli uyarılarda bulundu. Konu ile ilgili İtfaiye Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada, “Mevsim şartlarından dolayı kuru ot ve saman açısından uygun zaman olması sebebiyle çiftçilerin kendi ürettikleri veya dışarıdan aldıkları ot balyalarını yem depolarına istiflemektedirler. Fakat iyi kurutulmamış ve nem miktarı fazla olan otların balyalanması ve bu balyaların yem depolarına üst üste istiflenmeleri sonucunda, nem miktarının fazla olması sebebiyle içten içe bir kızışma olmakta ve maalesef bu durumda samanlıkta çıkan yangınların artışını göstermektedir” denildi. Alınacak tedbirler sıralandı Açıklamada, samanlık yangınlarına karşı alınacak tedbirler şöyle sıralandı: “Yangına sebebiyet verecek tüm ihtimallerin göz önünde bulundurularak, gerekli tedbirlerin alınması, samanlığa yakın yerlerde kesinlikle ateş vb. yanıcı, yakıcı madde yakılmaması ve demir kaynağı ya da kıvılcıma neden olacak ısı işlemleri yapılmaması gerekmektedir. Çiftliklerde çalışan tüm personelin yem depolarına kesinlikle sigara ile girmemeleri, yem deposuna yakın yerlere de izmaritlerin atılmaması gerekmektedir. İşletmede görevli tüm personele, yangın konusunda eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmalı gerekirse Büyükşehir itfaiyemiz eğitim biriminden destek de istenmelidir. Traktör vb. mazot veya yakıt içeren veyahut yangına neden olabilecek, yangını hızlandırabilecek araçlar yem deposunda bulundurulmamalıdır. Ateşleyici ve yanıcı malzeme kaynakları birbirinden ayrı yerlerde muhafaza edilmelidir. Her an çıkabilecek yangınlar için su depoları ve su pompaları yangın söndürme cihazları çalışır durumda bulundurulmalıdır. Duman algılama dedektörleri takılarak yangına başlangıç anında, yangın büyümeden ilk müdahale sağlanmalıdır. Elektrik tesisatı sık sık kontrolden geçirilmelidir. Hayvan yemi olarak kullanılacak otların depolanmadan önce iyice kurutulduğundan emin olunmalıdır. Isıölçer aletlerle sık sık ısı ölçümü yapılmalıdır. Olabilecek bir yangın tehdidinde derhal 112 acil çağrı merkezi aranarak İtfaiye ile irtibata geçilmeli ve itfaiye araçlarının geçeceği ve müdahale edeceği yerler açık bırakılması sağlanmalıdır. Yangın sırasında saman balyalarını taşıyacak iş makinaları, kepçe vb. araçlar hazır bulundurulmalıdır. Yangın hayvanların bulunduğu yere yakınsa hızlıca hayvanların tahliyesi yapılmalıdır. Yetiştiriciler olabilecek yangın durumları olmadan önce az maddiyat ile tedbir alarak büyük yangınların önüne geçebilirler.”
Eskişehir Eskişehirspor evindeki son maçında 4-1’lik skorla galip geldi Eskişehir Yeni Atatürk Stadyumu’nda sezonun son ev sahipliğini yaptığı maçında Eskişehirspor, rakibi Çimili Belediyespor karşısında 4-1’lik skorla galip geldi. Bölgesel Amatör Lig’in 25’inci haftasında Eskişehirspor evinde Çilimli Belediyespor’u ağırladığı maçta farklı galibiyet ile puanını 49’a çıkardı. Maçın ilk yarısında tempo, genel olarak Çimili Belediyespor’un sahasında olurken, Eskişehirspor ilk 45 dakikayı Kerem Eryılmaz’ın 29’uncu dakikada attığı gol ile 1-0 önde kapadı. İkinci yarının henüz başlarında Eskişehirsporlu futbolu Sergen Şakirler’in 46’ncı dakikada attığı gol ile fark ikiye çıktı. Genel olarak baskıyı kuran taraf olan Eskişehirspor’da Ferit Özler’in kendi kalesine attığı gol farkı yeniden bire indirdi. Temposu yoğun geçen mücadelede Çilimli Belediyesporlu İbrahim Halil Aksu , Eskişehirspor’un atağında topu uzaklaştırmak isterken kendi kalesine attı ve skor 3-1 oldu. Ev sahibi takımın atağında ceza sahası dışına çıkan Çimili Belediyespor kalecisi Ramazan Aydın, kendisine aşırtma gol atmaya çalışan rakip takım oyuncusunun şutuna müdahele edince hakem tarafından kırmızı kart gördü. 10 kişi kalan rakibi karşısında dakika 87’de gol atan Ercan Kuruçayır, takımının dördüncü golünü atarken, skoru da belirlemiş oldu. Eskişehirspor, ligin 26’ncı haftasında ve son maçında 12 Mayıs Pazar günü Ankara temsilcisi Ankara Türkiye Kömür İşletmeleri’ne konuk olacak.