"DOĞRU BESLENME VE DOĞRU YAŞAM KANSER TEDAVİSİNİN KÖŞE TAŞIDIR"
ORHAN BOZDEMİR
Kanser Haftası dolayısıyla Onkoklinik'te tedavi gören hasta ve yakınlarına kanserde doğru beslenmenin püf noktaları anlatıldı.
İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç.Dr. Mutlu Demiray, doğru beslenmenin ve doğru yaşamanın kanser tedavisinin köşe taşı olduğunu söyledi.
Bursa'daki Onkoklinik'te düzenlenen programda İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç.Dr. Mutlu Demiray, tedavi gören hastalara ve yakınları hakkında bilgilerini aktardı. Slayt gösteri eşliğinde nasıl beslenmeleri gerektiğini anlatan Demiray, şöyle konuştu: "Kanser hücrelerinin en önemli farkları beslenme şekilleridir. Kanser hücreleri sadece şekerle beslenebilir. Yağ ve proteinleri kullanmazlar. Özellikle hızlı ilerleyen tümörler ve beyin tümörlerinde şekeri kesmek tedaviye önemli ölçüde katkıda bulunur."
Kanserli hastaların beslenmelerinin kemoterapi esnasında daha da özellik gösterdiğini anlatan Demiray, şunları söyledi: "Şekeri artırılırsa sadece kanseri besleriz ve kanser büyüdükçe vücudunuzu daha da zayıflar. Türk halkında en önemli sorun ekmek olduğu için yulaf unundan yapılan ekmek ve badem unundan yapılan ekmekler, pastalar oldukça lezzetlidir ve tedaviye çok faydası olur. Bir de standart tatlandırıcılar yerine stevia kullandığımızda birçok sorun aşılmış olacaktır. Stevia şeker otu olarak bilinir. Şeker tadı vermesine rağmen şeker değildir. Şeker hastalarının her şekilde tercih etmesi gereken tatlandırıcıdır. Stevi ile tatlılar yapabilir rahat rahat yiyebilirsiniz. Nasıl tedavinizin her aşamasında tetkik ve tomografiler yapılıp hastalığınız değerlendiriliyorsa beslenmenizde değerlendirilmelidir. Doğru beslenme ve doğru yaşam kanser tedavisinin köşe taşıdır."