EĞİTİM - 21 Eylül 2025 Pazar 16:48

Arkeolojiyi eğlenerek öğrendiler

A
A
A
Arkeolojiyi eğlenerek öğrendiler

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Arkeoloji Festivali (Arkeofest’25), son gününde de arkeoloji meraklılarını 8500 yıllık geçmişi olan Aktopraklık Höyük Arkeopark’ta buluşturdu. 40’a yakın atölyede arkeolojiyi deneyimleyerek öğrenen vatandaşlar, kendi yaptıkları ürünleri hatıra olarak yanlarında götürdü.


Birbirinden eğlenceli aktiviteler


Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 8500 yıllık geçmişe sahip olan Aktopraklık Höyük Arkeopark’ta düzenlenen 4. Arkeoloji Festivali (Arkeofest’25), son gününde de vatandaşların yoğun katılımına sahne oldu. Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü koordinasyonunda hazırlanan festivale katılan tarih meraklıları, 40’a yakın atölye çalışmasına katılarak tarihi bir yolculuğa çıkma imkanı buldu. Kent içinden ve kent dışından birçok vatandaşın büyük ilgi gösterdiği festival, 7’den 70’e her kesime hitap eden eğlenceli aktivitelerle bu yıl da iz bıraktı.


Arkeolojiyi deneyimleme fırsatı


Binlerce yıllık tarihi barındıran alanda fosil kolye yapımından deri bileklik tasarımına, tarih öncesi el matkabı deneyiminden tarih öncesi müzik aleti yapımına kadar birçok etkinliğe katılan Bursalılar, kendi yaptıkları ürünleri de hatıra olarak yanlarında götürebildi. Festivale katılanlar, kadın kooperatiflerinin el emeğiyle hazırladığı lezzetlerin tadına bakma fırsatını da yakaladı. Uzman personeller eşliğinde arkeolojik kazı yapan çocuklar, toprak altında buldukları çömlekleri büyük bir mutlulukla çıkardı.


Çömlek atölyesine yoğun ilgi


İki gün boyunca binlerce arkeoloji meraklısının ziyaret ettiği festivalde, en çok ilgi gören etkinliklerden biri de çömlek atölyesi oldu. Çarkın başına geçen çocuk ve yetişkinler, usta zanaatkarlar eşliğinde çamura elleriyle şekil verdi. Geçmişte gündelik yaşamın en önemli parçalarından olan çömleklerin nasıl yaptığını deneyimleme imkanı bulan vatandaşlar, hem eğlendi hem de öğrenme imkanı buldu. Festival, ‘Luxus’ grubunun muhteşem konseriyle sona erdi.


Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür


Çömlekçilik mesleğinin atalarından miras kaldığını söyleyen Çömlek ustası Erdinç Tuna, "Ailece bu mesleği yaşatmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz. Festivale vatandaşların yoğun ilgi göstermesi de bizi mutlu etti. Ayrıca 8500 yıllık geçmişi olan Aktopraklık Höyük Arkeopark’ın tekrar Bursa’ya kazandırılması da bizleri sevindirdi. Halkla buluşmamızı sağlayan festivalin düzenlenmesinde emeği geçen Başkan Mustafa Bozbey’e ve Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum" dedi.



Arkeolojiyi eğlenerek öğrendiler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurt genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Batı Akdeniz, Tekirdağ, İzmir, Aydın, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya, Zonguldak, Bolu, Düzce, Erzincan, Tunceli çevreleri, Kırklareli’nin kıyı kesimleri, Ankara ve Eskişehir’in güneyi, Konya’nın kuzey ve batısı ile Erzurum’un batısının yağmur ve sağanak yağışlı, Güney Ege kıyıları ile Batı Akdeniz kıyılarının gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Muğla ve Antalya çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde pus ve yer yer sis bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan yapılan tahminlere göre; hava sıcaklığı, mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Rüzgarın genellikle güney ve doğulu, yurdun kuzeybatı ve güneydoğu kesimlerinde kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde güney ilçeleri yağmur ve sağanak yağışlı 8 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, yağmur ve sağanak yağışlı 13 İzmir: Parçalı çok bulutlu, sağanak yağışlı 17 Bursa: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra yağmur ve sağanak yağışlı 13 Adana: Parçalı ve az bulutlu 17 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 14 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu 15 Erzurum: Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, gece saatlerinden sonra karla karışık yağmurlu yüksekleri kar yağışlı 5