POLİTİKA - 21 Kasım 2025 Cuma 20:44

Bakan Uraloğlu: "Önümüzdeki yıl Bursa’mıza yüksek hızlı trenle seyahat edeceğiz"

A
A
A
Bakan Uraloğlu: "Önümüzdeki yıl Bursa’mıza yüksek hızlı trenle seyahat edeceğiz"

Bursa’nın İnegöl ilçesinde ölümlü ve yaralamalı kazaların meydana geldiği İnegöl Ağaç İşleri Kavşağı’nda yapımı tamamlanan yeni köprülü kavşak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla hizmete açıldı. Bakan Uraloğlu, "Önümüzdeki yıl Bursa’mıza yüksek hızlı trenle seyahat edeceğiz. 2026 yılında biz Bursa’ya yaptığımız gezilerden bir tanesini inşallah Ankara’dan İstanbul’dan hızlı trenle yapmış olacağız, projeyi yakından takip ediyoruz" dedi.


Açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, Bursa milletvekilleri, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, siyasi parti temsilcileri, ilçe belediye başkanları ile davetliler katıldı.


Törende konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, "Burası Türkiye’nin en önemli akslarından bir tanesi. Sadece Bursa’yı, İnegöl’ü ilgilendiren bir karayolu değil. Türkiye karayolu açısından da önemli bir yer. İşte bu yol üzerinde bu üst geçit ve inşallah tamamlanacak iki tane daha üst geçitte bu yoldaki, konforu, hızı, güvenliği artırmış olacağız. Onların ilk adımının açılışını bugün gerçekleştiriyoruz. Bursalı hemşehrilerimiz özellikle İnegöllü hemşehrilerimiz bu yapılan yatırımın ne kadar önemli olduğunu farkındalar. Bursa gerçekten en önemli sanayi şehirlerinden. Tarımda önemli şehirlerinden. İnegöl’de gerçekten Türkiye ekonomisinin gözbebeği ilçelerinden bir tanesi. Burada yapılan bu açılışla inşallah buradaki trafik çok daha rahatlamış, güvenli hale gelmiş olacak. Ben bu manada emeği geçen tüm kardeşlerimize, karayolcu arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz günlerde bir Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili hızlı trene binmiş, bir paylaşım yapmış. Ne kadar heyecanlandığını, mutlu olduğunu kendi paylaşımından görebiliyorsunuz. Ben diyorum ki bütün vatandaşlarımıza Bursa’ya gelirken o heyecanı yaşatalım, önümüzdeki yıl hızlı trenimize kavuşalım diyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.


Bursa Valisi Erol Ayyıldız, "Küçük gibi görünse de kilitleri açmasından dolayı aslında büyük işler görürler. Kapı ne kadar büyük olursa olsun ufacık bir anahtardır. Dolayısıyla aslında Ankara’dan başlayan Eskişehir, İnegöl Bursa hattının doğrudan Kocaeli, İzmir ve İstanbul’u bağlayan hatta baktığımızda aslında işin özü İnegöl etrafında dönüyor. Bu hat aynı zamanda iş hattı, ekonomik hattı yani Türkiye’nin ekonomisini sırtlayan ve taşıyan hat. Bulunan en önemli yer de İnegöl’dür. Sadece bu yatırım İnegöl olarak değil aslında tüm bu coğrafi alanı düşünerek ele aldığınızda ne kadar önemli bir yatırımın şu anda yapıldığını anlarsınız" dedi.



"Ekonomik büyüme ulaşım altyapısından geçiyor"


Bakan Uraloğlu, "Bakanlığı döneminde hani atom Mustafa desek yanlış bir şey demeyiz. Çalışkanlığıyla gerçekten ülkeye hizmet eden Mustafa Varank kardeşimiz şimdi vekilimiz ve komisyon başkanımız. Tabi bir itirafla başladı ben de o itirafla devam edeyim onun bıraktığı yerden. Elbette gerçekten çok çalışıyoruz. Gece gündüz demeden ne kadar gücümüz yeterse, yoruluyor muyuz? Elbette yoruluyoruz ama yorulduğumuz yerde bakıyoruz ki Cumhurbaşkanımız ne yaptı? Ona bakınca diyoruz ki; bizim bu yaptığımız hiçbir şey. Daha yapacak çok işimiz var deyip yolumuza devam ediyoruz, biz öyle dinleniyoruz. Bugün Bursa’mıza iki büyük müjdeyle geldim. Öğleden sonra şehrimizin kalbine Bursa Şehir Hastanesi ve yüksek hızlı tren garımıza nefes aldıracak bağlantı yollarının temelini yine Bursalı kardeşlerimizle beraber atacağız. Ama önce burada İnegöl’ün giriş kapısında ülkemizin doğudan batıya uzanan en önemli koridorlarından birini daha güvenli daha hızlı daha konforlu hale getirmenin gururunu beraberce yaşıyoruz. Biliyorsunuz, yol medeniyettir. Sanayi, üretim, turizm, ticaret, emniyet ve dünya ile bütünleşme demektir. Ekonomik büyümenin birinci şartı güçlü bir ulaşım altyapısıdır, olmazsa olmazdır. Karayolu taşımacılığı da aktarmasız, güvenli, esnek, hızlı ve kolay ulaşımın vazgeçilmez ulaşımın modu olarak karşımıza çıkmaktadır. Karayolları gelişmiş ülkeler için hem uluslararası hem de yurt içi taşımacılık faaliyetlerinde kilit bir rol oynamakta ve adeta lojistik sistemin kılcal damarları olarak hayati bir fonksiyonu da üstlenmektedir. Bu gerçeğin bilinciyle Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 23 yıllık dönem içerisinde karayollarında adeta yeni bir çağın kapılarını da araladık, kapılarını da açtık çok şükür. Ülkemizin dört bir yanında doğu-batı, kuzey-güney demeden her tarafı baştanbaşa yüksek standartlı yol ağlarıyla karayolcu kardeşlerimizle donattık" dedi.



"Nereden nereye"


Uraloğlu, "2002 yılında bakın 6 bin 100 bin kilometre yolumuz vardı, bunu hep söylüyoruz ama tekrar etmekte de fayda var. Sadece 6 ilimiz birbirine bölünmüş yollarla bağlanıyordu. Bunu tam 5 kat artırarak bugün 29 bin 947 kilometreye çıkardık çok şükür ve 77 ilimizi de bölünmüş yollarla birbirine bağlamış olduk. 1714 kilometre olan otoyol ağımızı Bursa’mızın da içerisinde olduğu illerde başta olmak üzere 3796 kilometreye çıkardık. BSK kaplamalı yani sıcak asfalt yolların uzunluğunu 8591 kilometreden 31527 kilometreye çıkardık. Hani Cumhurbaşkanımız diyor ya "Nereden nereye". Gerçekten, bizde bunları karayolcu kardeşlerimizle bütün ekiplerimizde, milletvekillerimizle, il yönetimimizle, valiliklerimizle beraber çok şükür hayata geçirdik. Yüksek dağları tünellerle, derin vadileri köprü ve viyadüklerle geçerek birbirine bağladık. Köprü ve viyadük uzunluğumuzu 811 kilometreye çıkardık. Tünel uzunluğumuzu 813 kilometreye çıkardık. Fark ettiyseniz bölünmüş yol uzunluğumuzu da 30 bin kilometrenin eşiğine getirdik. Sadece birkaç adım kaldı. Sene sonuna kadar inşallah 30 bin kilometreye çıkaracağız. Bakın Cumhurbaşkanımız AK Parti’mizin seçim vaatlerinde 15 bin kilometre bölünmüş yol koymuştu ilk etapta. Ve insanlar şunu demişti; Türkiye’de bu bölünmüş yolları nereye yapacaksın? Bakın biz 15 bin kilometreyi bitrdik. Onun üzerine bir 8 bin 9 bin daha yaptık ve şimdi 30 bin kilometrelere çıkarmış oluyoruz. Dile kolay, bu Bursa’dan yola çıksanız bakın 30 bin kilometre Bursa’dan yola çıksanız dünyanın çevresini 4te 3’ünü artık çevreliyorsunuz yaklaşık. Yani dünyanın 40 bin kilometre 30 bin kilometreyle 4’te 3’ü kadar bölünmüş yol yaptık. Şöyle de yaklaşabiliriz; Bursa’dan Çin’in Şanghay şehrine yani büyük okyanusun kıyılarına kadar yaklaşık 3 kez ulaşabilecek bir mesafe demektir. İnşallah bu yıl bitmeden az önce dediğim gibi 30 bin kilometreyi yakalamış olacağız. Sadece birkaç kilometremiz kaldı. Kıymetli İnegöllü kardeşlerim ben burada sayılardan, rakamlardan bahsediyorum aslında bahsettiklerim sadece rakamlar değildir. Bir destanın çok büyük bir parçasıdır. İnegöl giriş kavşağı da bu destanın yeni bir adımıdır, yeni bir satırıdır. Bu satır İnegöl’ün sanayicisine, çiftçisine, esnafına, işçisine siz üretmeye devam edin biz sizin yolunuzu açmaya devam edeceğimizin mesajıdır" dedi.



"106 kilometrelik hatta sinyalizasyon kalmadı"


Uraloğlu, "İhracatıyla tüm lokomotif şehirlerinden birisidir. İnegöl ise bu lokomotifin en güçlü motorlarından biri. Mobilya sektöründe dünya markası olmuş her yıl milyonlarca dolar ihracat yapan, alın teriyle emekle büyüyen bir ticaret merkezi. Belediye Başkanımız söyledi 160 ülke. Gerçekten tebrik ediyorum. Allah daha fazlasını yapmayı bizlere nasip etsin. İşte bu üretim gücünü, bu bereketli emeğin dünyaya açılan kapısı da güvenli, hızlı ve kesintisiz yollarla olmalıdır. Açılışını yaptığımız İnegöl giriş kavşağı tam da bu ihtiyaç için hayata geçmiştir. Bu kavşağımız 152 metre uzunluğunda 6 açıklıklı farklı seviyeli köprülü kavşak olarak inşa ettik, tasarladık. Bağlantı yollarıyla birlikte 1.1 kilometre uzunluğundaki projemiz Bursa- İnegöl-Eskişehir devlet yolunun en kritik noktasında yükseldi. Bakın İnegöl’ümüzün girişinde her gün ortalama gidiş- dönüş yaklaşık 60 bin araç giriş- çıkış yapıyor. Bunların neredeyse 5’te 1’i yani 10 bin üzerinde ağır taşıt trafiğine sahip. İşte tam da bu yoğunlukta vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini en üst seviyede tutmak, aynı zamanda İnegöl mobilyasını dünyaya ulaştıran tırlarımızı, firmalarımızı, kamyonlarımızı kesintisiz akışa kavuşturmak için bu kavşağı inşa ettik. İnegöl giriş kavşağı artık şehir merkezine giriş- çıkış yapan araçlarımızla, transit geçen ağır taşıtlarımızı birbirinden tamamen ayırmış durumdadır. Trafik yoğunluğunu azaltarak daha akıcı bir akış sağlamış olduk. Böylece zamandan yıllık 1 milyar 200 milyon lira, akaryakıttan 50 milyon lira olmak üzere toplam yıllık 1 milyar 250 milyon lira tasarruf sağlamış olacağız. Değerli kardeşlerim bunları sadece bir rakam olarak değerlendirmeyin. Bakın buraya yaptığımız yatırımı bir yıldan daha az sürede ülkemize kazandırmış oluyoruz. Yani sanayici kardeşlerimiz bilir, bunun ne anlama geldiğini de takdir ederler. Ne kadar doğru iş yaptığımızın belgesidir. Çevreye zarar veren araçların da karbon emisyonunu da yıllık olarak tam 308 ton azaltarak hem doğamızı koruyarak hem de temiz bir gelecek için bir adım atmış olduk yeşil Bursa’mız için. Bu kavşakla birlikte Bursa Turanköy kavşağından Eskişehir’in sınırına kadar ulaşan tam 106 kilometrelik güzergahımızla artık tek bir sinyalizasyonlu kavşak kalmamıştır. Bu da ayrıca bir kıymetlidir. 106 kilometrelik tamamen yüksek standartlı, konforlu, hızlı, kesintisiz bir yol haline gelmiştir. Bir nevi otoyol standartlarına yükseltilmiştir. İnegöl’ümüzün sanayicisi, çiftçisi, esnafı artık ürünlerini daha hızlı daha güvenli ve daha ekonomik şekilde limanlara, iç piyasaya ve ihracat kapılarına ulaştırabilecek. Bu aynı zamanda Ankara’dan iç Anadolu’dan, doğudan gelen misafirlerimizi, turistlerimizi, iş insanlarımızı yeşil Bursa’mıza kesintisiz bir şekilde bağlayacaktır. Tekrar kavşağımız hayırlı uğurlu olsun. Değerli Kardeşlerim biz size büyün, üretin, ihracat rekorları kırın diyoruz. Siz de bunu fazlasıyla yapıyorsunuz. Biz de sözümüzü tutuyoruz" dedi.



Hzlı tren sözü


Bakan Uraloğlu, "Siz üretmeye devam edin, biz yolunuzu açmaya devam edeceğiz diyoruz ve bunu da hayata geçiriyoruz. İnegöl giriş kavşağı işte bu sözün tam da nişanesidir. Konuşma metninde yoktu öğleden sonraki programa ayırdım ama burada da İnegöllü kardeşlerimle paylaşayım. Biz İnşallah önümüzdeki yıl Bursa’mıza yüksek hızlı trenle seyahat edeceğiz. 2026 yılında biz Bursa’ya yaptığımız gezilerden bir tanesini inşallah Ankara’dan İstanbul’dan hızlı trenle yapmış olacağız, projeyi yakından takip ediyoruz. Nazar etme ne olur, çalış senin de olur diyoruz ya onun için de bazen muhalif kardeşlerimizde onların haklı eleştirilerinin başımızın üzerinde yeri vardır. Ama bu anlamda onların da eleştirdiği bu konuları biz İnşallah hayata geçirmiş olacağız" diye konuştu.


Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle köprülü kavşak hizmete açıldı.


Açılışın sonunda Bakan Uraloğlu’na, İnegölspor Başkanı Kani Ademoğlu tarafından üzerinde isminin yer aldığı İnegölspor forması hediye edildi.



Bakan Uraloğlu: "Önümüzdeki yıl Bursa’mıza yüksek hızlı trenle seyahat edeceğiz"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Çağdaş Atan: "Maalesef bir dalgınlık, yediğimiz gol, iyi oynarken cezalandırıldık açıkçası" Konyaspor Teknik Direktörü Çağdaş Atan, Çaykur Rizespor karşılaşmasının ardından, "Maalesef bir dalgınlık, yediğimiz gol, iyi oynarken cezalandırıldık açıkçası" dedi. Trendyol Süper Lig’in 15. haftasında Konyaspor, sahasında karşılaştığı Çaykur Rizespor’la 1-1 berabere kaldı. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Konyaspor Teknik Direktörü Çağdaş Atan, "Maça çok iyi başlayamadık. Rizespor beklediğimizden biraz daha fazla topa sahip olmak için sahadaydı bugün. Daha sonra hem birebirleri bulduktan sonra hem de formasyon değişikliği yapıp top bizdeyken oyun düzenimizi değiştirdikten sonra, özellikle 20’yle 45. dakika arasını gerçekten çok yoğun bir önlem almışlar. Zaten bildiğiniz gibi bugün sahada kanat oyuncusu olmadan bir 11’le sahadaydık. Açıkçası bugün Rizespor bize nereden etkili olur en çok deseniz biz ekibimle beraber duran top derdik. İyi çalıştık aslında oraya. Birebir eşleşmeyle onları durdurmaya çalıştık. Ama maalesef bir dalgınlık, yediğimiz gol, iyi oynarken cezalandırıldık açıkçası. İkinci yarıya iyi başladık, hak ettiğimiz golü bulduk. Ondan sonra kazanmak için çok fazla hamleler yaptık diyemem çünkü yapamadık. Kulübümüzde bu hamleleri yapabileceğimiz, gerçekleştirebileceğimiz çok fazla hamle yoktu. Özellikle oyuna giren oyuncularımın haricinde performansından hiç memnun değilim. İki tane genç oyuncu oyuna girdikten sonra hiçbir şekilde bize faydalı olamadılar ve vites yükseltemediler" ifadelerini kullandı. "Galibiyetler sevginizi arttırır, mağlubiyetler de sadakatinizi" Konyaspor’un 5-6 tane 11 oyuncusunun olmadığını hatırlatan Çağdaş Atan, "Konyaspor taraftarından tek ricam benim buraya gelmeme neden olan Konyaspor taraftarından tek ricam bu kulübü, bu takımı, bu şehri en büyük markasını daha itici bir güçle desteklesinler. Kendi adıma iki hafta bu stadı dolu görmek isterdim. Tabii ki onlar da maç kazanamadığımız için üzgün olabilirler ama galibiyetler sevginizi arttırır, mağlubiyetler de sadakatinizi. Biz şu an tam o dönemdeyiz. İçeride iki maçta mağlup olmadık ama bu aşılmayacak bir durum değil. Destekle aşılabilecek biraz sabırla aşılabilecek bir durum. Ben oyuncularımın çalışmasından çok memnunum" diye konuştu.
Muğla Michelin 2026’da ’En İyi Genç Şef’ ödülü Datça’ya geldi Michelin Rehberi’nin 2026 Türkiye seçkisinde isimler açıklanırken, "En İyi Genç Şef Ödülü", Datçalı şef Duru Akgül’e verildi, ilçe ilk kez Michelin sahnesinde temsil edildi. Michelin Rehberi’nin 2026 Türkiye seçkisi açıklandı. İstanbul, İzmir, Muğla ve Kapadokya’yı kapsayan yeni listede Türkiye’deki Michelin yıldızlı restoran sayısı 17’ye yükselirken, Datça gastronomi alanında tarihi bir başarıya imza attı. Bu yıl "En İyi Genç Şef Ödülü", Datça’daki bir restoranın genç şefi Duru Akgül’e verildi. Akgül’ün, Türkiye’nin en iyi genç şefi seçilmesi, Datça’yı ilk kez Michelin Rehberi’nde ulusal ölçekte yer almasını sağladı. Ayrıca Michelin Rehberi’nin "Tavsiye Edilen Restoranlar" listesinde de Datça’da bulunan bir restoran yer aldı. Böylece Datça, 2026 seçkisinde hem genç şef ödülü hem de tavsiye edilen restoran kategorisiyle rehberde yer almayı başardı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla duyurulan seçkide Kapadokya ilk kez listeye girerken, Michelin Rehberi’nin önümüzdeki yıl tüm Türkiye’yi kapsayacağı da açıklandı. Muğla genelinde Bodrum merkezli yıldız ve ödüller dikkat çekerken, Datça’dan gelen "En İyi Genç Şef" başarısı ilçenin gastronomi potansiyelini ulusal ve uluslararası alanda görünür kıldı. 2026 seçkisiyle birlikte Datça, sakin mutfağını Michelin sahnesine taşıyan yeni ve iddialı duraklardan biri oldu.
Konya Recep Uçar: "Bundan sonraki süreçte daha iyi oyun ve sonuçlarla yolumuza devam edeceğiz" Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Recep Uçar, Konyaspor ile Süper Lig standardının üstünde bir maç oynadıklarını belirterek, "Bundan sonraki süreçte daha iyi oyunlarla, daha iyi sonuçlarla yolumuza devam edeceğiz" dedi. Trendyol Süper Lig’in 15. haftasında Çaykur Rizespor, deplasmanda karşılaştığı Konyaspor’la 1-1 berabere kaldı. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Recep Uçar, "Yaklaşık bir ay önce burada Konyaspor teknik direktörü olarak oturuyorduk. Bir ay sonrasında ilginç bir tesadüf diyebiliriz. Farklı değerlendirebiliriz ama bugün Rizespor’un başında herkese biz hoş geldin derken, bugün bize hoş geldin denildi. O anlamda ilginç bir tesadüfün olduğu bir maçtı. Çok fazla hazırlanma şansımız yoktu. İki, üç günlük bir şansımız vardı. O şekilde hazırlanabildiğimiz kadar en iyi şekilde hazırlanmaya çalıştığımız bir maç. İki takımın da üç puana şiddetli ihtiyacının olduğu bir maçtı. Bakıldığında Süper Lig standardının üstünde olan bir maçtı. Hem taktiksel anlamda hem de tempo dinamizm geçişler anlamında. O anlamda keyifli bir maç seyrettirdiğimizi düşünüyorum. Genel olarak bugünün özeti benim tarafımdan çok az hazırlanabilsek bile oyuncuların ortaya koyduğu mücadele bizim adımıza, gelecek adına iyi sinyaller verdiğini düşünüyorum. Daha fazla antrenman yaparak, bunu geliştirerek öncelikli olarak Rizespor olarak bu alt gruptan kendimizi daha üste atacağız. Sonrasında da daha farklı hedefler koymak istiyoruz. Onu yapabilecek kalitemizin olduğunu düşünüyoruz. Eksik olan şeylerin başında enerji vardı. Bugün bu anlamda bir ateş yaktığımızı, başlattığımızı düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte de daha iyi oyunlarla, daha iyi sonuçlarla yolumuza devam edeceğiz. Yaklaşık bir senemi geçirdiğim, birçok dostluklar edindiğim Konya camiasına, Konyaspor’a da bundan sonra kalan süreçte canı gönülden başarılar dilerim" ifadelerini kullandı.
Ankara Bakan Yardımcısı Yelkenci, Bosna-Hersek’te temaslarda bulundu Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, Bosna Hersek’in Tuzla Kantonu’nda görüşmeler gerçekleştirdi, programlara katıldı. Bakan Yardımcısı Yelkenci, beraberindeki heyetle Bosna Hersek’in Tuzla Kantonu’na ziyarette bulundu. Ziyaret kapsamında Tuzla Üniversitesi Hukuk Fakültesinde düzenlenen programa katılan Yelkenci, Tuzla Kantonu Eğitim ve Bilim Bakanı Ahmed Omerovic, Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Amir Karic ve uluslararası ilişkilerinden sorumlu Tuzla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vesna Bratovcic tarafından karşılandı. Yelkenci, programda Tuzla Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrenci ve öğretim üyelerine "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne ilişkin bir sunum yaptı. Tuzla Kantonu Eğitim ve Bilim Bakanı Omerovic ve üniversite yetkilileriyle Tuzla Üniversitesi kampüsünde incelemelerde bulunan Yelkenci, yeni kampüs planı ve devam eden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yelkenci başkanlığındaki heyet, Tuzla Üniversitesi Klinik Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sekib Umihanic, Tuzla Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Farid Ljuca, klinik müdür yardımcıları ve yönetim kurulu temsilcileri ile de görüştü. Görüşmede Türkiye’deki tıp fakülteleri ile iş birliği imkanları değerlendirildi. Başbakan Halilagic tarafından ağırlandı Bakan Yardımcısı Yelkenci başkanlığındaki heyet, Tuzla Kantonu Başbakanı İrfan Halilagic tarafından da ağırlandı. Görüşmede Türkiye ile Tuzla Kantonu arasında eğitim ve bilim alanlarındaki iş birliği konuları ele alındı. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Halilagic, Tuzla Kantonu’nun gelişimi için hayati önem taşıdığını düşündükleri eğitim ve bilim alanında Türkiye ile ortaklık ilişkileri kurmaya devam ettikleri için mutluluk duyduğunu söyledi. Bu ziyaretin öğrenciler, öğretmenler ve kurumlar için yeni fırsatlar oluşturma konusundaki ortak kararlılıklarını teyit ettiğini kaydeden Halilagic, yaptıkları görüşmelerin önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak somut projelerin ilk adımları olduğunu dile getirdi. Halilagic, Tuzla Kantonu’ndan Türkiye’ye direkt uçuşlar başladıktan sonra turizm ve ticaret alanındaki ilişkilerle birlikte eğitim iş birliğinin de artacağını ifade etti. Tuzla’daki 43 okulda Türkçe öğretimi Bakan Yardımcısı Yelkenci de görüşme ve ziyaretlerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek Tuzla Kantonu ile eğitim alanında iş birliğinin "Tercihim Türkçe" ve kardeş okullar projeleri ile halihazırda devam ettiğine işaret etti. Bu projelerle şu anda Tuzla Kantonu’ndaki 43 okulda Türkçe öğretimine devam edildiği ve 30 okulun Türkiye’de kardeş okulu bulunduğunu belirten Yelkenci, Türkiye ile Tuzla arasında uzun yıllara dayanan bağların daha da derinleştirilip güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Tercihim Türkçe Projesi kapsamında Bosna-Hersek genelinde ise 226 okulda 6552 öğrenci Türkçe dersi alıyor. Tuzla Kontonu temaslarında Bakan Yardımcısı Yelkenci’ye Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Birol Çetin ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman da eşlik etti.
İstanbul Arnavutköy Memleket Günleri’nde Trabzon rüzgarı esti Arnavutköy Belediyesi’nin düzenlediği Memleket Günleri kapsamında Trabzon Tanıtım Günleri gerçekleştirildi. Trabzon rüzgarının estiği ve vatandaşların yoğun katılım gösterdiği etkinlik adeta Karadeniz şenliğine dönüştü. Arnavutköy Belediyesi’nin düzenlediği Memleket Günleri kapsamında Trabzon Tanıtım Günleri gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinliğe TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, Bayrampaşa Belediyesi Başkan Vekili İbrahim Akın ve çok sayıda vatandaş katıldı. Arnavutköy Şehir Parkı’nda düzenlenen etkinlik alanında kurulan stantlarda yöresel ürünler ve lezzetler memleket özlemi çeken vatandaşlara sunuldu. Katılımcılar Karadeniz müzikleri eşliğinde horon oynayıp doyasıya eğlendi. Programda konuşan TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, "Değerli hemşehrilerimizle birlikte olmak bizim için çok önemli ve çok kıymetli. Bu tür programlar çok önemli, şehirlerde hemşehrilerin buluşup bir araya gelerek birbirlerine güç vermesi çok önemli" ifadelerini kullandı. Programda konuşan Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu ise ilçede Anadolu’nun farklı kültürlerini tanıtan etkinliklerin süreceğini belirterek, "Bizler memleket günlerinde köklerimizi hatırlamak adına bizi biz yapan kültürlerimizi yaşıyoruz. Bugün Trabzon’dayız. Karadeniz’in hırçın dalgalarından gelen esintiyi, Trabzon’un gastronomisini ve Trabzon insanının karşılamasını Arnavutköylü hemşehrilerimizle yaşıyoruz. Trabzon kültürü, türküsü, horonu ve kemençesiyle gönüllerimizde yer edinmiş güzel bir ildir" şeklinde konuştu. Programa katılan Bayrampaşa Belediye Başkan Vekili İbrahim Akın, "Emeği geçen herkese çok çok teşekkür ediyorum. Bize her yer Trabzon diyoruz ve bunu Arnavutköy’de yaşatan herkese çok çok teşekkür ediyoruz" dedi.