GÜNDEM - 07 Mayıs 2024 Salı 11:17

Başkan Özel: “Kırsal mahallelerdeki 10 yıllık sorun çözüme kavuşuyor”

A
A
A
Başkan Özel: “Kırsal mahallelerdeki 10 yıllık sorun çözüme kavuşuyor”

Yenişehir Belediyesi, bütün şehir yasasıyla kırsal mahalle statüsü kazanan köylerdeki ruhsatlandırma sorununu gideriyor. Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, “10 yıldır adeta kangren haline gelen, kırsal mahallelerimizdeki ruhsatlandırma sorununun çözümü için harekete geçtik” dedi.


Yenişehir Belediyesi, 2014 yılından bu yana uygulamaya konulamayan kırsal mahallelerdeki imar sorununu gidermek için çalışma başlattı. Kırsal mahallelerde 2012 yılı öncesi inşa edilen konut, hayvancılık ve iş yerlerinin bina tespit ve değerlendirme raporu düzenlemesi için mühendis ve mimarlardan oluşan komisyonu hayata geçirdi. Yenişehir halkı il müdürlüklerine gitmeden, Yenişehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden talep etmeleri halinde, belediye bünyesindeki teknik personellerin incelemeleri sonucunda uygun bulunduğu takdirde, 2012 yılından önce yapılan yapılar ruhsatlandırılmış sayılacak.


Konu hakkında açıklama yapan Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, “Göreve başladığımız günden itibaren her bir Yenişehirli vatandaşlarımız için çalışmalarımıza başladık. 10 yıldır adeta kangren haline gelen, kırsal mahallelerimizdeki ruhsatlandırma sorununun çözümü için harekete geçtik. 2014 yılında başlanması gereken uygulama, ne yazık ki, bu zamana kadar yapılamamış. Mühendis ve mimarlardan oluşturduğumuz komisyonla, kırsal mahallelerimizdeki ruhsat problemini çözmeye kararlıyız. Vatandaşlarımız eğer yapılarını 2012 yılından önce yapmışlar ise belediyemize başvurmaları halinde, teknik ekibimizin tespitleriyle ruhsatlandırılmaya hak kazanmış olacak. Bu şekilde, gelecekte yaşanacak imar sorunlarının da önüne geçmiş olacağız” dedi.


Yenişehir Belediyesi’nden müjde


Yenişehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden yapılan duyuru şu şekilde:


“Yenişehir halkına müjde;


2014 yılından bu yana uygulamaya konulamayan kırsal mahallelerde 2012 yılı öncesi inşa edilen konut, hayvancılık ve iş yerlerinin bina tespit ve değerlendirme raporu düzenlenmesi için mühendis ve mimarlardan oluşan komisyonu hayata geçirdik.


6360 sayılı kanunla "14 ilde Büyükşehir Belediyesi ve 27 ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun"un geçici 1. Maddesinin 14. Fıkrasına istinaden imar planı bulunmayan köyden mahalleye dönüşen alanlarda yıllardır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve farklı belediyelerce "bina tespit ve değerlendirme raporu" verilmektedir.


Bundan yola çıkarak ilçe halkımızın il müdürlüklerine gitmeden, idaremizden talep etmesi halinde belediyemiz bünyesindeki teknik personellerin incelemeleri sonucunda uygun bulunan, 2012 yılından önce yapılarak bitirilen söz konusu yapıların ruhsatlandırılmış sayılacağı ilçemize duyurulur.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 50 yıl sonra tapularına kavuştular Antalya’nın Gazipaşa ilçesine bağlı Aydın Mahallesi’nde 50 yıldır çözülemeyen mülkiyet davası karara bağlandı. 86 bin 822 metrekare alanı ilgilendiren dava sonucunda mahalle sakinleri tapularını almaya hak kazandı. Gazipaşa’nın Aydın Mahallesi Gökçein Caddesi’nde 86 bin 822 metrekare alanın tapuya tescili için açılan kadastro davası 50 yıl sonra karara bağlandı. Gökçein Caddesi’nde 1962 yılından bu yana hazine ile vatandaş arasında devam eden mülkiyet sorunu 1970’lerde yargıya taşındı. Aralarında Aydın Mahallesi Muhtarı Erhan Taşdemir’in de bulunduğu 100 ailenin müdahil olduğu davanın karar duruşması bugün gerçekleştirildi. Mahalle sakinlerinin avukatı Kadir Şeyda’nın da katıldığı dava, karara bağlanarak mahalle sakinleri tapularını almaya hak kazandı. Muhtar Taşdemir ve mahalle sakinleri, alınan kararın mutluluğunu birlikte yaşadılar. “Mahallemizin tapuları verildi” 50 yıldır çözülemeyen mahkemenin sonunda karara bağlanmasından duydukları mutluluğu dile getiren mahalle sakinleri; “Mahallemizin Gökçein Caddesi’nde 1962 yılından bu yana hazine ile mahalle sakinleri olarak aramızda devam eden mülkiyet sorunu, 1970’lerde yargıya taşındı. Bu süreçte birçok hâkim değişmiş ve farklı tarihlerde çok sayıda avukat davaya dâhil olmuş, çeşitli kurumlardan resmi belgeler toplanıp, tapu tatbikatları yapılmasına rağmen ertelenmekteydi. Söz konusu dava dosyasındaki 86 bin 822 metrekare tapunun içerisinde bulunan 66 parselde ortalama en az 50 yıldır, 100 ailenin ikamet ettiği ve müdahil olduğu dava nihayet karara bağlanarak tapularımız verildi” şeklinde konuştular.
Bursa Gençler uçmak için buluştu Nilüfer Belediyesi’nin bu yıl 3’üncüsünü gerçekleştirdiği ‘Üni Uçuş Günleri’ sona erdi. Çeşitli aktivitelerin de yapıldığı 3 günlük programa 18 üniversitenin havacılık toplulukları ve uçuş okulları ile toplam 600 kişi katıldı. Nilüfer Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü ile Uludağ Üniversitesi Havacılık Topluluğu Öğrencileri işbirliğinde bu yıl ‘3. Üni Uçuş Günleri’ yapıldı. 17 Mayıs 2024 Cuma günü başlayan festival tadındaki etkinlikler, büyük ilgi gördü. Bu yılki programa uçuş okullarının yanı sıra 18 üniversiteden havacılık toplulukları da dahil olmak üzere toplam 600 kişi katıldı. Katılımcılar, 2 gece çadır kurarak alanda konakladı. Dolu dolu geçen programlarda kostümlü yarışma uçuşları, serbest uçuşlar oldukça ilgi gördü. Özellikle kostümlü uçuşlar gökyüzünde renkli görüntüler oluşturdu. Türk Bayraklı uçuş da katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Etkinlikler kapsamında ateş başı sinema, voleybol turnuvası, yoga, badminton, okçuluk, pickleball ve mini oyunlar yapıldı. Nilespit hizmeti de verildi. Fadıllı Doğa Sporları ve Havacılık Merkezi’ndeki 3 gün süren programın sonunda da yarışmalarda derece elde edenlere ödül töreni yapıldı. Programın sonunda gençler, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda böyle bir etkinlik gerçekleştirmenin mutluluğunu ve keyfini yaşadı.
Bursa Yeşil altın fideleri toprakla buluştu Türkiye’nin biber üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Bursa Yenişehir’de çiftçiler, altın diye tabir biberin fide dikimine başladı. Tarımı ve özellikle ’Yeşil Altın’ diye bilinen biberiyle tanınan Yenişehir’de çiftçiler tarlaya inerek, binlerce dönüm araziyi bereketlendirmek için dikimlere başladı. Yenişehir Köprühisar köyünde, biber dikim heyecanı yaşandığını belirten Çiftçi İbrahim Ediz, "Her ürünü büyük emeklerle üretiyoruz. 1 hafta sürecek dikim sürecinin ardından fidelere can suyu vereceğiz. Daha sonra ürün almak için 2 aylık yoğun bir çalışma sürecine gireceğiz. Nasip olursa 2 ayın sonunda topladığımız ürünleri pazarlayacağız. Her bir ürünü, el emeği ve göz nuru ile yetiştirip sofralara taşıyoruz" dedi. En büyük sorunlarının işçi sorunu olduğunu belirten Ediz, "Zaten var olan işçi sorunu, ürünlerin hasat zamanında daha da büyüyor. Bu sorundan dolayı çiftçilerimiz, ürünlerini ortakçıya vermek zorunda kalıyorlar. Çiftçi arkadaşlarımızın daha planlı ekim ve dikim yapmaları gerekiyor. Yoksa kendi tarlasında işçi durumuna düşebiliyorlar" şeklinde konuştu. Yenişehir tarım ürünlerinin genellikle ihracata gönderildiği ifade eden İbrahim Ediz, daha sonra şunları kaydetti; "Yenişehir’de üretilen ürünlerin çoğu Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz daha bilinçli tarıma imza atıyor. Tüm ürünlerimiz doğal ve gönül rahatlığıyla tüketilecek ürünler."