EKONOMİ - 24 Mayıs 2025 Cumartesi 10:39

Bursa meralarında binlerce koyundan görsel şölen...

A
A
A

Türkiye’nin köklü tarım işletmelerinden TİGEM Karacabey Tarım İşletmesi, bu kez tarım ve hayvancılığın ötesine geçen etkileyici bir görüntüyle gündeme geldi. 89 bin dekarlık geniş arazide faaliyet gösteren işletmede, binlerce koyunun çobanların yönlendirmesiyle aynı eksende dönerek oluşturduğu "Dünya Dönüyor" koreografisi, drone ile havadan görüntülendi. Koyunların uyum içinde hareketi, doğanın kendine özgü ahengiyle buluştu.

Gökyüzünden çekilen bu eşsiz görüntüler, doğayla iç içe hayvancılığın sanatsal bir anlatıma dönüştüğünü gözler önüne serdi. 20 bin küçükbaş hayvanın meralarda otlatıldığı işletmede, çobanlar tarafından yönlendirilen sürünün senkronize hareketi, izleyenleri adeta mest etti. Çobanların yönlendirmesiyle oluşan bu dairesel hareketin gökyüzünden görüntüsü, adeta bir dans gösterisini andırdı.

Karacabey Tarım İşletmesi Hayvancılık İşleri Müdür Yardımcısı Burak Yanık, işletmede etçi özelliğiyle öne çıkan 5 bin ana Karacabey merinosu, bin 800 ana yerli kıvırcık ve bin 800 ana Türktahirova ırkı olmak üzere 20 bin baş koyunun yetiştirildiğini belirterek, TİGEM’in geniş meralarında hayvanların doğal otlatma yöntemiyle beslendiğini vurguladı. İşletmede koçları bir kez katıp yılda bir kez doğum yaptırdıklarını dile getiren Yanık, küçükbaş hayvanların Tigem’in geniş alana yayılan meralarda otlatıldığını kaydetti.

Hayvancılığın sanata dönüştüğü bu benzersiz anları kaçırmak istemeyenler için, drone ile kaydedilen bu görsel şölen, doğal yaşamın uyum içinde nasıl bir ritme sahip olduğunu gösteren eşsiz bir örnek oldu.

Bursa meralarında binlerce koyundan görsel şölen...

Yaklaşık 700 yıllık bir tarihi bulanan Karacabay Tarım İşletmesinde 49 bini ekilebilir olmak üzere 89 bin dekar arazi bulunuyor. Oldukça geniş alana sahip işletmede, bitkisel üretim ve hayvancılık faaliyetleri yürütülüyor. Hayvancılık faaliyetleri olarak koyunculuk, sığırcılık, safkan Arap atı yetiştiriciliği ile akbaş ve kangal çoban köpeği yetiştiriciliği yapılıyor.

Zafer Akpınar - Uğur Uslubaş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri ORAN Kalkınma Ajansı’nın çalışmalarıyla bölgede Ar-Ge ve Tasarım Merkezi sayısı artıyor Kayseri’de Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurulmasına yönelik son 6 ayda 60’ın üzerinde saha ziyareti gerçekleştirildi. Bu ziyaretlerde yapılan temaslar, yönlendirmeler ve danışmanlıklar sonucunda yeni merkezlerin kurulması bekleniyor. Yozgat’ta ise aynı teknik destek programı kapsamında bir firma ile Ar-Ge Merkezi kurulumu danışmanlığı çalışması yürütülüyor. Sürecin kısa zamanda sonuçlandırılarak yeni Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ilan edilmesi hedefleniyor. Ar-Ge Merkezleri, işletmelere yenilikçi çözümler geliştirme, ürün ve süreçlerde sürekli iyileştirme sağlama, nitelikli insan kaynağı istihdam etme ve ulusal-uluslararası destek mekanizmalarından faydalanma gibi birçok avantaj sunuyor. Bölgede; Kayseri’de 15, Sivas’ta 5 ve Yozgat’ta 1 olmak üzere toplam 21 Ar-Ge Merkezi bulunuyor. Makine-metal (3) ve mobilya (4) sektörleri Ar-Ge merkezi sayısı bakımından bölgede öne çıkıyor. Savunma sanayi (2) ve yazılım (1) gibi stratejik ve yüksek teknoloji odaklı sektörlerdeki merkezlerin sayısı da bölge için önemli. Tekstil sektörü (4) Ar-Ge merkezi sayısı itibarıyla uzmanlaşmaya açık sektör olarak öne çıkıyor. Bölgede hem geleneksel hem de stratejik sektörlerde Ar-Ge bilincinin giderek yaygınlaştığı ve sektörel çeşitlenmenin arttığı görülüyor. Tasarım merkezleri, işletmelere ürün ve hizmet farklılaştırması, marka değeri artırımı ve uluslararası pazarlara açılım gibi stratejik avantajlar sunuyor. Bunlarla birlikte özgün tasarım süreçleri ile firmaların rekabetçiliklerini artırmalarına destek oluyor. Bölgede; Kayseri’de 4 ve Sivas’ta1 olmak üzere toplam 5 Tasarım Merkezi bulunuyor. TR72 Bölgesi’nde imalat sanayinin kurumsallaşma ve rekabet gücünü artırmayı hedefleyen vizyonu doğrultusunda, Ar-Ge merkezlerinin sayısının artırılması kritik bir misyon olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda Orta Anadolu (ORAN) Kalkınma Ajansı tarafından atılan adımlar, sanayi kuruluşlarının yenilik kapasitesini güçlendirmekle kalmayıp aynı zamanda bölgenin sürdürülebilir büyüme ve yüksek katma değerli üretim hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar sağlamaya devam edecek.