TEKNOLOJİ - 09 Ağustos 2024 Cuma 12:04

Bursa’nın otonom aracı finalde yarışacak

A
A
A
Bursa’nın otonom aracı finalde yarışacak

Bursa Uludağ Üniversitesi Otonom Araç Geliştirme Grubu (OTAGG) kampüs içerisinde dolaşacak otonom aracın tanıtımını yaptı. Tasarlanan araç, TEKNOFEST Robotaksi Otonom Araç kategorisinde finale kaldı.


105 gönüllü üyeden oluşan OTAGG, Bursa Uludağ Üniversitesi çatısı altında farklı disiplinlerin bir araya gelmesi ile oluştu. Uzun bir süredir üzerinde çalışılan araç için, uzman danışmanlar ve Uludağ Üniversitesi başta olmak üzere farklı üniversitelerden mühendislik, fen ve sosyal bölümlerden önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve mezun üyeler katkı sağladı. Aracın şasi ve kabuk üretimi grup üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Bu sene gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST Robotaksi Otonom Araç kategorisi için geliştirilen OTAGG-01 özgün otonom aracı finale kalmayı başardı. 2.5 metre uzunluğunda otonom-4 seviyesindeki araç, geliştirilerek otonom-5 seviyesine geldiğinde içinde insan olmadan kampüs içinde dolaşması hedefleniyor.



Hedef otonom-5 seviyesi


Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve projenin yürütücülerinden Koray Aki, “2.5 metre uzunluğunda, tam otonom-4 seviyesinde bir araç. Bu aracımızı sensörler yardımıyla otonom hareket ettirebiliyoruz. Bundan sonraki seviye otonom-5 seviye oluyor. Bu seviyede direksiyon, fren ya da gaz pedalı bulunmuyor. Şu anda yaptığımız araç otonom-4 seviyesinde. Bunun arkasında büyük bir ekip var. Ekibimiz Uludağ Üniversitesi çatısı altında kurulmuş ve farklı mühendislik dallarından danışman hocalarımız bulunuyor. Sadece Uludağ Üniversitesi değil, Türkiye’nin diğer üniversitelerinden de üyelerimiz buluyor. Farklı firmalarda çalışan üyelerimiz de var. Hem Bursa’da hem de Türkiye’nin birçok yerinden üyelerimiz bulunuyor. Ekibimiz yaklaşık 105 kişiden oluşuyor. Otonom-4 seviyesinde olan aracımızın otonom-5 seviyesine çıkartmayı hedefliyoruz. Bu seviyede her hangi bir insana ihtiyaç duymadan hareket edebilecek” dedi.



TEKNOFEST’te finale kaldı


Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, “Üniversitemizin topluluk ve grupları var. Bu araç uzun süre çalışmalar sonucu geliştirildi. TEKNOFEST’te zaten finaldeyiz, derece elde etmek istiyoruz. Kısa vadede amacımız bu. Bu araç hem TEKNOFEST gibi kıymetli yarışmalarda derece aldı. Ama asıl hedef kampüsümüz içerisinde dolaşacak. Dolayısıyla kampüs ve öğrencilerimizin hareketini sağlayabileceğimiz otonom araç düzeyine götürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.


Rektör Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: “OTAGG içinde çeşitli mühendislik bölümlerinin ve öğrencilerin bulunduğu, sanayiden de Ar-Ge departmanlarında çalışmaktan olan mühendislerimizin destek verdiği 105 kişiden oluşan müthiş bir grup. Çok uzamadan kampüsümüzde kendi otonom aracımızın hareket edeceğini inanıyoruz” ifadelerini kullandı.


Araç önünde kurdele kesilmesinin ardından her türlü destek sağlayan sponsorlara plaket verildi.



Bursa’nın otonom aracı finalde yarışacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Adalet Bakanı Gürlek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve heyetini kabul etti Adalet Bakanı Akın Gürlek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve beraberindeki heyeti Bakanlıkta kabul etti. Adalet Bakanı Akın Gürlek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve beraberindeki heyeti Bakanlıkta kabul etti. Bakan Gürlek, 12. Yargı Paketi’nde avukatların özlük haklarının güçlendirilmesine yönelik çalışmaları hayata geçirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi. Yargı camiası olarak büyük bir aile olduklarına vurgu yapan Bakan Gürlek, "Bu ailenin içerisinde avukatlarımız çok önemli. 209 bin avukatımız var. Yani yargısal süreçlerde savunma makamı, avukatlarımız çok önemli" dedi. Bakan Gürlek, avukatların yaşadıkları maddi sıkıntılara da vurgu yaparak, bu sıkıntıları 12. Yargı Paketi ile çözüme kavuşturmayı hedeflediklerini ifade etti. Bakan Gürlek konuşmasını şöyle sürdürdü: "12. Yargı Paketinde avukatlarımıza özel düzenlemelerin çalışmalarını yapıyoruz. Avukatlarımızın maddi anlamda zorluk yaşadığını biliyoruz, bu hususla ilgili de pakette çalışmalar olacak. Özellikle avukatlarımızın maddi anlamda onların hissedebileceği, onlara da bir fayda sağlayabilecek düzenlemeler yapmak istiyoruz. Bu konuyu zaten kamuoyu ile de paylaştık. Tapu işlemlerinde 30 milyon üstü işlemlerde iki taraf için avukat zorunluluğu getirilecek." Bakan Gürlek, ayrıca noter yardımcılığı konusuna da 12. Yargı Paketi’nde yer vermeyi hedeflediklerini söyledi.
Muğla Polis, Marmaris Belediyesi’ndeki arama çalışmalarını tamamladı Muğla’nın Marmaris ilçesinde polis ekiplerinin gece yarsısı başlattığı arama çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 3 saat süren arama çalışmasının tamamlamasının ardından açıklama yapan Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, "Konunun belediyemiz ve belediyenin işleyişi ile bir bağlantısı yok. Anlımız ak ve görevimizin başındayız" dedi. Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürütmüş olduğu bir soruşturma kapsamında gece yarısı Muğla İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Marmaris Belediyesi’nde gerçekleştirilen arama çalışmaları 3 saat devam etti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın da Marmaris Belediyesi’ne gelerek konuyla ilgili bilgi aldığı arama çalışmalarının tamamlanmasının ardından Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü açıklama yaptı. Belediyenin değişik birimlerinde arama çalışması yapan polis ekiplerinin bazı dosya, evrak ve materyalleri alarak incelemek üzere götürdüğü görüldü. Başkan Ünlü: "Konunun belediyenin işleyişi ile bir bağlantısı yok" Polisin çalışmalarını tamamlayıp belediyeden ayrılması üzerine açıklama yapan Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, "Hepinizin bildiği gibi bir arama gerçekleşti. Marmaris’te bazı farklı kişilerin, içinde belediye çalışanlarımızın da olduğu bir soruşturma yürütülüyor. Bununla ilgili de belediyemizde çalışan arkadaşlarımızın da ofislerinde arama yapıldı. Bu arama da bitti şu anda. Gördüğünüz gibi polis arkadaşlar da çekildiler. Değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Daha sağlıklı bilgi vermek için yarın açıklamamızı yaparız. Geldiğiniz için teşekkür ederiz. Şimdilik durumumuz bu şekilde. Belediye ile bir bağlantı yok. Belediyenin kurumsal kimliği ile belediyenin işleyişi ile ilgili alakası yok. Münferit bir olay. Takip etmişsinizdir, farklı farklı isimler. Farklı meslek grubundaki isimlerin birlikte olduğu bir dosya gibi duruyor. Çok bir bilgimiz de yok, çok bir şey söylemek de doğru değil. Dediğimiz gibi belediyenin kurumsal kimliğinin işleyişinin ilgilendiren bir durum yok şu anda. Biz yarından itibaren gördüğünüz gibi makamımızda çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Yarın belediyemiz çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek. Alnımız ak, görevimizin başındayız" ifadelerini kullandı. Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Muğla İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda, içlerinde Marmaris Belediyesi’nde çalışanların da dahil olduğu, esnaf, müteahhit, kamu görevlisi, serbest meslek çalışanı, muhasebeci, mühendislerin de olduğu 13 kişinin gözaltına alındığı ve operasyonun devam edeceği öğrenildi.