EKONOMİ - 28 Mart 2026 Cumartesi 10:06

Milyonluk koçun kuzuları için bugünden sıraya girdiler

A
A
A
Milyonluk koçun kuzuları için bugünden sıraya girdiler

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Manyaslı üretici Emre Sömer tarafından 1 milyon 110 bin liraya alınan Merinos koçunun doğacak kuzularına bugünden 150 talep geldi.


Afyonkarahisar, Burdur, Antalya, Bursa, Konya ve Eskişehir gibi illerden sürü sahipleri, üstün kan özellikli şampiyon koçun yavrularından almak için sıraya girdi.


Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsünün ev sahipliğinde 25 Mart Çarşamba günü gerçekleştirilen 83. Geleneksel Damızlık Koç Satışı Töreni’nde bir koç, 1 milyon 110 bin liraya satılarak rekor kırdı.


Çetin bir satış ortamı oluştu


Koçu satın alan Manyaslı üretici Emre Sömer, açık artırmaya her yıl katıldığını belirterek, geçen yıl 246 bin liraya satılan şampiyon koç için de satışa girdiğini ancak alamadığını anlattı.


Bu yılın açık artırmasında 120 koç içinde kendilerine göre en iyisini belirlediklerini dile getiren Sömer, üstün kan özellikli koçun diğer sürü sahiplerinin de dikkatini çektiğini ve çok çetin bir satış ortamı oluştuğunu söyledi.


"Geleceğe yatırım için önemli"


Merinos koçunun satışının 50 bin liradan başladığını ve 500 bin liraya kadar 6 üreticinin kıyasına yarıştığını vurgulayan Sömer, şöyle konuştu:


"500 bin liradan sonra diğer arkadaşlar çekildi ben ve geçen yıl 246 bin liralık şampiyon koçu alan üretici kaldık. Sonunda 1 milyon 110 bin liraya kadar geldi ve bende kaldı. 14 aylık koç. Kan değerleri, boynuzu, duruşu, fiziği, vücut yapısı ve birçok özelliğiyle bu koçu sürüme dahil ettiğim için mutluyum, gerçekten çok istiyordum. Bu fiyat yüksek mi yüksek ama bazen geleceğe yatırım için bu rakamları gözden çıkarmak gerekiyor."


"Koç için en iyi koyunlarımızı ayırdık"


Bu merinos koçunun sürüye dahil edilmesiyle işletmesini ileriye taşıyacağına inandığını dile getiren Sömer, "Koçtan elde edilecek kuzuların et verimi ve kan değerleri çok iyi olacak. Birkaç gün dinlendikten sonra koyunlarla birleştireceğiz. Koç çok değerli bir küçükbaş. Bu tür hayvanları özel bölmelerde çiftleşmeye alıyoruz. Koç için üstün özellikle en iyi koyunlarımızı ayırdık." dedi.


Sürü sahipleri sıraya girdi


Açık artırma bittiği andan itibaren telefonlarının susmadığını, ülkenin birçok yerinden sürü sahipleri aradığını anlatan Sömer, "Afyonkarahisar, Burdur, Antalya, Çanakkale, Bursa, Konya ve Eskişehir gibi birçok ilden kuzusunu isteyenler var. Şu anda 150 talep oldu. Herkes bu kan özelliklerini sürüsüne dahil etmek istiyor." ifadesini kullandı.


Sömer, satışlarının Merinos ırkı üzerine damızlık olduğunu belirterek, "Şu anda dişi hayvanlar için 5 aylık kuzu fiyatımız 27 bin, erkekler için 30 bin lira. Şampiyon koçumuzun ilk kuzu 8-10 ay sonra gelir. Önden ödeme almıyoruz ama bir yıllık siparişleri neredeyse doldu. O dönemde kuzu fiyatlarımız ne olursa o fiyat üzerinden satışımız olacak. Bir yıl sonraya bu koçumuz çiftleştiği koyunlardan 150-200 kuzu almayı planlıyoruz" diye konuştu.



Milyonluk koçun kuzuları için bugünden sıraya girdiler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yerinde çözüm atağı Kars Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren üreticilerle doğrudan temas kurarak sahadaki sorunları yerinde tespit etmeye ve çözüm üretmeye devam ediyor. Kent genelinde gerçekleştirilen saha ziyaretlerinde üreticilerle birebir görüşmeler yapılırken, onların talep ve beklentileri detaylı şekilde dinleniyor. Kars Karım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda, özellikle tarımsal destekler ve güncel uygulamalar hakkında üreticilere kapsamlı bilgilendirmeler sunuluyor. Devlet destekleri, hibe programları ve yeni tarım politikaları konusunda yapılan bilgilendirmeler sayesinde çiftçilerin mevcut imkânlardan daha etkin yararlanması hedefleniyor. Bu doğrultuda, doğru desteklere erişimin üretimde sürdürülebilirliği artıracağı vurgulanıyor. Saha çalışmalarının önemli bir ayağını da hayvancılık ve bitkisel üretimde karşılaşılan sorunların tespiti oluşturuyor. Üreticiler tarafından dile getirilen yem maliyetleri, hayvan hastalıkları, sulama yetersizlikleri ve verim kayıpları gibi konular, teknik ekipler tarafından yerinde inceleniyor. Her bir sorun için özel çözüm önerileri geliştirilirken, modern üretim teknikleri ve yenilikçi tarım uygulamaları hakkında da rehberlik sağlanıyor. Ekipler, sahada yürütülen çalışmaların yalnızca mevcut sorunları çözmekle kalmadığını, aynı zamanda geleceğe yönelik daha etkin tarım politikalarının geliştirilmesine de katkı sunduğunu belirtiyor. Elde edilen veriler ve üretici geri bildirimleri doğrultusunda planlamalar yapılırken, bölgesel ihtiyaçlara uygun projelerin hayata geçirilmesi amaçlanıyor. Kars Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, üreticilerle kurulan güçlü iletişimin tarımsal kalkınmanın temel unsurlarından biri olduğuna dikkat çekerek, sahada aktif olarak yürütülen çalışmaların artarak devam edileceğine dikkat çekildi.
Antalya AŞT Dünya Tiyatro Günü’nü üç ayrı sahnede üç farklı oyunda kutladı Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Şehir Tiyatroları (AŞT) 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü üç ayrı sahnede sahnelenen üç farklı oyunla kutladı. Farklı anlatım biçimlerini ve sahne dillerini izleyiciyle buluşturan temsiller, tiyatroseverlerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Perdelerini açtığı ilk günden bu yana kapalı gişe sahnelenen İstanbul Efendisi müzikali, Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Doğu Garajı Kültür Merkezi Büyük Sahne’de seyirciyle buluştu. Musahipzade Celâl’in sevilen eserinden uyarlanan ve yönetmenliğini Engin Alkan’ın üstlendiği yapım; müzikal yapısı, güçlü sahne dili ve etkileyici oyunculuk performanslarıyla ilk günden bu yana coşkulu bir şekilde ilgi görmeye devam ediyor. Sahnedeki enerji, uyum ve rejisel bütünlük, izleyiciden uzun süre alkış aldı. Performans Sahne’de izleyiciyle buluşan polisler ise düzenin ayakta kalabilmesi için suça ihtiyaç duyulan absürt bir dünyayı sahneye taşıdı. Otorite ile birey arasındaki ilişkiyi ele alan oyun, çarpıcı anlatımı ve düşündüren yapısıyla öne çıktı. Yıldız Kenter Sahnesi’nde sahnelenen, yetişkinlere yönelik kukla tiyatrosu Göçmen ise; evini, geçmişini ve hayallerini bir bavula sığdırarak yola çıkanların hikâyesini anlattı. Göç olgusunu duygusal ve çarpıcı bir dille ele alan oyun, izleyici üzerinde derin bir etki bıraktı. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü kapsamında sahnelenen bu üç yapım, tiyatronun farklı anlatım biçimlerini aynı gün içinde seyirciyle buluşturdu.