ASAYİŞ - 09 Ekim 2025 Perşembe 09:44

Mudanya Belediyesi 803 bin metrekare araziyi satıyor, AK Parti İlçe Başkanı isyan etti

A
A
A
Mudanya Belediyesi 803 bin metrekare araziyi satıyor, AK Parti İlçe Başkanı isyan etti

Mali çıkmazdaki Mudanya Belediyesi, köylerde bulunan belediye uhdesindeki 803 dönüm büyüklüğündeki 24 araziyi satışa çıkardı. AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Arif Bayrak, belediyenin bu vurgun kararını derhal durdurması gerektiğini belirterek ,"Toprak satılırsa gelecek de satılır. 112 futbol sahasına eşit arazi satılıyor. Burası Mudanya’nın nefesidir. Bugün bu toprakları "atıl" diyerek satmak isteyenler, yarın Mudanya’da üretimden, yerelden, kırsaldan bahsetme hakkını kaybedecektir" dedi.

AK Parti Mudanya İlçe Balkanı Arif Bayrak, "Mudanya kamuoyuna acil duyurumuzdur" adı altında yaptığı açıklamasıyla Mudanya’nın çeşitli mahallelerinde 24 parça toplam 803 bin metrekare arazinin satışı hakkında duyduğu endişeyi dile getirdi. Bayrak şunları söyledi: "Mudanya Belediyesi yönetimi, ne yazık ki son 11 yılda olduğu gibi, bir kez daha halkın malını, Mudanya’nın bereketli topraklarını satışa çıkarma hazırlığı içerisindedir. Ekim 2025 tarihli Belediye Meclis gündemine CHP grubu tarafından sunulan önergeyle, tamı tamına 803 bin 186 metrekare büyüklüğünde, yani 112 futbol sahasına eşit, devasa bir arazi parçası gözden çıkarılmıştır. Buradan açıkça ilan ediyoruz: Bizler, bu süreci büyük bir üzüntü ve halkımız adına endişeyle takip ediyoruz. Mudanya halkının en değerli varlıkları, şeffaflıktan uzak, istişaresiz ve hesapsız bir şekilde elden çıkarılmak istenmektedir. Çayönü, Yörükyenicesi, Emirleryenicesi, Söğütpınar, Yaman, Eğerce, Dereköy, Hançerli, Mesudiye, Çekrice, Trilye ve Balabancık’taki bu tarlalar, çiftçinin, köylünün, Mudanya’nın nefesidir. Bugün bu toprakları "atıl" diyerek satmak isteyenler, yarın Mudanya’da üretimden, yerelden, kırsaldan bahsetme hakkını kaybedecektir"

Mudanya Belediyesi 803 bin metrekare araziyi satıyor, AK Parti İlçe Başkanı isyan etti

"Şeffaflık yok, hesap yok, istişare yok, sadece ‘sat-kurtul’ anlayışı var"

Belediyenin satılmak istenen arazileri atıl diye nitelendirdiğini belirten Bayrak, "Belediye yönetiminin bu satış kararındaki süreç, tam bir kapalı kapılar ardında yürütülmektedir. Ne muhtarlara sorulmuş, ne de arazilerin asıl sahibi olan köylüye bilgi verilmiştir. Maalesef satış kararı öncesi hiç sıkılmadan, bu parselleri "atıl" diye nitelendirerek değersizleştirmeye çalışıyorlar. Oysa sattıkları ve satmaya çalıştıkları yerler; köylümüzün en verimli, en değerli, yıllardır ekip biçtiği üretim alanlarıdır. Bu topraklar, Mudanya’nın gıda güvenliğinin, ekonomisinin ve geleceğinin teminatıdır. Mudanya halkının huzurunda soruyoruz, 803 bin metrekare arazi neden satılıyor, alternatif finansman kaynakları neden araştırılmamıştır? Bu parsellerin gerçekten atıl ve değersiz olduğunu kim, hangi bilimsel veriye dayanarak belirlemiştir? Satışlardan elde edilecek gelir hangi somut projelere, hangi kalemlere aktarılacaktır? Buna dair açık bir planınız var mıdır? Bu araziler satılmadan önce ilgili mahalle muhtarlarına danışıldı mı? Arazilerin bulunduğu köylerde yaşayan vatandaşların görüşü neden alınmadı? Daha önce Hasköy dahil satılan belediye arazilerinden ne kadar gelir elde edilmiştir? Bu gelirler şeffaf bir şekilde nerede kullanılmıştır?" şeklinde konuştu.

‘Gelen gideni aratıyor’ diyen vatandaşımız haklı

Belirtilen arazilerin satışına karşı çıktıklarını kamuoyu ile paylaşan Bayrak, "Mudanya, son on yılda yaşanan bu toprak satış furyasını çok iyi hatırlamaktadır. Hatırlayın geçmişte ‘bir karış mülkü sattırmam’ diyen CHP Belediyesi, bugün yüzlerce dönüm araziyi satışa hazırlıyor. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu? Eski yönetimin Hasköy’deki kıymetli parselleri satmasını eleştirenler, bugün daha büyük bir araziyi, üstelik köylünün verimli toprağını satılığa çıkararak, maalesef ki gelenin gideni arattığı bir tabloyu önümüze sermektedir. Mudanya halkı kandırılmayı değil, katılımı ve şeffaflığı hak ediyor. Bizler, AK Parti Mudanya İlçe Teşkilatı ve Meclis Grubu olarak, bu satış kararlarına açıkça karşı çıkıyoruz. Mudanya’nın geleceğini birkaç yıllık bütçe açığını kapatmak uğruna feda etmenize asla izin vermeyeceğiz! Bu kararların derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Şeffaflık ve istişare sağlanmadan atılacak her adımın karşısında duracak, gerekirse hukuki yollarla Mudanya halkının malına sonuna kadar sahip çıkacağız. Mudanya halkına çağrımızdır. Sahip çıkmadığımız her karış toprak, bir daha geri gelmeyecek şekilde elden gitmektedir. Bu satış oyununa sessiz kalmayın! Mudanya sizin, gelecek sizin, toprak sizin" diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Hakkı Ovatman

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul "Kurtlar Vadisi" ile hafızalara kazınan yalı satışta İstanbul Boğazı’nda yer alan ve bir döneme damga vuran Kurtlar Vadisi dizisiyle hafızalara kazınan Abud Efendi Yalısı satışıyla gündeme geldi. Yalının yüzde 15,23’lük hissesinin 170 milyon TL bedelle satışa sunulduğu öğrenildi. Boğaz’ın mavi sularıyla çevrili konumuyla dikkat çeken tarihi yapı dron ile görüntülendi. İstanbul Boğazı’nın Üsküdar Kandilli sahilinde yer alan ve bir döneme damga vuran Kurtlar Vadisi dizisiyle hafızalara kazınan Abud Efendi Yalısı satışıyla tekrar gündem geldi. Yalının yüzde 15,23’lük hissesinin 170 milyon TL bedelle satışa sunulduğu öğrenildi. Tarihi yapı, Boğaz’ın mavi sularıyla çevrili konumuyla dikkat çekti. Boğaz yalıları arasında özgün mimarisiyle öne çıkan yapı, 1835 ile 1855 yılları arasında Osmanlı saray mimarisinin önemli isimlerinden Garabet Balyan tarafından inşa edildi. Boğaz’ın seçkin yalıları arasında gösterilen yapı, iki katlı ahşap mimarisi, beyaz cephe kaplaması ve kırmızı kiremitli çatısıyla dikkat çekiyor. Yalı, 1900 yılında Mehmet Abud Efendi tarafından satın alınarak Abud Ailesi’nin ikameti olarak 1981 yılına kadar kullanıldı. Yaklaşık 1 bin 500 metrekarelik arsa üzerinde bulunan yapı, 270 metrekare taban alanına ve toplam 540 metrekare kullanım alanına sahip. Kâgir olarak inşa edilen alt katta iki ayrı kayıkhane yer alırken, üst kat yarı dikdörtgen formda bir sofa etrafında şekilleniyor. Dronla havadan çekilen görüntülerde yalının denize sıfır konumu ve geniş rıhtımı net şekilde görüldü. Üst açıdan yapılan çekimlerde simetrik pencere düzeni, cumbalı bölümleri ve Boğaz’a açılan geniş terası dikkat çekti. Yalının hemen yanında bulunan müştemilat ve arka bahçedeki ağaçlık alan da görüntülere yansıdı. Sahil hattı boyunca uzanan iskele ve mermer rıhtım bölümü ise yapının tarihi kimliğini gözler önüne serdi. Dizilerle özdeşleşen yalı Yalı, özellikle Kurtlar Vadisi dizisinde geçen sahnelerle geniş kitleler tarafından tanındı. Dizide güç ve otoriteyi simgeleyen konsey sahnelerine ev sahipliği yapan yapı, yıllar içinde televizyon tarihinin simge mekanlarından biri haline geldi. Hisselerinin satışa çıkarılmasıyla yeniden gündeme gelen yalıda yüzde 15,23’lük payın 170 milyon TL bedelle satışa sunulduğu öğrenildi. Boğaz hattındaki tarihi yapıların yatırım değeri her geçen gün artarken, söz konusu yalının hem tarihi geçmişi hem de televizyon hafızasındaki yeri nedeniyle farklı bir konumda bulunduğu belirtiliyor. Havadan çekilen görüntülerde Boğaz’daki dalga hareketleriyle birlikte yalının suya yansıyan silueti dikkat çekerken, çevresindeki tarihi ağaç dokusu ve sahil şeridi de kadraja yansıdı.
Erzurum Azerbaycan Tıp Üniversitesi ile akademik iş birliği görüşmesi gerçekleştirildi Atatürk Üniversitesi, uluslararasılaşma vizyonu ve küresel akademik iş birliklerini güçlendirme hedefi doğrultusunda önemli bir akademik temasa daha ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda, Azerbaycan Tıp Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Kamandar Yaqubov, Doç. Dr. Gülbeniz Hüseynova ve Doç. Dr. Aydın Aliyev ile Pato-Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sevinç Hacıyeva, Atatürk Üniversitesini ziyaret ederek bir dizi görüşmede bulundu. Ziyaret programı çerçevesinde konuk akademisyenler, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ile bir araya geldi. Gerçekleştirilen görüşmede; iki üniversite arasında bilimsel iş birliğinin geliştirilmesi, ortak araştırma projelerinin hayata geçirilmesi, akademik personel ve öğrenci değişim programlarının artırılması ile disiplinler arası çalışmaların teşvik edilmesi gibi başlıklar ele alındı. Oldukça verimli bir atmosferde gerçekleşen toplantıda, özellikle farmakoloji ve patofizyoloji alanlarında yürütülebilecek ortak bilimsel çalışmaların stratejik önemi vurgulandı. Taraflar, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılması, uluslararası fon kaynaklarına yönelik projelerde birlikte yer alınması ve sürdürülebilir akademik iş birliklerinin tesis edilmesi konusunda karşılıklı mutabakat sağladı. Rektör Hacımüftüoğlu, nazik ziyaretlerinden dolayı Azerbaycan Tıp Üniversitesi heyetine teşekkür ederek, iki köklü kurum arasında tesis edilen bu temasların, önümüzdeki süreçte somut iş birliklerine dönüşeceğine olan inancını ifade etti. Ziyaret, iyi niyet temennilerinin ardından sona erdi.