EKONOMİ - 13 Eylül 2021 Pazartesi 14:03

Osmangazi’den ’siyah incir’e yakışan festival

A
A
A
Osmangazi’den ’siyah incir’e yakışan festival

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘20.

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘20. Siyah İncir Festivali’nde Bursa’nın en lezzetli siyah incirleri ile en başarılı üreticiler belli oldu.


Osmangazi Belediyesi, dünyanın en kaliteli inciri olan ‘Bursa siyahı’nın markalaşmasını sağlamak maksadıyla Ovaakça Mahallesi’nde geleneksel olarak Siyah İncir Festivali düzenliyor. Pandemi sebebiyle geçen yıl yapılamayan festivale bu sene ilgi büyük oldu. Bursa’nın dört bir yanından vatandaşların katıldığı festival, yağlı güreş müsabakaları ile başladı. Pehlivanların galibiyet için kıyasıya mücadele ettiği güreş müsabakalarında büyük coşku yaşanırken, mehter takımı ve Osmangazi Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileri festivale renk kattı.


Ovaakça Siyah İncir Festivali’ne Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın yanı sıra AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, AK Parti il ve ilçe başkanlığı yöneticileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.


‘En iyi incir üreticisi’nin seçildiği festivalde, Osmangazi’nin Avdancık, Ahmetbey, Aksungur, Alaşar, Çağlayan, Dürdane, Gündoğdu, Karabalçık, Ovaakça, Seçköy ve Selçukgazi mahallelerinden 24 yetiştirici yarıştı. Jüri üyeleri, ürün sunumu, hacim, meyve iç rengi, meyve görüntüsü, ağız açıklığı ve tadı gibi 10 farklı kategoride incirleri değerlendirmeye tabi tuttu. Jürinin karar vermekte oldukça zorlandığı yarışma sonunda incir yarışmasında birinciliği Selçukgazi Mahallesi’nden Mehmet Kızılbuğday kazandı. Karabalçık Mahallesi’nden Ahmet Can Esen ikinci olurken, Selçukgazi Mahallesi’nden Rüstem Kökselen ise üçüncü oldu. Dereceye giren üreticilerin ödüllerini Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar verdi.


Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, festivalde yaptığı konuşmada, “Festivaller, yetiştirilen ürünlerin tanıtıldığı, verilen emeğin, dökülen alın terinin karşılığının alındığı faaliyetlerdir. Bizler, çiftçilerimizin emeğini taçlandırmak adına 20 yıldır bu festivali düzenliyoruz. İlçemiz sınırları içerisinde yer alan 20 mahallemizde siyah incir yetiştiriliyor. Biz göreve geldiğimizde, dünyanın en kaliteli inciri olan ‘Bursa siyahı’nı nasıl daha iyi tanıtır ve pazarlarız düşüncesiyle hareket ettik. Yurtdışına giderek, bu alandaki pazarları araştırdık. Bu, belediyenin asli vazifesi değil. Ancak köyler bizim köylerimiz olduğu için biz kendimize vazife çıkarttık. Bizim kendimize vazife çıkarttığımız kadar, incir üreticilerinin de bu doğrultuda hareket etmesi lazım” dedi.


“Siyah incir Bursa’nındır ve Osmangazi’de yetişir”


Festival kapsamında düzenlenen ‘en iyi incir yetiştiricisi’ yarışmasına on mahalleden yetiştiricilerin katıldığını ifade eden Başkan Dündar, “Şuan hasat zamanı. Herkes tarlasında çalışıp, mahsulünü topluyor. Bereketli olsun. Bu festival, üreticinin festivali. Bütün üreticilerin burada olup bu şenliği yaşaması lazım. Bursa siyahının markalaşmasını sağlamak için incir üretimi yapan köylerimizin muhtarları, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odası, üniversite ve belediyemizin yer aldığı bir çalıştay düzenlememiz gerekiyor. İncir yetiştiren bölgelerin çoğaldığını görüyoruz. Hakikisi bizim ilçemizdeki köylerde yetişen bu ürünün taklitleri çoğalıyor. Siyah incir Bursa’nın ürünüdür ve en güzelleri Osmangazi’de yetişir. Bu değerimize sahip çıkmamız lazım” diye konuştu.


AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu da, Bursa siyahının Bursa’nın bir markası olduğuna dikkat çekerek, “Her yıl geleneksel olarak düzenlenen İncir Festivali’ne pandemi sebebiyle geçen yıl ara vermiştik. Normalleşmeye gittiğimiz bu süreçte vatandaşlarımızla yeniden festivalde buluşmak, bizleri oldukça mutlu etti. Standartları ve özellikleri itibariyle dünyada eşine rastlanamayan Bursa’nın siyahı, gerçek anlamda müstesnâ bir üründür. Osmangazi ilçemizin köylerinde yetiştirilen incirlerimiz, her bakımdan kalitelidir. Şehrimize ait lezzetin tanıtımına gerçekleştirdiği festivallerle katkı sağlayan Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


Festival sonunda TRT İstanbul Radyosu sanatçısı Ayşe Ekiz de konser verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul üç uluslararası kongre daha kazandı İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Bu hafta başı Washington’da bulunan ekibimiz 2 bin katılımcı beklenen ABD Ulusal Emlakçılar Birliği (National Association of Realtors-NAR) 2025 yılı kongresini İstanbul’a kazandırdı” dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ABD Ulusal Emlakçılar Birliği’nin (National Association of Realtors-NAR) 2025 yılı kongresinin İstanbul’da yapılmasına karar verildiğini açıkladı. Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun (ICVB) İstanbul’da geniş davetli grubuna sahip kongrelerin yapılması için çalışmalarını hızlandırdığını kaydetti. ICVB’nin yeni bir çalışmasının başarıyla neticelendiğini belirten Avdagiç, “Bu hafta başı Washington’da bulunan ekibimiz, 2.000 katılımcı beklenen ABD Ulusal Emlakçılar Birliği (National Association of Realtors-NAR) 2025 yılı kongresini İstanbul’a kazandırdı. NAR, 1.5 milyondan fazla üyesi ve 1.200’e yakın dernek paydaşı ile küresel gayrimenkul sektörüne yön veren önemli teşkilatlardan biri. Ev sahipliğini de bu konuda büyük emekleri geçen Gayrimenkul Hizmetleri Komitemiz ile iş birliği içerisinde yürüteceğiz. Böylece Türk emlakçılık sektörünün dünyaya açılmasına ciddi katkı vereceğiz. Ayrıca gayrimenkul sektöründeki küresel pazar payımızın artmasına da katkı sağlayacağız” değerlendirmesinde bulundu. ICCA’nın Akdeniz Bölge Toplantısı İstanbul’da yapılacak İTO ve ICVB Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul’da gerçekleştirilecek ikinci önemli zirvenin de Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği’nin (ICCA) Akdeniz Bölge Toplantısı olduğunu duyurdu. Avdagiç, şöyle devam etti: “Kongre ve toplantı sektörünün uluslararası alandaki en önemli kuruluşu olan Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği’nin (ICCA) Akdeniz Bölge Toplantısını 2-4 Haziran 2024 tarihleri arasında İstanbul’da yapıyoruz. Ev sahibi İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu olarak biziz. Biliyorsunuz, turizmin kalbi Akdeniz’dir, bu etkinlik sayesinde Akdeniz’in kalbi de İstanbul olacak.” Avdagiç, İstanbul’un ayrıca 2025’te Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ile turizm sektörü için önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacağını da belirtti. Avdagiç, “Bu toplantı vesilesiyle dünyanın dört bir yanındaki turizm ve havacılık sektörü profesyonellerini İstanbul’da ağırlayacağız” dedi.
Mersin Milli Eğitim Müdürü şalvar giydi, yazma taktı, öğrencilerle birlikte çilek hasat etti Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Silifke’de şalvar giyip öğrenciler ile birlikte çilek hasadına katıldı. Silifke Tarım Üretim ve Fen Okulunu ziyaret eden Durmuş, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fatih Burğut, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri Bayram Duman, Cuma İvrendi, İbrahim Halil Ulaş, İbrahim Kaya ve Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sezgin ile birlikte okul bahçesine zeytin fidanı dikti. Okul bahçesine biber fidesi de diken Durmuş, öğrenciler tarafından üretilen taze soğan ve sarımsaklardan kopardı. Daha sonra öğrenciler tarafından Gülümpaşalı Mahallesi’nde çilek üretilen bahçeyi gezen Durmuş, yöresel kıyafetler giyerek öğrenciler ile birlikte çilek hasadı yaptı. “Bugün Silifke’deki tarım okulumuzda çocuklarımız ile birlikte çilek tarlasında çilek toplama etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz” diyen Durmuş, “Çocuklarımız sadece çilek üretmiyor, fasulyeden, börülceye, domatesine, soğanına, sarımsağına varıncaya kadar kendi ürünlerini dikip yetiştiriyorlar. Daha sonra da bu yetiştirdikleri ürünleri hasat ediyorlar” dedi. Doğanın, çocukların zekasının gelişmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Durmuş, "Milli Eğitim Bakanımız yeni müfredat ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Herkesin görüşüne açık bir şekilde de değerlendirmede. Müfredatımızdaki en önemli noktalardan bir tanesi de doğanın çocuğun gelişmesinde ne kadar katkı sağladığı ile alakalı da bir beceri kısmı da var. Yeni müfredat ile birlikte doğayı koruyarak yaşanabilir bir çevre oluşturma bilinci de sürecin içerisinde yer alıyor. Silifke’de öğrencilerimiz, çocuklarımız buna şimdiden hazırlar. O kadar çok mutlu olduklarını da görebiliyorum" diye konuştu. Doğanın herkesi eşitlediğini söyleyen Durmuş, şöyle devam etti: "Bu alanlar da çocuklarımızın beceri kazanmalarında çok büyük katkı sağlıyor. 6 Şubat depremi ile biz bir şeyi daha gördük. Bildiğimiz bilgi birikimin, edindiğiniz mal mülkün hiçbirinin kıymetinin olmadığını, yaşam becerisi elde etmiş olmanızın ne kadar kıymetli olduğunu gördük. Aslında bu tarım okulu ile birlikte çocuklarımız yaşamda kalabilmeyi ve bu beceriyi devam ettirebilmeyi, bunu yaparken de yetkin ve erdemli bir insan olarak kendi ülkesine, insanlığa, ailesine, herkesten önce kendisine değer katacak bir birey olarak yetişme yolculuğunda doğa ile iç içe bir eğitim süreci onları çok büyük bir katkı sağlayacaktır."