EĞİTİM - 26 Mayıs 2023 Cuma 09:55

ULUKOZA girişimcilerinden astım hastalarına özel yatak

A
A
A
ULUKOZA girişimcilerinden astım hastalarına özel yatak

ULUKOZA girişimcileri, özel olarak geliştirdikleri yatakla astım hastalarını hijyenik verahat bir uyku ortamına kavuşturmayı hedefliyor.

ULUKOZA girişimcileri, özel olarak geliştirdikleri yatakla astım hastalarını hijyenik verahat bir uyku ortamına kavuşturmayı hedefliyor.


TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı’ndan (BİGG) destek almaya hak kazanan Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin markası ULUKOZA’nın girişimcileri Moldia Biyoteknoloji kurucu ortakları Ecem Efendi Erdem ve Emre Ufuk Erdem, astım hastaları için özel yatak üretecek. Yatakta kullanılacak mikrofluidik chip dünyada ilk olma özelliği taşırken, geliştirilen proje yatak sektörü ve biyoteknolojiyi bir araya getirecek.


Yatak sektöründe aileden gelen deneyim ve yol göstericilik ile Emre Ufuk Erdem’in mühendislik yaptığını ve kendisinin de güncel çalışmalarında mite’lar ve mikro organizmalar üzerine projeler yürüttüğünü belirten ULUKOZA Girişimcisi Uzman Moleküler BiyologEcem Efendi Erdem, “Geliştireceğimiz mikrofluidik chip ile özellikle astım hastalarına hizmet etmek istiyoruz. Ülkemizde yaklaşık 3,5 milyon kişi astım hastası ve bu sayı, her geçen gün artıyor. Solunum yolu rahatsızlıklarında hijyen, en üst seviyede olmak zorunda. Araştırmalarda ‘mite’ ve mikroorganizmaların en fazla olduğu alanların başında yataklar geliyor. Kullanım süresine göre ortalama bir yatakta 100.000 ile 200.000 arasında mite barınabilmektedir. Günde en az 4 saatimizi geçirdiğimiz yataklar, projemizle birlikte daha temiz ve sağlıklı olacak. Proje yatağımız dışında normal kullanım için de tescilli markamız WhisBett altında yatak üretimi yapacağız ve bu yataklarımız da inovatif ve sürdürülebilir olacak. Kaliteden asla ödün vermeden üretilecek yataklarımız için sektörün önde gelen tedarikçileri ile çalışıyoruz. Geliştirilmeye açık projemiz için 5 yıllık yol haritası belirledik” dedi.


Emre Ufuk Erdem de projelerinde Bursa Uludağ TTO ve ULUKOZA ekibinin çok büyük katkılarının olduğunu belirterek, “Özellikle TÜBİTAK süreci, çok kolay ilerleyen bir süreç değil ama hep birlikte çok ciddi bir çalışma yürüterek başarıya ulaştık. Mentor desteği, verilen eğitimler projenin kabul edilmesinde etkili oldu. Çok net gördük ki girişimciler, fikirlerine âşık olmamalı. Bursa Uludağ TTO da, projenizin geçmesi için uğraşıyor. Geliştirilmeye açık olmak zorundasınız. Ürünü ticarileştirme, patent sahibi olma gibi çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlerleyen dönemde kişiselleştirilmiş değil, kişiye özel yatak üretimi yapmak istiyoruz. Ülkemiz, yatak sektöründe dünyada önemli bir konumda ve bu da projemizin başarıya ulaşmasında önemli bir katkı sağlayacak. 5 yılın sonunda 10 milyon euro ihracat yapacak kapasiteye gelmiş olmayı öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay İnşa çalışmalarıyla yeniden ayağa kalkan Habibi Neccar Camii, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını gerçekleştirmesiyle vatandaşların akınına uğruyor Hatay’da asrın felaketinde yıkılan ve inşa çalışmalarıyla birlikte açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Habibi Neccar Camii vatandaşların akınına uğruyor. Depremde yerle bir olan camiyi yeniden ziyaret etme fırsatı bulan vatandaşlar duygusal anlar yaşadı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkımın yaşandığı Hatay’da binlerce bina yerle bir olurken kentin en önemli tarihi yapıları da zarar görmüştü. Asırlar boyunca medeniyetlerin beşiği olan kentin sembol simgelerinden olan, 7. yüzyılda inşa edilen ve Anadolu’daki ilk cami olma özelliği taşıyan Habibi Neccar Camii de depremde ağır hasar almıştı. Depremde kuzey beden duvarı büyük hasar alan camide, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Müdürlüğü ile Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Eylül 2023’te restorasyon çalışmalarına başlandı. Restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarının bittiği Habibi Neccar Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz gün ibadete açıldı. Günler sonra yeniden Habibi Neccar Camii’ne gelme fırsatı bulan vatandaşlar camiye akın ettiler. Caminin yeniden ayağa kalktığını gören vatandaşlar duygusal anlar yaşadılar. Habibi Neccar Camii İmamı Fethullah Uğraş, depremin ardından yeniden camisine kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Habibi Neccar Camii imam hatibiyim. 3 yıl önce 5 Şubat’ta son yatsı namazını kıldırıp, camiden çıktığımda sabah namazına gelmeyi planlayarak çıkmıştım ama nasip olmadı. 6 Şubat’tan sonra camimizin halini gördüğümde camimiz ayağa kalkar mı, Antakya ayağa kalkar mı diye düşünmüştüm. Camimizi yeniden ayakta görüp, içerisinde eskisi gibi namaz kılmak, cemaatle buluşmak ve kucaklaşmak bizim için tarifi olmayan bir duygu" dedi. Depremden önce sık sık ziyaret ettiği Habibi Neccar Camii’ni yeniden ziyaret etme fırsatı bulan Dudu Albayrak, gözyaşları içerisinde "Çok duygulandım, hep düşünüyordum buralar eskisi gibi olacak mı diye. Görünce dayanamadım, evde içim sıkıldığında hep koşar gelirdim ve namazımı kılardım. İçime ferahlık gelirdi, böyle gelince çok mutlu oldum. Çok şükür, şimdi mutluluk gözyaşları döküyorum. Sanki Antakya yeniden doğmuş gibi ve burası güzelliğiyle şehrimizin kalbi olmuş" dedi. Caminin yeniden ayağa kalkması için emek verenlere teşekkür eden Ramazan Yıldız ise, "Anadolu’nun ilk camisi olan Habibi Neccar Camii aslına uygun olarak inşa edildi. Çok güzel olmuş, beğendik. Rabbim devletimizden razı olsun, böyle bir eseri yeniden memleketimize kazandırdığı için. Güzel bir yoğunluk var" dedi.
Hatay İnşa çalışmalarıyla yeniden ayağa kalkan Habibi Neccar cami, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını gerçekleştirmesiyle vatandaşların akınına uğruyor Hatay’da asrın felaketinde yıkılan ve inşa çalışmalarıyla birlikte açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Habibi Neccar cami vatandaşların akınına uğruyor. Depremde yerle bir olan camiyi yeniden ziyaret etme fırsatı bulan vatandaşlar duygusal anlar yaşadı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkımın yaşandığı Hatay’da binlerce bina yerle bir olurken kentin en önemli tarihi yapıları da zarar görmüştü. Asırlar boyunca medeniyetlerin beşiği olan kentin sembol simgelerinden olan, 7. yüzyılda inşa edilen ve Anadolu’daki ilk cami olma özelliği taşıyan Habibi Neccar Camii de depremde ağır hasar almıştı. Depremde kuzey beden duvarının büyük hasar aldığı camide, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Müdürlüğü ile Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Eylül 2023 yılında restorasyon çalışmalarına başlandı. Restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarının bittiği Habibi Neccar Camisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz gün ibadete açıldı. Günler sonra yeniden Habibi Neccar camine gelme fırsatı bulan vatandaşlar camiye akın ettiler. Caminin yeniden ayağa kalktığını gören vatandaşlar duygusal anlar yaşadılar. Habibi Neccar Cami İmamı Fethullah Uğraş, depremin ardından yeniden camisine kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek "Habibi Neccar Cami imamhatibiyim. 3 yıl önce 5 Şubat’ta son yatsı namazını kıldırıp, camiden çıktığımda sabah namazına gelmeyi planlayarak çıkmıştım ama nasip olmadı. 6 Şubat’tan sonra camimizin halini gördüğümde camimiz ayağa kalkarmı, Antakya ayağa kalkarmı diye düşünmüştüm. Camimizi yeniden ayakta görüp, içerisinde eskisi gibi namaz kılmak cemaatle buluşmak ve kucaklaşmak bizim için tarifi olmayan bir duygu" dedi. Depremden önce sık sık ziyaret ettiği Habibi Neccar Camisini yeniden ziyaret etme fırsatı bulan Dudu Albayrak, gözyaşları içerisinde "Çok duygulandım, hep düşünüyordum buralar eskisi gibi olacakmı diye. Görünce dayanamadım, evde içim sıkıldığında hep koşar gelirdim ve namazımı kılardım. İçime ferahlık gelirdi, böyle gelince çok mutlu oldu. Çok şükür, şimdi mutluluk gözyaşları döküyorum. Sanki Antakya yeniden doğmuş gibi ve burası güzelliğiyle şehrimizin kalbi olmuş" dedi. Caminin yeniden ayağa kalkması için emek verenlere teşekkür eden Ramazan Yıldız, "Anadolu’nun ilk camisi olan Habibi Neccar Camisi aslına uygun olarak inşa edildi. Çok güzel olmuş, beğendik. Rabbim devletimizden razı olsun, böyle bir eseri yeniden memleketimize kazandırdığı için. Güzel bir yoğunluk var" dedi.