EKONOMİ - 31 Aralık 2025 Çarşamba 09:51

Zirai ilaç yüzünden milyonlarca arısı kovana dönemeden öldü

A
A
A
Zirai ilaç yüzünden milyonlarca arısı kovana dönemeden öldü

Bursa’da profesyonel olarak arıcılık yapan 75 yaşındaki Zeynullah Soylu, zirai ilaçlar yüzünden milyonlarca arısının kovana dönemeden bahçede öldüğünü söyledi.


Bursa Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Zeynullah Soylu, kendisi ve Bursalı arıcıların son yılların en kötü sezonunu geçirdiğini kaydetti.


Yaz aylarında zirai ilaçlar yüzünden milyonlarca arı kaybı yaşandığını vurgulayan Soylu, "Birer hafta arayla çok güçlü arılarımız yerle bir oldu. 80 bin nüfuslu arı birden 30 bine düştü. Kovan başına 50 bin arı kaybı çok ciddi bir oran. 100 kovanımda yaşadım bunu. Milyonlarca arı zirai ilaç yüzünden öldü. Bursa’daki tüm arıcıların kayıplarını siz hesap edin" dedi.


Arılar bilinçsiz tarımsal faaliyetlere kurban gitti


Ölenlerin hepsinin kovana getirisi olan arılar olduğunu dile getiren Soylu, şöyle devam etti: "Poleni getiren, balı yapan arılarım öldü. Arıda kopukluk oldu. İçerdeki ısıyı sağlayamadı kalan arılar. Yavrular gelişemedi öldü içerde çürüme oldu. Yaşanan hastalıklardan korumak için ilave maliyetler oluştu. Kıştan en iyi arılarla çıktığım dönemde böyle oldu. Tarımsal üretimin en önemli unsuru olan arılar bilinçsiz tarımsal faaliyetlere kurban gitti. Şimdi bu hasarı onarmaya yeniden tam kapasite üretime geçmeye çalışıyoruz. Bunu yapmak elbet kolay olmayacak."


Arıların çiçeğe, çiçeklerin de arılara ihtiyacı var


Bursa genelinde 1300 üyenin bulunduğunu aktaran Soylu, "Tarımsal üretimin yoğun olduğu yerlerde zirai ilaçtan rahatsız arıcılar. Armut, kiraz, şetfali ve elma gibi zirai ilaç kullanılan meyvelerin üretiminin yapıldığı yerlerde arıcılar çok mağdur oluyor. Bal üretmek için çiçeğe ihtiyacımız olduğu kadar o çiçeklerin meyveye dönmesi için de arılara ihtiyaç var. Ama bu bilinçte olan kaç çiftçi var?" dedi.


Sabah yerine akşam üzeri ilaç atılsın çağrısı


Bazı çiftçilerin bu konuda hassas olduğunu arılara büyük özen gösterdiğini dile getiren Soylu, "Bizimle işbirliği yapıyorlar ama birçoğu sadece kendini düşünüyor. Aslında kazan kazan mantığı var. Formülü de basit. Arıya zarar verici ilaç atılmadan bize haber verilirse önlem alırız. Akşam üzeri ikindi vaktinden sonra atsalar ilaçları arılar çok zehirlenmez." ifadesini kullandı.


Soylu, Uludağ eteklerinde doğal kestane ve çiçek balı ürettiklerini belirterek, "Arıların yoğun çalıştığı saatler sabah erken saatlerden 11.00’e kadarki zaman. Çiftçi kardeşimiz ilaçlamaya bu saatlerde girerse arıların hepsi orada kalır. Arılar ikindi vaktinden sonra fazla çalışmaz kovana dönmüş olur. Yani çiftçilerimiz sabah yerine akşam üzeri ilacını atsa hiçbir zararı olmayacak bizlere" diye konuştu.



Zirai ilaç yüzünden milyonlarca arısı kovana dönemeden öldü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TrendFinans ve Odeabank servis modeli bankacılığı için BDDK’dan izin aldı Trendyol çatısı altında yer alan TrendFinans uygulaması ile Odeabank bankacılık hizmetlerinin servis modeli bankacılığı kapsamında sunulması için, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) onay süreci tamamlandı. Kullanıcıların Trendyol uygulaması üzerinden erişim sağlayacakları TrendFinans markasıyla hayata geçecek uygulama, müşteri ve iş ortaklarının deneyimini uçtan uca güçlendirecek. Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol, teknoloji ve kullanıcı deneyimindeki uzmanlığını finansal teknolojilere taşıyor. Yapılan açıklamaya göre BDDK, Trendyol’un finansal teknolojiler alanındaki şirketi TrendFinans’a, Odeabank’ın lisanslı bankacılık altyapısı ile hizmetlerini servis modeli bankacılığı kapsamında sunması için izin verdi. Bu izinle birlikte TrendFinans arayüz sağlayıcı olarak, Odeabank’ın sunduğu bireysel ve KOBİ bankacılığındaki yenilikçi ürünleri çok yakında kullanıcılarının deneyimine açacak. Yeni nesil finansal deneyim tek çatı altında Açıklamaya göre, Trendyol uygulaması içerisinden erişilebilecek TrendFinans, bireysel müşteriler ve KOBİ’lere yönelik Odeabank ürün ve servislerini yüksek teknoloji ile desteklenmiş bir platform üzerinden sunarak bankacılık hizmetlerini kolaylaştıracak. KOBİ’lerin finansmana erişimini güçlendirmeyi amaçlayan TrendFinans, bireysel müşteriler için de birçok yenilikçi ürün ve hizmeti hayata geçirmeyi hedefliyor. Bireysel müşteriler ve iş ortakları, kesintisiz ve entegre bir kullanıcı deneyimini TrendFinans ile tek bir çatı altında yaşayacak. E-ticaret platformu, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yatırım fonu ADQ, dünyanın önde gelen dijital ödeme sistemleri ve finansal teknoloji sağlayıcılarından Ant International ve dünyanın en büyük insansız hava aracı üreticisi Baykar’ın CEO’su Haluk Bayraktar ile birlikte, Türkiye pazarına yönelik yeni nesil bir finansal teknoloji platformu kurmak için stratejik bir işbirliğine imza attığını duyurmuştu. TrendFinans, kurulacak olan bu finansal teknoloji platformunun ilk adımı olma özelliğini taşıyor.