EKONOMİ - 31 Aralık 2025 Çarşamba 09:51

Zirai ilaç yüzünden milyonlarca arısı kovana dönemeden öldü

A
A
A
Zirai ilaç yüzünden milyonlarca arısı kovana dönemeden öldü

Bursa’da profesyonel olarak arıcılık yapan 75 yaşındaki Zeynullah Soylu, zirai ilaçlar yüzünden milyonlarca arısının kovana dönemeden bahçede öldüğünü söyledi.


Bursa Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Zeynullah Soylu, kendisi ve Bursalı arıcıların son yılların en kötü sezonunu geçirdiğini kaydetti.


Yaz aylarında zirai ilaçlar yüzünden milyonlarca arı kaybı yaşandığını vurgulayan Soylu, "Birer hafta arayla çok güçlü arılarımız yerle bir oldu. 80 bin nüfuslu arı birden 30 bine düştü. Kovan başına 50 bin arı kaybı çok ciddi bir oran. 100 kovanımda yaşadım bunu. Milyonlarca arı zirai ilaç yüzünden öldü. Bursa’daki tüm arıcıların kayıplarını siz hesap edin" dedi.


Arılar bilinçsiz tarımsal faaliyetlere kurban gitti


Ölenlerin hepsinin kovana getirisi olan arılar olduğunu dile getiren Soylu, şöyle devam etti: "Poleni getiren, balı yapan arılarım öldü. Arıda kopukluk oldu. İçerdeki ısıyı sağlayamadı kalan arılar. Yavrular gelişemedi öldü içerde çürüme oldu. Yaşanan hastalıklardan korumak için ilave maliyetler oluştu. Kıştan en iyi arılarla çıktığım dönemde böyle oldu. Tarımsal üretimin en önemli unsuru olan arılar bilinçsiz tarımsal faaliyetlere kurban gitti. Şimdi bu hasarı onarmaya yeniden tam kapasite üretime geçmeye çalışıyoruz. Bunu yapmak elbet kolay olmayacak."


Arıların çiçeğe, çiçeklerin de arılara ihtiyacı var


Bursa genelinde 1300 üyenin bulunduğunu aktaran Soylu, "Tarımsal üretimin yoğun olduğu yerlerde zirai ilaçtan rahatsız arıcılar. Armut, kiraz, şetfali ve elma gibi zirai ilaç kullanılan meyvelerin üretiminin yapıldığı yerlerde arıcılar çok mağdur oluyor. Bal üretmek için çiçeğe ihtiyacımız olduğu kadar o çiçeklerin meyveye dönmesi için de arılara ihtiyaç var. Ama bu bilinçte olan kaç çiftçi var?" dedi.


Sabah yerine akşam üzeri ilaç atılsın çağrısı


Bazı çiftçilerin bu konuda hassas olduğunu arılara büyük özen gösterdiğini dile getiren Soylu, "Bizimle işbirliği yapıyorlar ama birçoğu sadece kendini düşünüyor. Aslında kazan kazan mantığı var. Formülü de basit. Arıya zarar verici ilaç atılmadan bize haber verilirse önlem alırız. Akşam üzeri ikindi vaktinden sonra atsalar ilaçları arılar çok zehirlenmez." ifadesini kullandı.


Soylu, Uludağ eteklerinde doğal kestane ve çiçek balı ürettiklerini belirterek, "Arıların yoğun çalıştığı saatler sabah erken saatlerden 11.00’e kadarki zaman. Çiftçi kardeşimiz ilaçlamaya bu saatlerde girerse arıların hepsi orada kalır. Arılar ikindi vaktinden sonra fazla çalışmaz kovana dönmüş olur. Yani çiftçilerimiz sabah yerine akşam üzeri ilacını atsa hiçbir zararı olmayacak bizlere" diye konuştu.



Zirai ilaç yüzünden milyonlarca arısı kovana dönemeden öldü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Görmezden gelinen çığlık DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Gençler Merek Ediyor topluluğu tarafından Gazze’de yaşananlara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen söyleşide Gazze meselesini; uluslararası ilişkiler, siyasal süreçler, Ortadoğu dengeleri ile insani ve manevi boyutları çerçevesinde kapsamlı şekilde ele alındı. Düzce Üniversitesi öğrenci topluluklarından Gençler Merak Ediyor Topluluğu tarafından Gazze’de yaşananlara dikkat çekmek, toplumsal duyarlılığı artırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen "Gazze: Görmezden Gelinen Çığlık" başlıklı konferans–söyleşi programı, öğrencilerin yoğun katılımı ile Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. İstiklal Marşı’nın okunması ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Gazze’de yaşanan insani dramı farklı boyutlarıyla ele alındı. Programa konuşmacı olarak katılan Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celil Bozkurt, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümümüz Dr. Öğr. Üyesi Basma Almisshal, Uluslararası İlişkiler ve Ortadoğu Uzmanı Dr. Cemal Kazak ve Manevi Danışman Sercan Kalaycı, Gazze meselesini; uluslararası ilişkiler, siyasal süreçler, Ortadoğu dengeleri ile insani ve manevi boyutları çerçevesinde kapsamlı şekilde ele aldı. Katılımcıların ilgiyle takip ettiği değerlendirmeler ve etkileşimli paylaşımlarla gerçekleştirilen program, Düzce Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gençler Merak Ediyor Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Arif Güngör tarafından konuşmacılara teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.
Aydın Genç sürücünün hayatını kaybettiği feci kazanın ardından tren yolu açıldı Aydın’ın Efeler ilçesinde dün gece meydana gelen feci kazanın ardından ekiplerin hummalı çalışması sonrasında tren yolu yeniden trafiğe açılırken, kazada hayatını kaybeden tır sürücüsü Yunus Uğurlu’nun ise 1 ay önce nişanlandığı ve 1 hafta sonra da nikahının olduğu öğrenildi. Kaza, Efeler ilçesi Aydın-Denizli Otoyolu Pınardere Kavşağı’nda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 35 BHM 182 plakalı dorseyi taşıyan Yunus Uğurlu (28) yönetimindeki 45 AKC 644 plakalı tır, otobandan çıkıp Aydın-Denizli karayoluna gireceği sırada kontrolden çıkarak, Pınardere Kavşağı’ndan dönemeden doğrudan tren yoluna uçtu. Önce yol kenarındaki demir bariyerleri kıran tır, ardından karayolu ile demir yolu arasındaki yaklaşık 3 metre yüksekliği 15 metre uzunluğundaki çukuru adete uçarak geçti. Demiryolu raylarına takılarak durabilen tırın dorsesinde bulunan tonlarca ağırlığındaki yük tırın kupa kısmını kağıt gibi ezerken, kazada sürücü hayatını kaybetti. Olayla ilgili inceleme sürerken, sabahın ilk ışıklarına kadar çalışmalarını sürdüren ekiplerin, hummalı çalışmalarının ardından tır tren yolundan kaldırılırken, Aydın-Denizli arasında bulunan tren yolu ise yeniden sefere açıldı. Öte yandan sabah saatlerinde hayatını kaybeden sürücünün arkadaşları da olay yerine gelirken, Uğurlu’nun 1 ay önce nişanlandığı ve 1 hafta sonra da nikahının olduğu öğrenildi.
Eskişehir Yılın son karı Eskişehir’i beyaza bürüdü Eskişehir’de yılın son günü yağmaya başlayan kar kenti beyaza bürürken, Porsuk Çayı’nın bazı kısımları buz tuttu. Eskişehirliler 2025’in son gününe kar yağışı ile uyandı. Özellikle kentin yüksek kesimlerini kaplayan kar, sürücülere zaman zaman zorlu anlar yaşattı. Araçlarının camlarında biriken kar ve buzu temizleyen vatandaşlar kayganlaşan yollarda dikkatlice ilerledi. Okula giden bazı çocukların kar eğlencesi ise gülümsetti. Bazı vatandaşların karlı havayı fırsat bilerek evcil hayvanlarıyla yürüyüşe çıktığı görüldü. Güvencin karga ve serçelerin ise karlı alanlarda yiyecek aradığı görüldü. Yüksek kesimlere göre kısmen daha az karın yağdığı kent merkezinde ise tarihi Odunpazarı Evleri’nin karla kaplanmış halleri eşsiz manzaralar sundu. Gece saatlerinde eksilere düşen hava sıcaklıklarından dolayı ise kentin simgelerinden Porsuk Çayı’nın bazı bölümleri buz tuttu. Kentin kar manzarası ve donan Porsuk Çayı havadan dron ile görüntülendi. "Umarım beklediğimiz yağışlar bir an önce gelir" Kent sakinlerinden 79 yaşındaki Veli Direm, "Yağışlar geçen seneye göre biraz daha iyi olsa da henüz yeterli seviyede değil; daha fazla yağmasını arzu ediyoruz. İnşallah şöyle 20-25 santim bir kar yağar da tarlalar o kar suyunu iyice emer; çünkü kar suyu toprağı doyurduğunda ürünler çok daha güzel olur. Eskiden en az 25-30 santim kar yağardı ve sonrasında yetişen bütün bitkiler verimli olurdu. Şu an ciddi bir susuzluk tehlikesiyle karşı karşıyayız. Neredeyse Türkiye’nin yarısından fazla ili bu kuraklığı yaşıyor ve bu durum beni gerçekten endişelendiriyor. Yazın arka bahçemdeki çiçekleri sularken gördüm ki; suyu döker dökmez toprak hemen kuruyordu. Toprağın canlanması için suyun en az 15-20 santim derine, köklere kadar inmesi lazım. Umarım beklediğimiz yağışlar bir an önce gelir" dedi.
Kayseri Kayseri OSB Başkanı Yalçın: "Kayseri’nin 11 aylık ihracatı 3,5 milyar dolara yaklaştı" Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyu ile paylaşılan 2025 yılı Kasım ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin açıklamada bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen genel ticaret sistemi geçici dış ticaret verilerinin 2025 yılı Kasım ayı rakamları kamuoyu ile paylaşıldı. Rakamları değerlendiren Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, "Kayseri’nin ihracatı bir önceki aya göre yüzde 7,89 oranında düşüş göstererek 314 milyon 776 bin dolar oldu. Kayseri’nin 2025 yılı ilk 11 aylık ihracatı 3 milyar 469 milyon 75 bin dolar seviyesine ulaştı. 12 aylık projeksiyona baktığımızda ise 3,8 milyar dolar civarında bir rakamla 2025 yılı ihracatımızı kapatacağımızı düşünüyoruz" dedi. Kayseri’nin Kasım ayı ithalat rakamının 125 milyon 488 bin dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydeden Başkan Yalçın, "Kayseri’nin Kasım ayı ithalat rakamı, bir önceki ay ithalat rakamına oranla yüzde 4,70 oranında düştü. Şehrimizin ilk 11 aylık ithalatı ise 1 milyar 587 milyon 394 bin dolar oldu" ifadelerini kullandı. Başkanı Yalçın, Türkiye’nin ihracatının 2025 yılı Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 artarak 22 milyar 536 milyon dolar, ithalatın yüzde 2,6 artarak 30 milyar 518 milyon dolar olduğunu söyledi. Başkan Mehmet Yalçın, "Sanayicilerimiz açısından zorlukların ön planda olduğu bir yılı geride bırakırken, ihracat rakamlarındaki görünüm umutlarımızı artırmaktadır. Küresel belirsizlikler ve jeopolitik gelişmeler, dünya ekonomisini olduğu gibi ülkemizi etkilemektedir. Yüksek enflasyon ortamı toplumun tüm kesimleri gibi sanayicilerimizi de etkilemiştir. 2026 yılına girerken sanayiciler olarak beklentimiz, enflasyonun kalıcı olarak kontrol altına alınması, kur dengesizliğinin sona ermesi, daha fazla kredi imkânlarının oluşturulması ve dış pazarlardaki rekabetçi gücümüzün desteklenmesidir. Sağlanacak yeni desteklerle birlikte sanayicilerimiz 2026 yılında yeni başarı hikâyeleri yazmaya hazırdır" şeklinde konuştu. Başkan Yalçın, tüm ihracatçılara ve sanayicilere ekonomiye sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.