GENEL - 17 Mart 2017 Cuma 12:10

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’nci yılı

A
A
A
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’nci yılı

Tarihe altın harflerle ‘Çanakkale geçilmez’ diye yazdıran şanlı zaferin 102’nci yıldönümü, 18 Mart’ta Çanakkale ve Gelibolu yarımadasında törenlerle kutlanacak.

Tarihe altın harflerle ‘Çanakkale geçilmez’ diye yazdıran şanlı zaferin 102’nci yıldönümü, 18 Mart’ta Çanakkale ve Gelibolu yarımadasında törenlerle kutlanacak. Törenlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve bazı bakanların da katılması bekleniyor. Çanakkale’de güvenlik tedbirleri en üst seviyeye çıkarıldı.


Çanakkale’de düzenlenecek törenler, 18 Mart Cumartesi günü sabah saat 08.30’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başlayacak. Ardından saat 09.30’da Çanakkale 18 Mart Stadyumu’na geçilecek. Buradaki törenler, saat 11.00’de Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın, 1994 yılında TBMM tarafından çıkarılan 3972 sayılı kanunla Çanakkale şehrine verilen ve üzerinde ‘Çanakkale geçilmez’ yazan altın madalyayı Türk bayrağına takması ile başlayacak. Bayrak, üzerindeki madalya ile birlikte İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilecek. Konuşmalar, şiirlerin okunması, mehter konseri ve resmi geçitle tören sona erecek.



Şehitler Abidesi’nde tören


Stadyumdaki törenlerin ardından protokol mensupları, Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’ne geçecek. Saat 14.30’da burada tören düzenlenecek. Çelenk sunumu, saygı duruşu-saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine dair konuşma yapılacak. Çanakkale Boğazı’nda Türk Deniz Kuvvetleri tarafından sunulacak resmi geçidin ardından Türk Yıldızları Şehitler Abidesi üzerinde bir gösteri sunacak. Buradaki tören, şehitler için dua okunması ve şehitlik ziyaretinin ardından sona erecek.



1915 köprüsünün temeli atılacak


Törenler esnasında, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de temeli atılacak. Stadyumdaki törene katılması beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temelini de atacak. Başbakan Binali Yıldırım, daha sonra bu alanda vatandaşlara hitap edecek. Çanakkale’de resmi törenlerin yanı sıra, gün boyunca il merkezinde de çeşitli kutlamalar yapılacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait savaş gemileri, gün boyunca halkın ziyaretine açılacak. Fener alayı, havai fişek gösterisi ve Funda Arar’ın katılacağı zafer konseri ise yaşanacak yoğunluk nedeniyle 19 Mart akşamı gerçekleştirilecek.



Güvenlik tedbirleri artırıldı


18 Mart törenlerinde şehirde hareketliliğin artacak olması güvenlik güçlerini harekete geçirdi. Polis ve jandarma ekipleri, hazırlıklarını günler öncesinden yaptı. Şehirlerarası bağlantı yolları ile feribot iskelelerinde kontrol noktaları oluşturuldu. Polis ve jandarma timleri, bu noktalarda araç ve yolcuları kontrolden geçiriyor. Sahil güvenlik ve deniz polisi, deniz kısmında sık sık devriye görevi icra ediyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiçle İnşa Etmek" konulu sempozyum yapıldı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız" dedi. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Toros Üniversitesi ve Adana Ticaret Odası desteğiyle "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiç İle İnşa Etmek Sempozyumu" düzenlendi. Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Sempozyuma katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler oluşturmak olması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. Karalar şunları söyledi: “Toplum olarak afet yaşandığında o noktaya odaklanıyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu gerçeğiyle hareket edip tedbirlerimizi almalıyız.” Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanımını azaltan kerpiçle ilgili olmasını da önemsediğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bağlı odalar, bir karşılık beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunları anlatan kuruluşlar. Onların eleştirel yaklaşımına bakıp engellemeye çalışmak, ükemizde bilimin gelişmesinin önüne geçmek anlamına gelir” dedi. Türkiye’yi depreme dayanıklı hale getirmenin şart olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayıplarının, yaşanan acıların ve ekonomik yıkımın önlenebileceğini söyledi. 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleşen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanın, yıkılmasını gerektirecek denli hasar aldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar; Adana’nın depreme dirençli bir şehir olması için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalışmaları yaptıklarını, tüm bunları ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Karalar, konuşmasını; sempozyumu gerçekleştirenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Sempozyumda; kerpiç, yığma ve karma tekniklerle inşa edilmiş yapılar ile deprem ilişkisinin disiplinlerarası bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alınması ve toprağın yapı malzemesi olarak irdelenmesi konuları üzerinde duruldu. Sempozyumun ana başlıkları, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapılar ve Yapısal Davranışlar oldu.
Mersin Mersin’de belediye ekipleri yağış dolayısıyla teyakkuza geçti Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan şiddetli rüzgar ve fırtına uyarısı sonrası şehir hayatının normal seyretmesi için alarma geçti. Kent genelinde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı MESKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki ekipler, gerekli uygun araç ve ekipmanla sahaya inerek olaylara anında müdahale etti. Mersin genelinde birçok noktada görev yapan ekipler, fırtına ve rüzgarın etkili olduğu lokasyonlarda mazgalların tıkanmaması için süpürge araçları ile çevre temizliği yaparken, olası bir ağaç devrilmesi ve çatıların uçma riskine karşılık teyakkuzda bekledi. ‘Alo 185’ veya ‘Teksin’ uygulaması üzerinden gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, hava koşullarının neden olduğu zor durumlara karşı önlem alırken, sorunların büyümesine de engel oldu. “Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzdayız” Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şefi Danyal Güngör, Meteoroloji Müdürlüğünün hafta sonu için kent genelinde yapmış olduğu uyarıları dikkate alarak harekete geçtiklerini belirtti. Güngör, “Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli bölgelerimizde 110 personelimiz ve 11 adet 8 metreküp vakumlu yol süpürme araçlarımızla olası bir yağmur durumunda mazgalların tıkanmaması için ana caddelerde yer alan tüm mazgalları süpürge araçlarımızla temizleyerek mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz de sahada süprüntü atıklarının tamamını topluyor. Vatandaşlarımız, olası bir kirlilik veya olumsuzluk gördüklerinde ’Teksin’ üzerinden bizlere ihbar bırakıyor. Biz de en kısa sürede olaylara müdahale ediyoruz” dedi. Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzda olduklarını ifade eden Güngör, “Vatandaşlarımız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında ‘Alo 185’ ve ‘Teksin’ uygulaması üzerinden bize ulaşmaları halinde en kısa sürede gerekli müdahalelerde bulunuyoruz” diye konuştu.