EKONOMİ - 13 Aralık 2017 Çarşamba 11:37

Denizlerin prensi gram altınla yarışıyor

A
A
A
Denizlerin prensi gram altınla yarışıyor

Geçtiğimiz yıl bu günlerde fiyatı 40 liradan satılan ’denizlerin prensi’ olarak anılan lüferin fiyatı 150 lirayı bulurken, adeta gram altınla yarışa girdi.

Geçtiğimiz yıl bu günlerde fiyatı 40 liradan satılan ’denizlerin prensi’ olarak anılan lüferin fiyatı 150 lirayı bulurken, adeta gram altınla yarışa girdi.


Çanakkale’de 1 Eylül itibariyle av yasaklarının sona ermesine rağmen, olumsuz hava koşulları ve denizlerdeki balık azlığı sebepleriyle balık fiyatları adeta cep yakıyor. ’Denizlerin prensi’ olarak anılan ve geçtiğimiz yıl bu günlerde 40 liraya satılan lüferin fiyatı 150 lirayı buldu. Fiyatının 150 lirayı bulmasıyla birlikte lüfer, 153 liradan satılan gram altınla adeta yarışır duruma geldi.


37 yıldır balıkçılık yapan Tuncay Dinç, "Son zamanlarda fırtınalar vardı ama balık soğuk iklimde olduğu için kış balığı lüfer olsun hamsi olsun istavrit olsun şuan Ukrayna sınırlarına kaçtı, Rusya sınırlarında. Orada soğuk iklim olduğu için hamsi oraya göçmüş burada da az olduğu için Karadeniz’imizde az olduğu için soğuklar olmadığı zaman balık yükseldi yani. Şu an hamsi 20 lira, istavrit 20 lira ama bekliyoruz. Biraz hamsi düşebilir ama lüfer çinekopu birazcık zor. Lüferin kilosu 150 lira. Gram altın fiyatına lüfer balığı satıyoruz şu an. Lüferin kilosu 150 lira olduğu için vatandaşın alım durumu çok zor. Bugün emekli ve asgari ücretle çalışan kişi lüferi zor alır. Karadeniz hamsi 20 lira, sardalya 10 lira, istavrit 10 lira, kaptan kupamız var 20-15, tekir 20- 25 lira, uskumru 35 lira, deniz levreği 45-40 lira gidiyor. İnşallah bolluğu bekliyoruz hamside, istavritte. Çinekopta inşallah bol olur da satarız. Geçen yıl da bu yıl arasında balık fiyatları arasında çok fark var. Geçen sene 15-20 liraya çinekop satıyorduk. Geçen yıl bu zamanlar lüferin kilosu 35-40 liraydı. 1 kiloluk palamutu geçen sene biz 10 liraya satıyorduk. Şimdi tanesi 30-35 lira" diye konuştu.


Çanakkale Balık Halinde levrek 45, hamsi 20, sardalya 10, çipura 30, kupa 20, uskumru 35, yeşil istavrit 15, tekir 25, çipura 40, mezgit 35 liradan satılırken palamut tane 20-25 liradan satılıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.