GENEL - 01 Ekim 2018 Pazartesi 16:08

ÇOMÜ’nün 5 projesi 1.3 Milyon Euro ile desteklendi

A
A
A
ÇOMÜ’nün 5 projesi 1.3 Milyon Euro ile desteklendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin koordinatörü olduğu ve tamamının üniversite tarafından yazıldığı 5 proje, Ulusal Ajans tarafından 1,3 Milyon Euro ile desteklendi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin koordinatörü olduğu ve tamamının üniversite tarafından yazıldığı 5 proje, Ulusal Ajans tarafından 1,3 Milyon Euro ile desteklendi.


Konuyla ilgili görüşlerini bildiren Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Çelik, “Projelerin tamamı ÇOMÜ tarafından yazıldı. Üç projenin yürütücüsü ise doğrudan ÇOMÜ. Proje ortaklarımız arasında İtalya, Macaristan, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Portekiz, Makedonya, Çek Cumhuriyeti, Polonya gibi Avrupa Birliği’nin çok aktif ülkeleri var” dedi.


İki yıl sürecek beş projenin 4’nün tarımla, birinin ise sağlıkla ilgili olduğunu belirten Prof. Dr. Çelik, Avrupa Birliği’nin çok geniş proje destekleri olduğunun altını çizdi ve Türkiye’de de üniversitemizin bu fonlardan en iyi yararlanan üniversitelerden biri olduğunu Ulusal Ajans Başkanın Rektörümüz Prof. Dr. Yücel Acer’i arayarak söylediğini bildirdi.


Prof. Dr. Kemal Çelik, bu projelerin toplamında ÇOMÜ’nün bütçesine 3 dilim halinde tahsis edilecek 1,3 milyonluk bütçenin yanı sıra birçok Avrupa ülkesine bu anlamda üniversitemizin liderlik etmesinin önemine dikkat çekerek, “Kanımca özlediğimiz tablo bu; zira AB’nin, gelişmişliğini bilime borçlu birçok ülkesinden üniversiteye ve değişik kuruluşlara üniversitemizin projeleri ile liderlik yapıyor olması ÇOMÜ ve bizler adına gurur verici bir başarıdır. Avrupa Birliği’nin nitelikli, uygulanabilirliği yüksek projelere fon ayırması henüz AB üyesi olamayan ancak müktesabat gereği bu fonlardan yararlanabilen ülkemiz için çok ama çok önemli. İşte bu nedenle çok sayıda akademisyenin hemen her alanda nitelikli ve rekabet gücü yüksek projeler ile AB’nin kapısını çalması gerekir. ÇOMÜ’den çıkan her projeye, alınan her proje desteğine bu bağlamda seviniyoruz, daha aday ülke iken kaliteli ve güncel projelerle abonesi olduğumuz AB fonları, devletin 50 yıldan fazladır daimi üyesi olmak için sabırla sarf ettiği çabaları olumlu sonuçlandığında, yani “tam üyelik” gerçekleştiğinde daha fazla kullanılacaktır ” dedi.


Prof. Dr. Çelik, “ Gerçekleştirdiğimiz çok sayıda proje üniversitemizde Erasmus + ve Horizon 2020 proje kültürünün gelişmesine katkılar sağlamakta ve öğretim elemanlarımızın küçük adımlarla bu fonlar için mesafe kat etmesinde motivasyon sağlamaktadır. Proje yapma ve yaşamı projelendirme anlayışı dünyanın tüm saygın ülkelerinde olduğu gibi, ülkemiz ve üniversitemizde de toplumsal geleceğimiz için yaşamsal özellikler taşımaktadır, zira bu projeler ülkemizin hangi ligte olacağına karar veren önemli kriterlerden biridir. Gerçekleştirdiğimiz bu 5 projenin tamamı uzun soluklu projeler olup multidisipliner ekipler aracılığıyla hayat bulacaktır. Türkiye’nin tarımdan sağlığa, enerjiden sanayiye önünü açabilecek uzun soluklu projeleri önemseyip dışa bağımlılıktan ivedi olarak kurtulması gerekmektedir. Bu bağlamda yerli ve milli kavramının içinin doldurulması oldukça önemli ve olumlu bir yaklaşımdır. Rakamlarla örnekleyelim; Sağlıkta Türkiye sadece kronik hastalıklarla mücadeleye her yıl 85 milyar dolar para öderken, 130 ülkeden 120 kalem tarımsal dış alım gerçekleştirerek 180 milyar dolar da tarımsal dış alım için harcamaktadır. Eğer istatistiki rakamlar bizi yanıltmıyorsa sadece iki kalemde (sağlık ve tarım) ithalata 260 milyar dolar para ödüyoruz. İşte tam da bu noktada ülkede hayatın içerisinde üretim - eğitim projelerinin olması gerekir ve kanımca ÇOMÜ’yü üst sıralara taşıyacak en önemli şey de bu projelerin çoğalması ve sonuçlarının ürüne dönüşmesidir” dedi.


ÇOMÜ’nün AB Fonları Tarafından 1.3 Milyon Euro ile desteklenen 2018 projeleri: Improving the professional development opportunities in the Apitherapy sector in terms of health-(Apitherapy sektöründe profesyonel gelişim fırsatlarının sağlık açısından iyileştirilmesi), Agriculture 4.0. Information and Communication Technology for future Agriculture-(Tarım 4.0. Geleceğin tarımı için bilgi ve iletişim teknolojileri), Up-Skilling Elders in Digital Health Literacy to Prevent Marginalization and Exclusion -(Marjinalleşmeyi ve dışlanmayı önlemek için dijital sağlık okuryazarlıkta yetişkin eğitimi), Innovative Skills Transfer for the Development of Agricultural Entrepreneurs- (Tarımsal girişimcilerin gelişiminde yenilikçi becerilerin yaygınlaştırılması), Improving Co-operatives through a new and innovative Beekeeping Sector. (Arıcılık sektöründe kooperatiflerin yenilikçi yaklaşımlarla desteklenmesi).

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak’ta gösteri ve yürüyüşlere 7 gün yasak Şırnak Valiliği, kentte düzenlenecek gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 7 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Şırnak Valiliği, Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılarak Hakkari Valisi Ali Çelik’in Belediye Başkan Vekili olarak atanması sonrası kentte 7 gün süreyle eylem ve etkinliğin yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, “Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği programlar, resmi bayramlar, resmi anma günleri, spor faaliyetleri, resmi tören ve kutlamalar ile bu kurumların gelenek ve göreneklerine göre yapacakları programlar, sendika ve siyasi partilerin tüzüklerine göre yapacakları kongreler hariç, yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda yapılması muhtemel her türlü açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, toplu olarak karşılama ve uğurlama merasimleri, kurum ve kuruluşların kendi binası dışında yapacakları basın açıklaması, oturma eylemi, miting, çadır kurma, imza kampanyası, stant açma, kitlesel cenaze merasimi ve mezarlık ziyareti, anma töreni, şenlik, konser, eğlence, oyun temsili, gösteri vb, türdeki tüm eylem ve etkinlikler, ses yayın araçlarıyla yapılabilecek her türlü sesli ve görsel faaliyetler, dilek feneri-balon uçurtmak, drone-paramotor vb. her türlü hava faaliyetleri ile ticari kimliği bulunan özel hukuk tüzel kişilerinin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere, el ilanı, sticker, broşür vb. dağıtılması, afiş ve pankart asılması vb. etkinliklerin ve ilimiz genelinde yapılacak olan eylem ve etkinliklere katılmak amacıyla toplu olarak ilimiz dışından gelecek olan şahıslar ile il merkezi ve ilçeler arası toplu olarak giriş çıkışların Şırnak il merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere, tüm il sınırları içerisinde (Coğrafi Alan-İI Merkezi, İlçeler, Polis ve Jandarma sorumluluk bölgelerinin tamamı) 04.06.2024 günü saat 00.01’den 10.06.2024 günü saat 23:59’a kadar 7 (yedi) gün süreyle yasaklanmıştır” denildi.
Iğdır Iğdır’da gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantı yasağı Iğdır Valiliği gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 7 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, anayasa ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylem ve saldırıların önüne geçilmesinin hedeflendiği belirtildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada; ”Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu bağlamda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla; Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği programlar, resmi bayramlar, resmi anma günleri, spor faaliyetleri, resmi tören ve kutlamalar ile bu kurumların gelenek ve göreneklerine göre yapacakları programlar, sendika ve siyasi partilerin tüzüklerine göre yapacakları kongreler, ticari kimliği bulunan özel hukuk tüzel kişilerinin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere, yapılması muhtemel her türlü açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, toplu olarak karşılama ve uğurlama merasimleri, kurum ve kuruluşların kendi binası dışında yapacakları basın açıklaması, oturma eylemi, miting, çadır kurma, imza kampanyası, stant açma, kitlesel cenaze merasimi ve mezarlık ziyareti, anma töreni, şenlik, konser, eğlence, oyun temsili, gösteri vb. türdeki tüm eylem ve etkinlikler, ses yayın araçlarıyla yapılabilecek her türlü sesli ve görsel faaliyetler, dilek feneri-balon uçurtmak, drone-paramotor vb. her türlü hava faaliyetleri ile el ilanı, sticker, broşür vb. dağıtılması, afiş ve pankart asılması vb. etkinliklerin ve ilimiz genelinde yapılacak olan eylem ve etkinliklere katılmak amacıyla toplu olarak ilimiz dışından gelecek olan şahıslar ile il merkezi ve ilçeler arası toplu olarak giriş çıkışların Iğdır il merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere, tüm il sınırları içerisinde (Coğrafi Alan-İl Merkezi, İlçeler, Polis ve Jandarma sorumluluk bölgelerinin tamamı), 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. ve 19. Maddeleri ile 5442 sayıl İl İdaresi Kanununun 11/A, B ve C maddeleri gereğince (Jandarma bölgesi dahil) il ve ilçe mülki sınırlarımız içerisinde 04.06.2024 günü saat 00.01’den 10.06.2024 günü saat 23.59’a kadar (7) yedi gün süre ile yasaklanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadelerine yer verildi.