EKONOMİ - 26 Haziran 2020 Cuma 11:38

Şifa deposu Bayramiç beyazının hasadı başladı

A
A
A
Şifa deposu Bayramiç beyazının hasadı başladı

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Kazdağları’nın eteklerinde yetişen ve aynı zamanda coğrafi işaret tescili bulunan ’Bayramiç beyazı’ meyvesinin ilk hasadı gerçekleştirildi.

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Kazdağları’nın eteklerinde yetişen ve aynı zamanda coğrafi işaret tescili bulunan ’Bayramiç beyazı’ meyvesinin ilk hasadı gerçekleştirildi.


Dünyada sadece Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, Kazdağları eteklerinde yetiştirilen Bayramiç beyazında hasat mevsimi başladı. Bölgede 7 bin 25 dekar alanda 10 bin ton üretilen meyvenin dış pazarda marka haline gelmesi için de çalışmalar sürüyor.



Tamamen çekirdekten yetiştiriliyor


Ekimine 93 yıl önce başlanan Bayramiç beyazının ticari üretimi ise 33 yıla dayanıyor. Erkenci, orta ve geç olmak üzere üç dönemde yetiştirilen ürünün ayırt edici bir özelliği de tamamen çekirdekten yetiştiriliyor olması.



Depo ömrü uzun


Bayramiç beyazı kuru madde içeriği yönünden en sert şeftali çeşitleri ile aynı gurupta yer alıyor. Bu özelliği sayesinde uzun süre depolanabiliyor ve uzun mesafelere taşınabiliyor. Kuraklığa karşı dayanıklılığı sayesinde az suyla yüksek verim elde etmede de avantaj sağlıyor.


Yapılan ilk hasat çalışmasıyla ilgili açıklamada yapan Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, “Bayramiç beyazı hasadımız başlamıştır. Üreticilerimiz bu konuda şanslı. Çünkü, Alp Dağları’ndan sonra Kazdağları, dünyanın ikinci büyük oksijen deposudur. Kazdağları eteklerinde yetişen bu Bayramiç beyazı özel bir genotip olmakla beraber, 7 bin 25 dekar alanda üretilmektedir. Hasatta 10 bin ile 11 bin ton ürün beklemekteyiz” dedi.



İnsan vücuduna faydalı


Bayramiç beyazının tadı ve hoş kokusunun yanı sıra insan sağlığına da faydalı bir ürün olduğunu belirten Pehlivan, “İnsanlar neden Bayramiç beyazı tüketmeli diye zaman zaman düşünüyorum. Çünkü, vücuttaki tümörü atması ve toksinleri atması için tüketebilirler. İnsanlar Bayramiç beyazı yiyerek, güneşe çıktıkları zaman güneş kremi kullanmalarına gerek yoktur. Hasat 20 Haziran tarihlerinde başlayıp, 10 Eylül tarihleri arasında devam etmektedir” diye konuştu.



“Avrupa Birliği Coğrafi İşareti, Kasım ayında alınacak”


2010 yılında coğrafi işaret tescili alınan ve Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescilinin Kasım ayında alınacağını da sözlerine ekleyen Pehlivan, “Bayramiç beyazı coğrafi işaretli bir üründür ve bu tescil 2010 yılında alınmıştır. Şu anda Bayramiç beyazı Avrupa Birliği Coğrafi İşaret bültenindedir. Biz bu ürünü metropol kentlere göndermekteyiz. Bu Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tesciliyle beraber ihracat yolu rahatlıkla açılacaktır. Bayramiç beyazı özel bir genotip olduğu için fidan tescili yapılmamıştı bu yıl oda olarak ‘Bayramiç Beyazı 1-2-3-4’ gibi fidan çalışmamız da Kasım ayları gibi sona erecektir” şeklinde konuştu.



“Fiyatlarda artış var”


Fiyatlarda bu yıl artış beklediklerini de sözlerine ekleyen Başkan Pehlivan, “Geçen seneye göre fiyatlarda biraz artış var ama ilk günkü hasat fiyatlarıyla orta dönemdeki hasat fiyatları oturacaktır. Ümit ediyorum ki; fiyatlar 5-6 lira arasında üreticiden gelip, gidecektir. Fiyatlar geçen sene 3-4 lira arasıydı üreticide 5 liraya kadar da yükselmişti. Tabii kaliteli ürün, kaliteli para, ürününe göre bir ücret değerlendirmesi yapılmakta” ifadelerine yer verdi.


20 Haziran’da başlayan Bayramiç beyazı hasadı, Eylül ayına kadar devam edecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Gaziantep FK Başkanı Memik Yılmaz’dan TFF’nin belirlediği seçim tarihine destek Gaziantep FK Başkanı Memik Yılmaz, Türkiye Futbol Federasyonu’nun seçim için belirlediği 18 Temmuz tarihine destek vererek, "Seçim tarihini doğru buluyorum. Burada yaşanacak kaos sürecinin milli takımımıza da yansıyacağı gerçeğini görmezden gelmememiz gerekiyor. Sorumluluğumuzun farkında olmamız ve Türk futbolu adına bu bilinçle hareket etmeliyiz" dedi. Gaziantep FK Başkanı Memik Yılmaz, Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) seçimli genel kurulu 18 Temmuz’da yapma kararını desteklediklerini söyledi. Sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanması konusunda tüm kulüplere büyük sorumluluk düştüğünü belirten Yılmaz, "Sezon boyunca futbolu futbol yapan tüm hataları arkada bırakıp, gelecek güzel yarınlar için ortak payda da hareket etmemiz gerekiyor. Bu iklimin oluşturulması adına en büyük görev de tüm futbol paydaşlarımıza düşmektedir. Başkanımız Mehmet Büyükekşi göreve geldiği günden bu yana sadece günü kurtarmak adına değil yarınlar adına da büyük çaba ve hizmetler de bulunmuştur. Göreve gelir gelmez başladığı ilk nokta altyapılar ve akademi üzerine olması bile bazı şeyleri özetlemektedir. Maddi konularda bu kadar zor günler geçiren kulüpler için önemli bir yayın anlaşmasına imza atmayı başarmıştır. Bununla birlikte yabancı fonundan kulüplerin aldığı pay, vergi ve sosyal güvenlik primini düzenli ödeyen kulüplere geri ödenmektedir. Bu da özellikle alt yaş gruplarımızın gelişimi adına sevindirici bir yenilik olmuştur. Sponsorluk anlaşmalarıyla da kulüplerimiz bir nebze de olsa nefes alabilir hale gelmiştir. Önümüzdeki süreçte Avrupa Şampiyonası’na katılacağımızı da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Seçim tarihini doğru buluyorum. Buradaki yaşanacak kaos sürecinin milli takımımıza da yansıyacağı gerçeğini görmezden gelmememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. "Sorumluluğumuz çok büyük" Süper Lig’deki tüm kulüp başkanlarının büyük bir sorumluluk içerisinde olduğunu ifade eden Yılmaz, Türk futbolunun gelişmesi için kaostan uzak durulması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Hepimizin istediği şey adalet. Ama bunu ararken bir diğerimizin hakkının yenilmesi bizleri mutlu etmemeli. Sorumluluğumuz çok büyük, sorumluluğumuzun farkında olmamız gerekiyor ve Türk futbolu adına bu bilinçle hareket etmeliyiz. Tüm kulüplerimize, hakemlerimize ve federasyonumuza geride kalan dört maçlık süreçte gönülden başarılar dilerim. Türk futbolunun yarınlarına dair kulüplerimiz 18 Temmuz’da karar vermelidir."