GENEL - 25 Ekim 2020 Pazar 10:06

Yazlıkçıların sokağa terk ettikleri hayvanlara belediye sahip çıktı

A
A
A
Yazlıkçıların sokağa terk ettikleri hayvanlara belediye sahip çıktı

Çanakkale’nin Geyikli beldesinde sahipleri tarafından sokağa terk edilen köpek ve kedilere belediye bünyesindeki barınma evi kapılarını açtı.

Çanakkale’nin Geyikli beldesinde sahipleri tarafından sokağa terk edilen köpek ve kedilere belediye bünyesindeki barınma evi kapılarını açtı.


Her yaz binlerce tatilciye ev sahipliği yapan Geyikli’de bu yıl da onlarca evcil hayvan memleketlerine dönen yazlıkçılar tarafından sokağa terk edildi. Sokakta yaşayan hayvanlara bir de terk edilen kedi ve köpekler eklenince beldede gündem başıboş sokak hayvanları oldu.


Yaklaşık bir yıl önce eski Jandarma karakol binasını Barınma Evi olarak hizmete sokan Geyikli Belediyesi kısıtlı olanaklarına rağmen sokak hayvanlarına ulaşmaya ve bakımlarını sağlamaya çalışıyor.


Geyikli’de yaşanan sorunun yazlıkçılar ve hayvanlarını beldeye bırakan vatandaşlardan kaynaklandığını belirten Geyikli Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu Veteriner Hekim Fatma Kaya Bulut “Sezonda gelince alıp, yaz boyunca yürüyüş yaptıkları, denize girdikleri, eğlendikleri özellikle küçük hayvanları daha sonra bırakma eğilimine giriyorlar. Bizim burada o şekilde çok fazla hayvanımız var”dedi.


Farklı bölgelerden gelen vatandaşların da köpeklerini Geyikli sokaklarına bıraktıklarını kaydeden Veteriner Hekim Fatma Kaya Bulut “ Bizim bunların takibini yapmamız günlerimizi alabiliyor. Bazen hayvanı bulmamız uzun zaman alabiliyor. Tek bir ricam var öncelikle bize uğramaları, hayvanla ilgili gerekli bilgileri kayıt altına alıp bizim uygun gördüğümüz alanlara bırakmaları. Böylece biz de bu hayvanların bakımlarını ve beslenmelerini gerçekleştirebiliriz” şeklinde konuştu.


Hayvanseverlere de bir çağrıda bulunan Bulut, “Herkese sesleniyoruz, yüreğinde merhamet olan, evinde misafir isteyen küçük bir dost isteyen herkesi buraya bekliyoruz. Eminimki hepinize uygun, hepinizin enerjisinin tutacağı hayvan vardır. Bir dolaşın, bir bakın, bir görün onları. Hepsine yuva açalım hep birlikte onları sokaktan kurtaralım” diye konuştu.


Geçtiğimiz günlerde ünlü komedyen Ata Demirer hayvan barınağını ziyaret etmiş ve sosyal medyadan yaptığı paylaşımla sahiplenme çağrısında bulunmuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Bitki özlerinden ekmekte küflenmeyi geciktirecek katkı maddesi ürettiler Zonguldak’ta 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, bitkilerin küflenme üzerindeki etkisine bakmak için çalıştığı projesiyle, TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge birinciliği kazandı. Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, ekmeklerin daha geç küflenmesini sağlayacak doğal bir madde üretti. Danışman öğretmeni Burcu Atabey Özdemir ile birlikte çalışmaya başlayan Yangın, doğadaki bitkileri ve özelliklerini araştırdı. Yangın, çevresinden öğrendiği tüketilebilir bitkilerin özelliklerine yoğunlaşarak bitki özütleri elde etti. Bu özütleri kullanarak ekmekler hazırladı. Özütlerin bitkilerde küflenme süresi üzerindeki etkisini inceledi. Ot çayı özütünün küflenmeyi geciktirdiğini gözlemleyen Yangın, aynı özütleri kullanarak oluşturduğu biyobozunur ambalajlarında ekmeklerde aynı etkiyi gösterdiğini gözlemledi. Ayşe Eslem Yangın, projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali’nde 1. olarak Türkiye Finali’ne katılmaya hak kazandı. Projesini gazetecilere anlatan Yangın, “Doğal gıda katkı maddeleriyle küflenmeyi önleyelim adlı proje yaptım. Bu projeyi yapmamın sebebi de bitkilerin küflenmeye olan ilgisine bakmak. Küflenme dünyanın bir sorunu olduğu için ben bu sorunu biraz da olsa engellemek istedim. Bazı bitkileri kullanarak bunların özlerini çıkartıp hem biyobozunur ambalaj hem de bunlardan ekmek yaptım. Bitki özütlerini soxhlet ekstraksiyon cihazında özütledim. Özütleme işlemi sonunda da özütleri kahverengi cam şişelere koyarak +4 derecede buzdolabında sakladım. Sonra bunlardan ekmek yaptım. Ekmekte sadece su yerine bitki özütlerini kullandım. Kullandığım bitkiler ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı, çakal eriği bu bitkilerin özütleriyle hazırlanan ekmekleri streç filme sararak her hafta boyunca ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Sonra bunları bir grafik haline getirdik. Ot çay özütü katkılı ekmek üç hafta boyunca küflenmeden dururken diğerleri küfleniyor. Ot çayı özütü katkılı ekmek dördüncü hafta başlarında küfleniyor. Ekmekleri desteklemek için biyobozunur gıda ambalajları yaptık. Biyobozunur gıda ambalajlarının içerisine gliserin, saf su, bitki özütü ve jelatin kattık. Bunları yaptıktan sonra kalıplara dökerek 24 saat boyunca oda koşullarında beklettik. Katkısız ekmekleri bunların içerisinde iki hafta boyunca beklettik. Ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Ot çayı özütü katkılı biyobozunur ambalajına sarılı ekmek dilimlerinde hiç küflenme olmuyorken katkısız biyobozunuru gıda ambalajına sarılı ekmek diliminde küflenme en fazla oluyor. Benim önerilerim ot bitkisinin kimyasal içeriği konusunda üst derece bilimsel araştırmalar yapılabilir. Küflenmeyi önleme mekanizması anlaşılabilir. Hem sadece ekmekte değil diğer gıdalar ve raf ömrünün arttırılıp arttırılmayacağına bakılabilir. Ben bu projem ile TÜBİTAK Ankara bölge birinciliğini elde ettim” dedi. Projesinin ekmek israfına da olumlu katkılarının olabileceğini sözlerine ekleyen Yangın, “İnsanlar ekmeği çok alıyor. Çok alınınca da yenmeden çöpe atılıyor. Ayrıca bu bitki özütlerini katarak ekmeğin ömrünü uzattıkça yenme süresini arttırıyor. Bu bitkileri ben amcamla yazın tarlaya çıktığımda topluyordum. Bu bitkilerden ot çayı bölgemize has bir bitkidir” ifadelerini kullandı.