EKONOMİ - 27 Haziran 2021 Pazar 10:00

Gökçeada’nın enerjisi kendine yetecek

A
A
A
Gökçeada’nın enerjisi kendine yetecek

Uludağ Elektrik Dağıtım A.

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ), Avrupa Birliği Ufuk2020 programı kapsamında karbon salınımını azaltmak ve yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak için Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde ‘Gökçeada Enerjin Yeter’ projesini hayata geçirdi.


Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş., Avrupa Birliği Ufuk2020 programı kapsamında karbon salınımını azaltmak ve yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak adına Gökçeada’da Gökçeada Enerjin Yeter projesini hayata geçirdi. Projenin açılış töreni UEDAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Ergüneş’in ev sahipliğinde Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan UEDAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Ergüneş, “Yenilenebilir kaynakların değerlendirilmesi noktasında tüm dünyaya örnek olacak bir projeyi paydaşlarımızla birlikte hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. AB destekli projemizin ana amacı karbon salınımının azaltılması, yenilenebilir enerji entegrasyonunun kolaylaştırılması, akıllı ve yeşil enerjiye geçişinin hızlandırılmasıdır. ‘Gökçeada Enerjin Yeter’ projesiyle Gökçeada’ya enerji depolama tesisi kuruyoruz. Adada mevcutta çalışır durumda olan yenilenebilir enerji santralleri ve jeneratörler kurulacak Virtual Power Plant (Sanal Güç Santrali-VPP) sistemine entegre edilecek. Böylelikle adaların enerjisi yenilenebilir enerjiden sağlanmaya çalışılacak. Ayrıca projedeki testler kapsamında bir trafo bölgesinde tüm tüketicilere akıllı sayaç uygulaması yapılacak. Bu kapsamda kullanıcıların tüketim alışkanlıklarını takip etme şansımız olacak” dedi.


Proje ile ilgili konuşan UEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, “Gökçeada Enerjin Yeter projesi kapsamında 2 megavat gücünde enerji elde edilecek. Projeden toplamda 7 bin 260 abone faydalanacak. 42 ay boyunca Gökçeada’da denenecek sisteme benzer çalışmalar, Türkiye’deki diğer adalar ile Danimarka, İtalya ve İspanya’daki adalarda da yapılacak. Bu çalışmalar sonrasında geliştirilecek modelin yaygınlaştırılması için daha büyük projeler ve sistemler hayata geçirilecek” şeklinde konuştu.


Açılışın ardından projenin paydaşları UEDAŞ, Bozcaada Belediyesi, Troya Çevre Derneği ve Inavitas firmasının katılımlarıyla imza töreni gerçekleştirildi.



Proje 42 ayda tamamlanacak


Yenilenebilir kaynakların etkin kullanımı için örnek teşkil edecek proje kapsamında Gökçeada’da UEDAŞ tarafından enerji depolama tesisi kurulacak. Adadaki yenilenebilir enerji santralleri ve jeneratörler, kurulacak olan Virtual Power Plant (Sanal Güç Santrali-VPP) sistemine entegre edilecek. Aralarında İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya, Danimarka ve Hollanda gibi ülkelerden toplamda 19 ortağın yer aldığı projede, UEDAŞ’ın paydaşları arasında Bozcaada Belediyesi, Troya Çevre Derneği ve Inavitas firması yer alıyor. Toplam 7,2 milyon avroluk projenin yüzde 70’i Avrupa Birliği tarafından hibe edilecek. Fransa’dan Marsilya Üniversitesi’nin koordine ettiği projenin 42 ayda tamamlanması bekleniyor.



En yüksek bütçeli araştırma hibe programı


Avrupa Birliği’nin bilimsel ve uygulamalı araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olmak üzere oluşturduğu Horizon2020 Hibe Programı, insanlık tarihinin en yüksek bütçeli araştırma hibe programı olarak konumlanıyor. Avrupa’nın araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirmek, üniversite-sanayi iş birliğini teşvik etmek, AB ülkeleri, AB aday ülkeleri ve AB’nin işbirliği yaptığı ülkelerle AB politikalarına ilişkin farklı alanlarda işbirliğini geliştirmek amacıyla yürütülüyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bilecik’te orman yangınlarına karşı hava gücü artırıldı Bilecik Valiliği koordinesinde yaklaşan yaz ayları öncesinde orman yangınlarına karşı alınan tedbirler kapsamında yangın söndürme helikopteri sayısı 1’den 2’ye çıkarıldı. Orman Genel Müdürlüğü tarafından Bilecik’e konuşlandırılan yangın söndürme helikopterleri Bilecik’in Vezirhan ilçesindeki pistte göreve hazır şekilde bekletilmeye başlandı. Bilecik Valisi Faik Oktay Sözer, yaz aylarında artış gösterebilecek orman yangınlarına karşı tüm hazırlıkların titizlikle sürdürüldüğünü belirterek, "Orman yangınlarına hızlı ve etkin müdahale edebilmek adına ilimizdeki hava gücünü artırdık. Konuşlandırılan helikopterler sayesinde olası yangınlara ilk müdahale süresi en aza indirilecek. Göreve başlayan hafif sınıf yangın söndürme helikopteri; 500 litre su taşıma kapasitesi, yaklaşık 1,5 saatlik çalışma süresi ve hızlı kalkış kabiliyetiyle dikkat çekiyor. Tek pilot ve idare temsilcisinin görev aldığı helikopter, ihbarın ardından yaklaşık 3 dakika içerisinde su dolu şekilde havalanarak yangın bölgesine intikal edebiliyor" ifadelerini kullandı. Vali Sözer, Orta sınıf yangın söndürme helikopterinin ise 2 bin 500 litre su taşıma kapasitesiyle yangınla mücadelede önemli görev üstleneceğini kaydederek; "Geçtiğimiz yıl meydana gelen yangınlarda etkin görev alan helikopterimiz, seri müdahale kapasitesiyle önemli katkı sağladı. Bu yıl da aynı kararlılıkla görev yapacak. Helikopterlerin havuz, göl, baraj, nehir ve deniz gibi farklı su kaynaklarından su alabilme özelliğine sahip. Orman varlığımızın korunması ve vatandaşlarımızın can ile mal güvenliğinin sağlanması adına tüm kurumlarımızla koordineli şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Kastamonu Kastamonu’dan İstanbul’a kurbanlık hayvan sevkiyatları başladı Kastamonu’da aylardır beslenen kurbanlık hayvanların, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle İstanbul’un Avrupa yakasındaki kurbanlık pazarlarına sevkiyatına başlandı. 2 bin 200 küçükbaş, 300 küçükbaş kurbanlık hayvan sevkiyatının planlandığı Kastamonu’da, 960 hayvanın yola çıktığı belirtildi. İstanbul’un Avrupa yakasına ve Trakya bölgesine gidebilmek için gerekli sevk belgelerini alan besiciler, tırlara yükledikleri hayvanlarla birlikte yola çıktı. Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki Hacı Satı Karabakal kurbancılık serüvenini yarım asra yaklaşan bir gelenekle sürdürülüyor. 34 büyükbaş hayvanla İstanbul yoluna çıkan Alaettin Karabakal, "8 yaşımdan beri babam Hacı Satı Karabakal ile beraber bu işi yapmaktayız. Ben devam etmekteyim. 30-35 hayvanımız var. İnşallah İstanbul Sultangazi’de A17 numaralı çadırda müşterilerimizi bekliyoruz. Zor bir meslek, oradaki şartlar ağır. Yola çıkmak, gitmek, çadır masrafları falan ağır. Ama kurbancılık para kazandırıyor. Yine de yapmak zorundayız. Ekonomi İstanbul’dan dönüyor. Müşterilerimiz arıyor bizi, Allah razı olsun gelecekler. Beklentimiz iyi. Şu anda 34 hayvanımız var. Boğa ve dana götürüyoruz, iki tane de dişi hayvanımız var" dedi. "1976’da kuzuyla başladık, bugün tezgahı evlatlar sürdürüyor" Bugüne kadar binlerce hayvan yetiştirdiğini ifade eden 66 yaşındaki baba Hacı Satı Karabakal ise "İlk kez 1976’da İstanbul’a kuzuyla gittim. Ondan bugüne kadar devam ettik. Şu anda kendim İstanbul’a gitmiyorum, çocuklarım, torunlarım gidiyor. İşi böyle devam ettiriyoruz, Allah bereket versin. Bundan geçindik, başka bir gelirimiz yoktu" diye konuştu. Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada ise "2026 yılı Kurban Bayramı öncesinde ilimiz genelinden yaklaşık 2 bin 200 büyükbaş ve 300 küçükbaş hayvanın İstanbul Avrupa yakasına ve Trakya bölgesine sevk edilmesi planlanmaktadır. İstanbul Avrupa yakasının hastalıktan ari bölge statüsünde bulunması nedeniyle sevk edilecek hayvanlara yönelik gerekli karantina uygulamaları, sağlık kontrolleri ve test işlemleri İl Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından titizlikle gerçekleştirilmiştir. Hayvan sağlığının korunması, güvenilir hayvan hareketlerinin sağlanması ve yetiştiricilerimizin mağduriyet yaşamaması amacıyla sevk süreçleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz koordinasyonunda hassasiyetle yürütülmektedir. İl Müdürlüğümüz tarafından Kurban Bayramı sürecinde hayvan hareketleri ve sevk kontrollerine yönelik çalışmalar aralıksız devam edecektir. Yetiştiricilerimize hayırlı, bereketli ve bol kazançlı bir sezon dileriz" denildi.