GENEL - 20 Ocak 2012 Cuma 13:44

GÖKÇEADA`DA RUM OKULU HAZIRLIĞI

A
A
A
GÖKÇEADA`DA RUM OKULU HAZIRLIĞI

Rum nüfusunun her geçen gün azaldığı Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde 48 yıl aradan sonra Rum okulunun açılmasına onay çıkması adadaki Rumları sevindirirken, okul yeri ile ilgili çalışmalara da başlandığı iddia edildi.
Gökçeada’da öğrenci sayısının az olması nedeniyle 1964 yılında hükümet tarafından kapatılan Rum okullarının yeniden açılmasına yönelik başvuruların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edilmesi Rumları sevindirdi. Önceki gün bir törene katılmak üzere Gökçeada’ya gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, doğduğu köy olan Zeytinliköy’ü gezerken yanındakilere kendisinin de yıllar önce öğrenim gördüğü yıkık haldeki Rum okulunu gösterdi. 1970’li yıllarda bir yangın sonucu harabeye dönen eski okulun son
açıklamaların ardından yeniden işler hale gelmesi için çalışmalara başlandığı iddia edilirken, binanın onarıldıktan sonra hizmete girebileceği belirtildi.
300 civarında Rum’un yaşadığı Gökçeada ilçesinde ağırlıklı olarak yaşlı nüfusun bulunması dikkat çekerken, göç sebebiyle Rum nüfusunun giderek azaldığı adada yeniden Rum okulu açılmasının adaya göçü hızlandıracağı iddia edildi. Konuyla ilgili resmi açıklamanın yapılmasının ardından, Rum temsilcilerinin okulun açılması için Çanakkale Valiliğine başvurması bekleniyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi. Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti. "Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu. "35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu. "Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız" Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.