ASAYİŞ - 22 Mayıs 2024 Çarşamba 14:04

Çanakkale’de bin 300 kilogram midye ele geçirildi

A
A
A
Çanakkale’de bin 300 kilogram midye ele geçirildi

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Sahil Güvenlik ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda bin 300 kilogram midye ele geçirildi.


Eceabat ilçesinde Sahil Güvenlik ekipleri tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyon sonucunda bin 300 kilogram midye ele geçirildi. Yasa dışı toplanan midyeler, doğal alanlarına bırakıldı.


Konuya ilişkin Eceabat Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, denizlerde kaçak avcılığa asla müsaade edilmeyeceği, gece gündüz denetimlerin devam edeceği vurgulandı.



Çanakkale’de bin 300 kilogram midye ele geçirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Türkiye’nin ilk milli parkı bayramda ziyaretçi akınına uğradı Türkiye’nin ilk milli parkı olan Yozgat Çamlığı Milli Parkı, Kurban Bayramı’nda güzel havayı fırsat bilen piknikçilerin akınına uğradı. Yozgat Çamlığı Milli Parkı’nda güzel havayı fırsat bilen vatandaşlar, ormanlık alanda ağaçların gölgesi altında bir yandan mangal ve semaver yakarken bir yandan da yürüyüş yapıp oyun oynayarak bayram tatilinin tadını çıkardı. Vatandaşların oturacak yer bulmakta güçlük çektiği Yozgat Çamlığı Milli Parkı’nda, doğa ile iç içe olmak isteyen vatandaşlar hem piknik yaptı hem de ailece güzel vakit geçirdi. Ankara’dan gelen misafirleriyle birlikte Çamlık Milli Parkı’na geldiklerini söyleyen Yalçın Görgeç, “Bayram tatili için misafirlerimiz Yozgat’a geldi. Biz de onlarla birlikte Çamlık Milli Parkı’mızda piknik yapmaya geldik. Sabah erken geldik, çünkü bayram tatillerinde burası bir hayli kalabalık oluyor. Çok güzel bir yer herkese buraya gelmelerini tavsiye ederim. Havaların sıcak olması da piknik alanlarına insanların yönelmesini sağlıyor. İnsanlarda doğaya çıkınca biraz daha rahatlıyorlar” dedi. Kırıkkale’den Yozgat’ta bayram tatili için gelen Tuncay Yazan ise, “Kurban Bayramı dolayısıyla sılayı rahim yapalım dedik, anne ve babamızın yanına geldik. Kırıkkale’de kurbanımızı kesip Yozgat’a geldik. Bugün de Türkiye’nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığı Milli Parkı’na geldik. Burayı herkese tavsiye ediyoruz, mükemmel bir yer. Sabah saat 09.00’da geldik, yer bulmakta zorlandık. Şehir dışından gelen herkesi buraya davet ediyoruz, burayı görmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu. Öte yandan orman yangınlarına karşı da itfaiye ekipleri de ring atarak vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.
Kayseri Uzmanından kurbanda beslenme uyarısı: “Et kendi suyuyla kısık ateşte pişirilmelidir” Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Nur Enez Baş, Kurban Bayramı’nda et tüketimiyle ilgili, “Etli yemeklere lezzet vermesi için eklenen kuyruk yağı ya da iç yağı kalp damar sağlığını olumsuz etkiler. Bu yağların yerine et kendi suyuyla kısık ateşte pişirilmelidir” dedi. Beslenme Uzmanı Baş, pişirme yöntemi olarak da kızartma yerine haşlama ya da ızgara yönteminin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Kurban Bayramı’nda günün ilk öğününe etle başlandığını ancak yeni kesilen etin sert ve pişmesi zor olduğu için sindirim problemi yaşatabileceğini dile getiren Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Nur Enez Baş, kurban etinin en az 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kurban Bayramı’nda kahvaltı olarak et yerine yumurta, peynir gibi protein miktarı yüksek ürünlerin tercih edilmesinin doğru olduğunu aktaran Diyetisyen Enez Baş, “Kurban bayramlarında günün ilk ve önemli öğünü kahvaltı genelde kavurmalı sofralar ile başlar. Ancak yeni kesilen et sert ve pişmesi zor olduğu için sindirim problemlerine sebep olabilir. Etin tüketilmesi için en az 24 saat bekletilmesi gerekmektedir” dedi. “Kahvaltıda kavurma değil peynir ve yeşillik yiyin” Kahvaltıda et yerine yumurta, peynir gibi protein kaynakları, tam tahıllı ekmek, taze yeşillikler, domates, salatalık ve biber tüketilmesini öneren Diyetisyen Enez Baş bayram ziyaretlerinden dolayı öğün saatlerinin gecikmemesine dikkat etmek gerektiğini söyledi. Ziyaretler sırasında sunulan ikramlıklardan mümkün olduğunca şekersiz çay, kahve ya da varsa sadece ayran tercih edilmesi, çok fazla ısrar olursa bile en fazla 1 çeşit ikramlık tüketilmesini tavsiye etti. Çay, kahve tüketimini sınırlandırmanın önemine değinen Diyetisyen Enez Baş, “Her ziyarette çay, kahve içmemeye çalışın. Et içeren yemekler daha çok öğle öğününde tercih edilmeli, akşam öğünü olarak sebze ya da kurubaklagil yemekleri bulunmalıdır. Etli yemeklere lezzet vermesi için eklenen kuyruk yağı ya iç yağı kalp damar sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle et kendi suyuyla kısık ateşte pişirilmelidir. Etlerin az pişmiş olmamasına dikkat etmeli, yakmadan iyice pişirmeliyiz” diye konuştu. “Kızartmadan uzak durun; haşlama ya da ızgara tercih edin” Etli yemeklerin yanında C vitamini yönünden zengin besinlerin tercih edilmesinin demir emilimini arttıracağını dile getiren Diyetisyen Enez Baş, “Öğünlere bol limonlu salata, ev yapımı portakal, mandalina suyu ya da limonata eklemek yerinde olacaktır. Ayrıca etli yemeklerin yanında ayran, yoğurt tüketimi demir emilimini azaltacağı için tercih edilmemelidir” dedi. Pişirme yöntemi olarak haşlama ya da ızgarada pişirme yöntemlerini tavsiye eden Diyetisyen Enez Baş kızartma işleminden uzak durmak gerektiğinin altını çizdi. Sakatatların kolesterol içeriği fazla olduğu için sakatat tüketimini de minimumda tutmak gerektiğini belirterek özellikle hava sıcaklıklarının arttığı bu dönemde su tüketimine daha çok özen gösterilmesi, günde 2-3 litre su içilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların bu süreçte daha dikkatli olmaları ve uyguladıkları diyete bayram süresince de devam etmeleri gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Enez Baş, “Bayramda alınan enerjiyi dengelemek için en azından yürüyüş ve spor aktiviteleri için fırsat oluşturulmalıdır. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır. Fiziksel aktiviteyi arttırmak için bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmeli ve haftada 2-3 gün en az 30-45 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır” dedi.
Sivas Şarkışlalı wushu sporcuları başarıya doymuyor Sivas’ın Şarkışla ilçesinde wushu sporu ile ilgilenen genç sporcular, birçok başarıya imza attı. 5 yılda yaklaşık 400 madalyayı ilçesine getiren sporcular, yeni şampiyonluklar ve başarılar kazanmak için çalışmalarını sürdürüyor. Sivas’ın Şarkışla ilçesinde wushu sporu ile tanışan sporcular ödüle doymuyor. Avrupa, Balkan ve Türkiye şampiyonalarına katılan sporcular başarıdan başarıya koşuyor. Turnuvaya katılan her yaştan sporcu, birincilik, ikincilik ve üçüncülük gibi dereceler elde ediyor. Son beş yılda yaklaşık 400 madalya kazanan Şarkışlalı sporcular, yeni şampiyonluklar için antrenmanlarını aralıksız sürdürüyor. Wushu ile Şarkışla’dan Avrupa’ya uzanan yol 2005 yılından bu yana wushu sporu ile ilgilenen wushu antrenörü Şengül Şahin, “İlçe olarak sayısız Türkiye, Avrupa ve Balkan şampiyonluklarımız var. Toplamda 400’e yakın madalyamız var. İlçede wushu sporuna ilgi oldukça yüksek. Zor olmasına rağmen sporcularla elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Çocuklar bu sayede kötü alışkanlıklardan uzaklaşıyorlar, sporu seviyorlar ve altın bilezik kazanmış oluyorlar. Buradaki eğittiğimiz sporcuların hepsi birer şampiyon. Burası Şarkışla’dan Avrupa’ya uzanan bir yol” dedi. Wushu sporcusu 17 yaşındaki Nisanur Güvenç de “Bu sporun adı wushu, Çin’in ata sporu, savunma ve savaş sanatı olarak geçiyor. Yaklaşık 9 yıldır bu sporla ilgileniyorum. Gerçekten çok keyifli. Çalıştıkça hırsımız artıyor ve yarışmalara karşı özgüvenimiz de artıyor. Tam sayısını bilmiyorum ama 10’dan fazla Türkiye şampiyonluğum var. Ayrıca Avrupa ikinciliğim var” ifadelerine yer verdi.