ÇEVRE - 26 Şubat 2022 Cumartesi 15:48

Çan’da hava kirliğinin önlenmesi ile ilgili adımlar atılıyor

A
A
A
Çan’da hava kirliğinin önlenmesi ile ilgili adımlar atılıyor

Çanakkale’nin Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, geçtiğimiz gün İstanbul ziyaretleri kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesinde bir dizi toplantıya katıldı.

Çanakkale’nin Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, geçtiğimiz gün İstanbul ziyaretleri kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesinde bir dizi toplantıya katıldı.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi yerel Yönetimler Koordinatörlüğü ile İBB iştiraki İstanbul Enerji A.Ş ve Çevre Koruma, Kontrol Daire Başkanlığında gerçekleşen toplantılarda Çan ilçesi için birçok konu masaya yatırıldı. İlçenin hava kirliliği ve yapılması gerekenler üzerine gerçekleşen değerlendirme toplantısında hazırlanmak istenen hava kirliliği raporu da toplantı gündemlerinden biri oldu. Ayrıca ilçede yenilenebilir enerji kaynaklarının hayata geçirilmesi adına da değerlendirme toplantısı gerçekleşti. Çabamız Çan’ımız başlığıyla ziyaretler ve toplantılar ile ilgili Çan Belediye Başkanı Bülent Öz tarafından yapılan açıklamada, “İlçemizin hava kirliliğini önleme konusunda atılacak adımlar için çabalıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi birimleri ile birlikte bir dizi toplantı gerçekleştirdik. Bu koordinasyonun sağlanmasında katkılarını esirgemeyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na ve öncülüğünde birlikte projeler geliştirme imkanı bulunulan İBB Enerji A.Ş Genel Müdürü Yüksel Yalçın’a, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Prof.Dr. Ayşen Erdinçler’e, Yerel Yönetimler Koordinatörü Bülent Akköse ve Yarımcısı Osman Cayak’a ve ilgili tüm İBB yetkililerine teşekkür ederiz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Alaplı’da fındık kavurma tesisleri taleplere yetişemiyor Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde fındık üreticileri, sezonun kapanmasının ardından çerezlik fındıklarını evde kavurmak yerine modern kavurma tesislerine yöneldi. Topladıkları mahsulün büyük bölümünü satan üreticiler, ellerinde kalan yüzlerce kilo fındığı da profesyonel tesislere teslim ediyor. Eskiden soba üzerinde kavrulan fındıkların yerini bugün son teknoloji makinelerde yapılan hijyenik kavurma işlemleri aldı. Modern tesislerde kavrulan fındıklar, uzun süre bozulmadan saklanabilmesi için vakumlanarak üreticilere teslim ediliyor. Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki tesislerde ise yoğunluk adeta zirve yaptı. Alaplı’da yaklaşık bir yıldır fındık kavurma işiyle uğraşan işletmeci Murat Karahan, talebin her geçen gün arttığını belirterek, "Bu işe başlayalı bir yıl oldu. Vatandaş kendi fındığını getirip kavurtuyor. Talepleri yetiştirmeye uğraşıyoruz. Sezon yoğunluğu var; her gün kilolarca fındık geliyor. Bir gelen bir daha geliyor, dönüşler çok iyi" dedi. "Tesise bırakılan fındıklar hazır halde teslim ediliyor" Vatandaşların geçmişte evde fındık işlerken hem zaman hem ürün kaybı yaşadığını hatırlatan Karahan, teknolojiyle birlikte alışkanlıkların tamamen değiştiğini ifade etti. İşlerin yoğun olduğunu ve talebe yetişemediklerini söyleyen Karahan, "Eskiden insanlar akşam yiyecekleri kadar fındığı kırıp sobanın üstünde kavuruyordu ama çoğu zaman yaktıkları oluyordu. Artık o zahmet bitti. Fındığını bize getiriyor, tertemiz, istediği şekilde teslim alıyor. Yoğunluk o kadar arttı ki, tesise fındığını bırakan vatandaş en erken 3 gün sonra ürününü alabiliyor" şeklinde konuştu. Karahan, tesislerinde verilen hizmetleri ise şöyle anlattı: "Fındık kırma üzerine kurduğumuz iş yerimizde vatandaşların kendi ürettikleri fındıkları alıp kırma, kavurma, ezme ve vakumlama işlemlerini yapıyoruz. Önceden herkes evinde uğraşıyordu, artık buna gerek kalmadı. Burada daha hijyenik ortamda, son sistem teknoloji makinelerde fındıklarını istedikleri şekilde işleyerek teslim ediyoruz. Ayrıca isteyenlere ezme yapıyoruz, isteyen bir kiloluk, yarım kiloluk ya da 250 gramlık paketler şeklinde vakum yaptırarak fındıklarını uzun süre saklayabiliyor" dedi.