EKONOMİ - 14 Mayıs 2022 Cumartesi 20:56

Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası’nda grev kararı

A
A
A
Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası’nda grev kararı

Türkiye’nin en büyük lastik üretim kapasiteli fabrikalarından olan Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası’nda toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması sebebi ile grev kararı alındı.

Türkiye’nin en büyük lastik üretim kapasiteli fabrikalarından olan Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası’nda toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması sebebi ile grev kararı alındı.


Çankırı’da üretim yapan Türkiye’nin en büyük lastik üretim kapasiteli fabrikalarından Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası’nda Petrol-İş Sendikası ile 2 bin 100 çalışan adına yürütülen toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamadı. Petrol-iş Sendikası Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topçu, Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası’nda 15 Haziran’da grev kararı aldıklarını açıkladı. Anlaşma sağlanmaması durumunda işçilerin greve başlayacağını söyleyen Topçu, “Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası ve Petrol-iş Sendikası ile 2 bin 100 çalışan adına yürütülen toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması üzerine 12 Mayıs tarihi itibarıyla Sumitomo Rubber AKO işyerinde grev kararı resmi olarak ilan edilmiştir. 15 Haziran tarihi için grev kararı aldık. Bugüne kadar taleplerimizin yerine getirilmesini bekledik ama maalesef bu olmadı. İşveren, bu sözleşmede yapacağı maaş zammını geçen seneki zamsız asgari ücret üzerinden yapmak istiyor. Bizim asıl karşı çıktığımız konu bu zaten. Bu sene aldığımız maaş üzerinden imzalamamız gereken sözleşmeyi neden geçen seneki asgari ücret üzerinden imzalayalım, bu bana çok saçma geliyor. İşverenin böyle bir teklifle karşımıza gelmesi bile çok mantıksız. Ayrıca bazı sosyal haklarımızda da artışlar istiyoruz, işveren buna da olumsuz bakıyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen biz grev için belirlediğimiz tarihe kadar uygun şartlarda anlaşmaktan yanayız. Ancak yine de anlaşma sağlanamazsa 15 Haziran’da greve gidiyoruz. Bugüne kadar büyük fedakarlıklar göstererek çalıştık, fabrikayı çok güzel yerlere getirdik. Ama artık işverenin de bunu görmesini ve çalışanlarına hak ettiği maaş ile hak ettiği sosyal hakları vermesini istiyoruz. Türkiye’deki lastik fabrikaları arasında en az maaş alan biziz. Artık bu haksızlığa bir son verilmesini istiyoruz doğal olarak” dedi.


“Lastik emekçisinin refah seviyesini yükseltecek, yaşanan enflasyona ezdirmeyecek bir ücret seviyesini elde edinceye kadar masada da sahada da mücadele devam edecektir” diyen Topçu, “Umudumuz ve beklentimiz anlaşmaktan yana ama şayet anlaşamazsak da grevden kaçmayacağımızın bilinmesini istiyorum. Bu 1 aylık süreçte taleplerin karşılanmaması halinde 15 Haziran sabahı grev uygulaması başlayacaktır. Tüm Sumitomo emekçilerine ve Çankırı halkına hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Talas’ta şehre hizmet edecek engelli rehabilitasyon merkezi Talas Belediyesi tarafından ilçenin dört bir yanında başlatılan proje ve yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. Bunlardan biri olan ve şehirde önemli bir ihtiyacı karşılayacak Yunus Büyükkuşoğlu Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nde çalışmalarda sona yaklaşıldı. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, günün ilk ışıklarıyla birlikte merkezde incelemelerde bulundu. Başkan Yalçın, Talas Yukarı Mahalle’de mülkiyeti Talas Belediyesine ait arsaya hayırsever Yunus Büyükkuşoğlu tarafından yaptırılan ve toplamda 4 bin metrekarelik alana sahip olan merkezde gelinen son noktayı yerinde değerlendirdi. Başkan Yalçın, yakında birçok özel bölümüyle hizmet verecek merkezle ilgili açıklamalarda bulunarak, “Yunus Büyükkuşoğlu beyin yaptırmış olduğu engelli rehabilitasyon merkezinin son aşamasındayız. Ben öncelikle Yunus Büyükkuşoğlu’na, bu arsanın teminine onay veren meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Yapım çalışmalarında artık sona geldik. Burasını Milli Eğitim Müdürlüğümüze teslim edip Kayseri’ye çok önemli bir tesis kazandırmanın onurunu yaşayacağız. Şimdiden hayırlı olsun” dedi. Merkezde neler olacak? Bin 950 metrekaresi kapalı olacak merkezde terapi odaları, yaşlı bakım odaları, revir, seminer odaları, resim, akıl oyunları, müzik ve el işi atölyeleri, ortak sosyalleşme alanları, fizyoterapi odası, hipoterapi odası, spor alanları ve yüzme havuzu gibi bölümler yer alacak. Doğayla iç içe tasarlanan ve şehir manzarasına sahip olan merkez, engelli vatandaşların rehabilitasyonu açısından için önemli bir tesis olacak.
Bilecik Tarlada 39, markette 199 lira Türkiye’de geçtiğimiz günlerde ilk olarak İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde başlayan kiraz hasadı, ikinci olarak Bilecik’te yapıldı. Bu yıl ilk hasat toptan 35-45 liradan İstanbul hallerine giderken bir zincir markette 199 liradan satıldığı görüldü. Bilecik’in kirazı ile meşhur Küre Köyü’nden ’erkenci’ diye adlandırılan kirazın ilk hasadı yapılıyor. Köylüler yerinde 35-45 lira arasında olan kirazın fiyatının Söğüt ve Bilecik pazarında 70 liraya, İstanbul’da ise 120 liraya kadar çıktığını söyledi. Bir zincir markette ise kirazın 199 liradan satıldığı görüldü. "Bu sene fiyatlar ucuz, kilosu kiraza göre değişiyor" Kiraz üreticisi Nurcan Aşık, yaklaşık 1 hafta önce ufak ufak hasada başladıklarını anlatarak, "Biz buna ’Kara bodur’ cinsi deriz. Bundan sonra Napolyon kiraz olur bu bölgede. Bu sene fiyatlar ucuz, kilosu kiraza göre 30 ile 45 lira arasında değişiyor. Biz halde toptana veriyoruz. İstanbul, Ankara gibi illere gidiyor" dedi. "Bu kiraz burada 45 liradan alıyorlar, İstanbul’da bu kiraz 200 TL" Başka bir kiraz üreticisi Fatih Turan ise topladığı kirazı Küre Hali’nde 45 liradan alıcı bulduğunu söyleyerek, "Bu kiraz burada 45 liradan alıyorlar, İstanbul’da bu kiraz 200 TL. Bizim bundan şikâyetimiz var. Niye aracılar bizden daha fazla kazanıyor. Biz 1 sene boyunca buna emek veriyoruz, en iyisini yetiştiriyoruz. Bu haksızlık bunun önüne geçmemiz lazım" dedi. "Burada parayı pazarcı kazanıyor" Küre Köyü Hali’nde kiraz alıcısı Ramazan Palacıoğlu da, alıcı il satıcı arasındaki fiyat farkına değinerek, "Bunun fiyatı 35 lira. Yumuşaklığına göre, sertliğine göre ona göre değerlendiriyoruz. Kadıköy, İstanbul, Bayrampaşa oralara gidiyor. Bunu pazarcı kazanıyor. Buradan biz komisyon gönderiyoruz mesela bunu 35’e sattık oradaki 50 liraya satar pazarcı da artık üzerine ne varsa. Pazarcılar kazanıyor" dedi. "Türkiye’de en erken çıkan ikinci kiraz" Köy Muhtarı Eyüp Seylan, "Türkiye’de kiraz ilk önce İzmir Kemalpaşa’da çıkar. Yaklaşık 1 hafta sonra köyümüzde kiraz çıkar. Türkiye’de en erken çıkan 2’inci kirazdır. Bölge mikro klima iklime sahip. Bölgemizde yaklaşık 3 bin dekarlık alanda kiraz üretimi yapılmaktadır. Ortalama 500-600 ton gibi rekolte beklentimiz var. Bu sene verim biraz düşük. Rekolte düşük olduğundan ihracat yapamıyoruz. Kirazlarımız iç piyasaya gidiyor. Ağırlıklı olarak İstanbul, Bayrampaşa ve Kadıköy hallerinde olmakla beraber yerel pazarcılarda pazarlarında çıkartıyorlar. Kilosu 35-50 lira arasında değişiyor. Cinsine, kalitesine göre fiyatlandırma burada yapıyoruz. Piyasa serbest" dedi. Bu arada, Bilecik’teki bir zincir markette kirazın 199 lira olması dikkati çekti.