EKONOMİ - 03 Eylül 2025 Çarşamba 17:53

Çankırı’da ihracat Temmuz ayında 51 milyon 720 bin dolar oldu

A
A
A
Çankırı’da ihracat Temmuz ayında 51 milyon 720 bin dolar oldu

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından verilen bilgiye göre, Çankırı’da 2025 yılı Temmuz ayında ihracat 51 milyon 720 bin dolar oldu


Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) ‘Dış Ticaret İstatistikleri’ni açıkladı. Paylaşılan verilere göre, 2025 yılının Temmuz ayında Çankırı’da yapılan ihracat 51 milyon 720 bin dolar oldu. Gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 37 milyon 769 bin dolar ile "iç ve dış lastik imalatı" ürün grubu bulundu. Bu ürün grubunu 6 milyon 781 bin dolar ile "makarna, şehriye, kuskus vb. unlu mamullerin imalatı" ve 2 milyon 461 bin dolar ile "ana demir ve çelik imalatı" ürün grubu takip etti. Temmuz ayında Çankırı’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 41 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti. Temmuz ayında Çankırı’dan 82 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 18 milyon 264 bin dolar ile Almanya yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 4 milyon 481 bin dolar ile Macaristan olurken üçüncü sırada 4 milyon 302 bin dolar ile Birleşik Krallık bulundu.


Çankırı’nın 2025 yılı Temmuz ayındaki ithalatı ise 18 milyon 844 bin dolar oldu. 66 farklı ürün grubunda gerçekleştirilen ithalatta ilk üç sırada, 5 milyon 349 bin dolar ile "birincil formda plastik ve sentetik kauçuk imalatı" ürün grubu, 3 milyon 181 bin dolar "temel kimyasal maddelerin imalatı" ve 2 milyon 264 bin dolar ile "diğer çok yıllık bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi imalatı" ürün grubu yer aldı. Temmuz ayında 30 farklı ülkeden Çankırı’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 2 milyon 134 bin dolar ile Japonya yer aldı. İkinci sırada 1 milyon 929 bin dolar ile İtalya, üçüncü sırada 1 milyon 726 bin dolar ile Fransa takip etti. Öte yandan, Temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı Çankırı’da yüzde 274,5 oldu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Çorum’da son binanın da yıkılmasıyla tarihi silüet gün yüzüne çıktı Çorum’un çehresini değiştiren ve şehre tarihi kimliğini yeniden kazandıran "Tarihi Şehir Meydanı" projesinde son yapının da yıkımı gerçekleştirildi. Saat Kulesi, Ulu Cami ve Velipaşa Hanı aynı meydanda buluştu. Çorum Belediyesi tarafından gerçekleştirilen "Tarihi Şehir Meydanı" projesinin 2. etap çalışmaları kapsamında, Velipaşa Hanı’nın önünü kapatan anahtarcı dükkanının kamulaştırma ve tahliye süreci tamamlandı. Belediye ekiplerince gerçekleştirilen yıkımla birlikte, Velipaşa Hanı tüm ihtişamıyla gün yüzüne çıktı. Yıkım çalışmalarına katılan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, projenin tamamlanmasıyla birlikte Saat Kulesi, tarihi belediye binası ve Velipaşa Hanı’nın artık aynı meydanda buluştuğunu söyledi. Öte yandan Ulu Cami yanında yer alan ve yıkımı tamamlanan noter binasının bulunduğu alanda Tarihi Hükümet Konağı Projesi hayata geçirilecek. Yeni yapılacak bina, geçmişte aynı bölgede yer alan ve Çorum’un idari hafızasında önemli bir yere sahip olan tarihi vilayet binasının mimarisini yansıtacak. "Son derece önemli bir çalışmayı hayata geçirmiş olacağız" Yıkılan son binayla şehrin tarihi silüetinin ortaya çıktığını ifade eden Aşgın, "Biz şunu istiyoruz. Şehrimiz kimlikli bir şehir olsun, tarihi dokusu dimdik ayakta dursun ve bu niteliğiyle varlığını sürdürsün. Nasıl ki 8 bin yıllık geçmişe sahip, Hititler’den Roma’ya, Bizans’tan Selçuklu’ya ve Osmanlı’ya uzanan binlerce yıllık büyük bir tarihin mirasçılarıysaki, şehir merkezinde de bu tarihi lokasyonların önünde engel teşkil eden yapıların kaldırılması ve bu sürecin tamamlanması bizim için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmayı ilk kez yapmıyoruz. Daha önce de benzer uygulamaları hayata geçirdik. Şimdi ise Saat Kulesi ile Velipaşa Hanı’nı buluşturacak, bununla birlikte tarihi belediye binası ve Çöplü Arastası meydanı ile bütünleşerek şehrin tarihî dokusunu ve kimliğini daha görünür kılacak bir adım atıyoruz. Yıkılacak alan nitelik ve nicelik açısından küçük olabilir, ancak şehrin geleceği ve katacağı değer bakımından son derece önemli bir çalışmayı hayata geçirmiş olacağız" dedi.