GÜNDEM - 23 Haziran 2024 Pazar 11:07

Koyunlarla koro kurdu: O çalıyor, koyunlar eşlik ediyor

A
A
A

Çankırı’da yüzde 100 görme engelli çiftçinin bağlama çalarken koyunlarının eşlik etmesi renkli görüntüler ortaya çıkartıyor.

Çankırı’nın Kızılırmak ilçesine bağlı Kahyalı köyünde çiftçilik yapan yüzde yüz görme engelli Doğan Yurt, Ankara’da aldığı koro eğitiminin anısını koyunları ile yaşatıyor. Aklına koyunları ile koro yapmak gelen çiftçinin söylediği türküye kuzular ‘meleyerek’ eşlik ediyor. Köyde hayvanlarla vakit geçirmek için bulduğu farklı yöntemle eğlenen Yurt, kendisinin "me" sesinin çıkardığında koyunların da eşlik ettiğini ifade etti.

"Ben çaldım, onlar söyledi"

Koyunların kendisine eşlik ettiğini söyleyen Çiftçi Doğan Yurt, “Türk halk müziğine çok meraklı olduğum için çeşitli korolarda bulundum. Yalnız köyde yapacağım bir şey yok diye araştırma içerisine girdim. Koyunların da kuzulama zamanıydı, onlarla yapmak istedim. Sazı elime aldım, içlerine oturdum. Ben çaldım, onlar söyledi. ‘Aman mor koyun me’ler gelir’ derken, ‘me’ dediğim zaman onlar da sanki beni dinliyormuş, anlıyormuş gibi ‘me’ diye eşlik etti. Ortaya da çok güzel bir görüntü çıktı” dedi.

Bedirhan Göksu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TİKA, Pakistan’da el yazması ve nadir eserler kütüphanesini yeniledi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Pakistan’da Yazma Eserlerin Korunmasına Yönelik Program kapsamında 22 binden fazla el yazması eserin yer aldığı Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’ni yeniledi. TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’nin arşiv bölümünde kompakt dolap sistemi, ışıklandırma ve iklimlendirme çalışmaları yapılarak, modern temizlik ekipmanları temin edildi ve kütüphane yazma eserlerin korunması için uygun hale getirildi. Kütaphanenin açılış töreni, Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Ali Erbaş, Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Mamud, TİKA İslamabad Koordinatörü Muhsin Balcı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Daire Başkanı Dr. Nil Baydar, öğretim üyeleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Erbaş, törende yaptığı konuşmada Pencap Üniversitesi’nin nadir el yazmaları koleksiyonuna sahip olduğunu belirterek, proje ile yazma eserlerin korunması ve dijitalleştirilmesinin İslam medeniyetine ait bilinmeyen birçok eserin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmud ise, 22 bin el yazması ile Pakistan’ın en büyük koleksiyonuna sahip olduklarını belirterek, projeyle eserlerin korunmasına verdikleri destek için TİKA’ya teşekkür etti.