ÇEVRE
Sungurlu’da vektörel mücadele çalışmaları hızlandı 28 Nisan 2024 Pazar - 16:58:10 Sungurlu Belediyesi, karasinek ve sivrisineğin en büyük üreme kaynakları olan hayvan gübrelik alanlarında ve dere yataklarında mücadele çalışmalarına yoğun şekilde devam ediyor. Belediye ekiplerince Şubat ayından itibaren devam eden genel ilaçlama çalışmaları kapsamında rögar ve sulak bölgelerde yapılan larva mücadelesinin ardından akşam ve sabah saatlerinde uçkun mücadelesi yapılıyor. Bunlara ek olarak mesire alanı gibi piknik alanları ile birlikte parklar, çocuk oyun alanları ve yeşil alanlarda da zehirli kenelere karşı ilaçlama yapılıyor. Ekipler, vatandaşlardan gelen istek ve şikayetlere de anında müdahale ediyor. ’Derelerde sivrisinekle mücadele’ Belediye ekipleri, sivrisineklerin ürediği su birikintisi olan yerlerde ve derelerde tablet uygulaması ile sivrisinekle mücadele çalışması yapıyor. Sivrisineklerin özellikle durgun su birikintilerinden kaynaklandığını ifade eden yetkililer “Vatandaşlarımız sivrisineklerin oluşmaması için bahçelerinde ve çevrelerinde durgun su birikintilerinin oluşmasını engellemelidirler. Bahçede ve balkonda saksı altlarında kalan su birikintileri sinek oluşumunu tetiklemektedir. Hemşerilerimizden bu konuda daha hassas olmalarını rica ediyoruz” ifadelerini kullandı. ’Vatandaşın desteği önemli’ Kaçak döküm yapılan gübrelik alanlar ve küçük su birikintilerinde binlerce larvanın üreyebileceğine dikkat çeken belediye ekipleri, “Vektörel mücadelede vatandaşlarımızın desteği bizim için çok önemli. Yaptığımız çalışmalarla vatandaşlarımızın aldığı tedbirler birleşince daha etkili ve daha güzel sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Hemşerilerimiz evsel katı atıklarını çöp poşetlerinin ağzını kapatarak çöp konteynırına bırakıp konteynır kapaklarını da kapalı tutmaları gerekmektedir. Alınacak bu önlemler vektörel mücadelemize çok önemli katkılar sağlayacaktır" denildi.
Melikgazi’de yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor
27 Nisan 2024 Cumartesi - 10:57 Melikgazi’de yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor Melikgazi Belediyesi ilçeye konforlu ve güvenli yollar sağlamak amacıyla Danişmentgazi Mahallesi ile Becen Mahallesi’ni birbirine bağlayan Şehit Osman Yılmaz Caddesi’nde yol genişletme ve yenileme çalışmalarına başladı. Vatandaşların daha güvenli, daha konforlu yollarda seyahat etmelerini sağlamak için yoğun çalışma içerisinde olduklarını belirten Başkan Palancıoğlu, “ İlçemizde ulaşımın kolaylaşması, konforlu ve güvenli hale gelmesini sağlayacak çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Melikgazi’mizin birçok mahallesinde ihtiyaç doğrultusunda yol yapım, yenileme ve genişletme çalışmaları yapıyoruz. Vatandaşlarımızın güvenliği ve ulaşımda konfor sağlamak için mesai arkadaşlarımız büyük bir gayretle çalışıyor” dedi. “Nüfus artışıyla birlikte yeni yollara duyulan ihtiyaç arttı” Değişen ve gelişen Melikgazi’mizde alt yapı ve üst yapı sorunlarını çözmek için hızlı bir şekilde aksiyon aldıklarını belirten Başkan Palancıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Yeni yerleşim yerlerine, nüfusun yoğunlaştığı bölgelere alternatif çözümler üretiyoruz. Becen Mahallemizde özellikle depremden sonra vatandaşlarımızın müstakil evlere yönelmesi ile birlikte nüfus artışı gerçekleşti. Nüfusa bağlı olarak araç sayısının artmasıyla birlikte yeni yol ihtiyacı oluştu. Melikgazi Belediyesi olarak Danişmentgazi Mahallesi ile Becen Mahallesi’ni birbirine bağlayan Şehit Osman Yılmaz Caddesi’nde uzunluğu 1 kilometreden, genişliği ise 15 metreden oluşan yol genişletme ve yenileme çalışmasını başlattık. İnşallah ekiplerimiz kısa sürede çalışmayı tamamlayacaklar ve yeni yolumuzu hizmete açacağız. Ulaşım alt yapısını daha güçlü hale getirdiğimiz ilçemizde, vatandaşlarımızın yüzünü güldürecek nitelikli ve kapsamlı çalışmalarımız devam edecek. Yol yenileme ve genişletme çalışmamız hemşehrilerimize hayırlı, uğurlu olsun.”
Muratpaşa Belediyesi, çocukları doğayla tanıştırdı
27 Nisan 2024 Cumartesi - 10:54 Muratpaşa Belediyesi, çocukları doğayla tanıştırdı Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, çocuklar için Zeytinpark’ta ‘Doğa Temelli Gelişim Atölyesi’ düzenledi. Çocuklar, ağaçların gölgesinde eğitici oyunlar oynadı, ellerinde sepetleriyle doğayı keşfe çıktı. Muratpaşa Belediyesi, Antalya Orman Okulu ve Terapi Gelişim Enstitüsü ile çocukları, tabletleri, cep telefonlarını bir kenara bıraktırıp doğayla tanıştıran Doğa Temelli Gelişim Atölyesi düzenledi. Klinik Psikolog ve aynı zamanda Antalya Orman Okulu ve Terapi Gelişim Enstitüsü kurucusu Selin Aktürk ve ekibi öncülüğünde düzenlenen atölyede küçükler Zeytinpark’ta yemyeşil ağaçların gölgesinde eğitici oyunlar oynadı ve ellerinde sepetleriyle doğayı keşfe çıktı. Yeni neslin genel olarak dört duvar arasında gelişimlerini tamamladıklarını ifade eden Selin Aktürk düzenlenen atölye çalışması hakkında şunları söyledi: “Çocukların doğadan aslında olmaları gereken yerden uzaklarda olduklarını düşündük. Bu sebeple Muratpaşa Belediyesi’yle bir iş birliğine girdik. Çocuklarla yaptığımız etkinlikler incemotor ve kabamotor becerilerini geliştirmek, risk alma, risk analizi yapma, duyguları hissetme, doğayı tanıma, yoga, meditasyon içeriyor. Ve bunları gelişim psikoloğu, psikolojik danışmanlar, klinik psikologlar ve okul öncesi öğretmenleriyle birlikte yürütüyoruz. Umuyorum ki bu bir adım olur ve daha da yayılarak daha çok çocuğa ulaşabiliriz.”
Çeşme’de turizm sezonu öncesi altyapı atağı
27 Nisan 2024 Cumartesi - 10:46 Çeşme’de turizm sezonu öncesi altyapı atağı İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, yaz aylarında nüfusu 1 milyonu aşan Çeşme’nin altyapısını turizm sezonuna hazırlıyor. İlçede ekipler kanalizasyon hatlarında kapsamlı temizlik çalışması yürütüyor. 6 ekibin eş zamanlı olarak sahada görev aldığı çalışmalarla, bölgedeki taşkın riski ve koku oluşumunun önüne geçiliyor. İZSU Genel Müdürlüğü ekipleri, Çeşme’de turizm sezonu hazırlıkları kapsamında Musalla Mahallesi’ndeki kanalizasyon hatlarında temizlik çalışması yürütüyor. Çeşme Marina olarak bilinen ve ilçenin ana arterlerinden olan bölgede, temizliğin kısa sürede tamamlanması ve trafiğin sekteye uğramaması için 6 ekip eş zamanlı olarak 7 gün 24 saat çalışıyor. “Taşkın ve kokunun önüne geçeceğiz” Çalışmalara ilişkin bilgi veren İZSU Çeşme Teknik Birimi Amiri Turgay Toksoy, “Musalla, İnönü, Dalyan, 16 Eylül ve Sakarya mahallelerimizin atık sularını terfi istasyonuna ileten kanalizasyon hattında temizlik yapıyoruz. Çalışmalarımızın amacı, taşkın ve kokunun önüne geçmek. Çeşme Marina bölgesi, işletmelerin yoğun olduğu, dolayısıyla evsel atığın da fazla olduğu bir bölge. Burada yürüttüğümüz temizlik çalışmalarımızla, hat içerisinde biriken evsel atıkları bertaraf ediyoruz” dedi. Trafiğin aksamaması ve vatandaşların mağduriyet yaşamaması için 6 ekiple yoğun mesai yaptıklarını belirten Toksoy, “Çeşme, yaz aylarında nüfus artışının yoğun olduğu bir ilçemiz. İZSU olarak, vatandaşlarımıza dört mevsim konforlu yaşam alanları sunmak için gayret ediyor; buradaki çalışmaları çok önemsiyoruz” diye konuştu. Musalla Mahallesi Muhtarı Önder Soma, “Mahallemiz Çeşme’nin en eski yerleşim bölgesidir ve nüfusun en yoğun olduğu mahalledir. Marina bölgesi ve civarı bu sebeple çok önemli bir alan. Mahallemizin nüfusu, yaz aylarında oldukça artıyor. Bu yüzden kanalizasyon hattında temizlik çalışmasının yapılması bizim için çok önemliydi. Mahallem adına İZSU’yu kutluyorum” ifadelerine yer verdi.
Gölbaşı’nda mıntıka temizliği
27 Nisan 2024 Cumartesi - 10:43 Gölbaşı’nda mıntıka temizliği Gölbaşı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri ilçenin dört bir yanında mıntıka temizliği yaptı. Ankara’nın Gölbaşı Belediyesi ekipleri daha temiz bir Gölbaşı için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri gün boyu refüjler, kaldırımlar, yollar, parklar ve bahçelerde temizlik çalışması yaptı. Koordineli bir şekilde çalışan ekipler, çalı süpürgeleriyle kaldırımları ve yolları temizlerken, vakumlu yol süpürme araçları cadde ve ara sokakları pırıl pırıl temizledi. Çöp kutularındaki atıklarda ekipler tarafından toplandı. Yapılan temizlik çalışması ile hem çevre kirliğinin hem görüntü kirliliğinin önüne geçildi. Ankara’nın en temiz ilçelerinden biri olan Gölbaşı’nda, Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri her gün çalışmalarına devam ediyor. “Sabahın erken saatlerinden itibaren ekiplerimiz sahaya iniyor” Daha temiz ve ferah bir Gölbaşı için özveriyle çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı “Göreve geldiğimiz ilk gün dediğimiz gibi önceliğimiz halk sağlığı ve çevre kirliliğini önlemek. Ekiplerimiz bunun için gece gündüz çalışıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren ekiplerimiz sahaya iniyor. Mesai gözetmeksizin çalışmalarımız sürüyor. Gölbaşılı hemşehrilerimize temiz ve sağlık bir ortam sunmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Çayın düşmanı: ‘Telgraf otu’
27 Nisan 2024 Cumartesi - 09:59 Çayın düşmanı: ‘Telgraf otu’ Mayıs ayında açılması beklenen yaş çay sezonu öncesi çay arazilerinde çıkan Telgraf otu, çayın filizlenmesine engel oluyor. Rize’de çay bahçelerinde bu otun çok çıkmaya başlaması üzerine çay üreticisi tedirgin olurken, Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu, çaylıkları istila eden Telgraf otunun çay sezonu başlamadan toplanarak yok edilmesi gerektiğini söyledi. Bitkinin çaya zarar verdiğini ve işçilerinde çay gibi gözükmesinden ötürü bu otu topladıklarını ifade eden Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu, “Bu bitki bizim çay alanlarımızda istilacı durumda. İsmi telgraf çiçeği diye literatürde geçiyor. Bu bizim çaylıklarımızı neredeyse istila etmiş, kapatacak pozisyona girmiş durumda. Bunu yok etmek için birçok kurum ve kuruluşlarla istişarelerde bulunduk. Bunun tek bir çaresi var o da bunu elle çaylıklarda temizleyip bir poşete koyup imha etmek. Bu kopardığın yaprağından bile ürüyor. Bambaşka bir bitki. Kolay da kurumuyor. Koparıp bıraktığın yerde kendisi köklenip gidiyor. İstilacı bir varlık. Çaylıkların dibine bırakıyorlar. Tekrar üremeye devam ediyor. Bunu topladıktan sonra mutlaka bir poşete koyup poşetin içinde öldürmeye çalışacağız. Hatta çiçeklenmeden tohum saçmadan bunları önceden temizleyip koyacağız ve poşetin ağzını kapatıp güneşle irtibatını kestikten sonra öldürmeye çalışacağız. Aynı çay gibi gözüküyor. Bazen işçiler bunu da çay diye topluyor. Çayın içerisinde gübreyi, mineralleri alıyor ve çayı öldürüyor” şeklinde konuştu.
Çöl tozları Samsun’un havasını bozdu: Türkiye’deki en sağlıksız hava
27 Nisan 2024 Cumartesi - 09:51 Çöl tozları Samsun’un havasını bozdu: Türkiye’deki en sağlıksız hava Çöl tozlarının etkili olduğu Samsun, hafta sonuna Türkiye’nin ‘en sağlıksız’ havası ile başladı. Bakanlık tarafından yapılan uyarıda “Hassas gruplar ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Genel halkın bazı sağlık etkileri yaşaması muhtemeldir” ifadeleri yer aldı. Ortalama 2 bin 500 kilometre uzaklıktaki Kuzey Afrika’dan gelen çöl tozları, Karadeniz’in en gözde şehri Samsun’da hayatı olumsuz etkiledi. Sis gibi şehrin üzerine çöken toz bulutu, dün akşam saatlerinde etkili olan yağmurla yere düştü. Kapalı ve puslu bir havayla hafta sonuna uyanan Samsunlulara, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı web sayfasında ’sağlıksız hava’ uyarısı yapıldı. “Hava kalitesi sağlıksız, hassas gruplar ciddi sağlık sorunları yaşayabilir” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı (UHKİA) verilerinde Samsun’un İlkadım ilçesinde hava kalitesi ‘hassas’ durumdan ‘sağlıksız’ seviyeye yükseldi. Hava kirliliğinin 157 hava kalitesi indeksine yükseldiği duyurulan Samsun’da UHKİA’dan tarafından “Hassas gruplar ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Genel halkın bazı sağlık etkileri yaşaması muhtemeldir” uyarısı yapıldı. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre Samsun’daki hava kalitesinin son 1 hafta ‘iyi’den, ‘orta’, ‘hassas’ ve ‘sağlıksız’a doğru yükseldiği görüldü. Öte yandan Bafra, Canik ve Tekkeköy ilçelerinin hava kalitesi de ’hassas’ seviyede olduğu sayfada yer aldı.
Adına türküler yakılan Ağasar Deresi keşfedilmeyi bekliyor
27 Nisan 2024 Cumartesi - 09:50 Adına türküler yakılan Ağasar Deresi keşfedilmeyi bekliyor Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde adına türküler yakılan Ağasar Deresi özellikle bahar aylarında macera tutkunlarının ilgi odağı oldu. Orta Asya’dan Anadolu’ya göçen Çepni Türkleri’nin yoğun olarak yaşadığı Ağasar yöresine ismini veren Ağasar Deresi taş değirmenleri, tarihi taş kemer köprüsü ve yürüyüş parkuru ile keşfedilmeyi bekliyor. Ormanın içinden çıkıp gelen şırıl şırıl akan dereye ve yemyeşil doğaya hayran kaldığını belirten Melda Nisan Şahin, Ağasar Deresi’ni türkülerden duyduklarını ve ilk kez dereyi görmeye geldiklerini söyledi. Şahin "Buraya ilk defa geldim. Türkülere konu olan bu dereyi görmek istedik. Bu yüzden burayı ziyaret ettik. Çok beğendim, mutlaka tekrar geleceğim. Buradan bir patika yol vesilesi ile yukardaki su kemerine ulaşabildim, çok güzel bir manzarası var. Herkesin gelmesini tavsiye ediyorum. Buraya ulaşım çok kolay bu sebeple hafta sonu ailecek de gelinebilecek bir yer. Burada piknik de yapılabilir" dedi. Giresun’dan yöreye gezmeye geldiğini ifade eden Nevzat Yılmaz ise "Giresun’un Görele ilçesinden geliyoruz. Buraya Acısu’da piknik yaptıktan sonra geldik. Acısu’nun da suyu meşhurdur. Ağasar Deresi ile ilgili buranın sanatçılarının türküleri vardır. ’Ağasar dereleri karışır dereme, yarim senin yüzünden kaldım ben vereme’ gibi türküleri de var. Ben herkese burayı tavsiye ediyorum. Buradaki her şey doğal. Karadeniz’in her şeyi güzeldir. Dört mevsimi biz burada yaşıyoruz" derken, Sibel Yılmaz ise "Buraya ilk defa gezmeye geldik. Görele’den buraya hem Şalpazarı’nı hem de burayı gezmeye geldik. Biraz yukarda taş köprü var bir tane, onu da görmeye çıkacağız birazdan. Bütün Karadeniz’de güzel yerler olduğu gibi burası da çok güzel herkesin buraya gelmesini tavsiye ederim" şeklinde konuştu.