YEREL HABERLER - 12 Nisan 2012 Perşembe 15:43

HİTİT ÜNİVERSİTESİ`NDEN ``KKKA`` KONFERANSI

A
A
A
HİTİT ÜNİVERSİTESİ`NDEN ``KKKA`` KONFERANSI

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Önder Ergönül, İstanbul`da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı (KKKA) görülmemesine rağmen, yılda 200 bin kişinin KKKA şüphesiyle acil servislere başvurduğunu açıkladı.
Hitit Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu tarafından ``KKKA Hastalığı`` konulu bir konferans düzenlendi. Devlet Tiyatro Salonu`nda gerçekleştirilen konferansı Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Musa Zorlu, öğretim görevlileri ve öğrenciler izledi. Türkiye`de ve dünyada sinek, kene ve farelerle bulaşan hastalıkların sayısında da artış olduğunu belirten Prof. Dr. M. Önder Ergönül, iklim değişiklikleri, hayvanlarla iç içe olunması ve nüfus artışı gibi değişik faktörlerin yeni hastalıkların ortaya çıkmasına neden olduğuna işaret etti. KKKA`nın 1940`lı yıllardan bugüne komşu ülkelerde, 2003 yılında da Türkiye`de görüldüğünü hatırlatan Ergönül, Afrika`da, Asya`da ve Avrupa`nın güneyinde görülen bu hastalığın adeta gizli bir elle çizgi çizilmiş gibi 50. paralel ve 50. paralelin üzerinde görülmediğine dikkat çekti.
Türkiye`de KKKA vakalarının arttığına dikkat çeken Ergönül, ``KKKA vakaları 2002`den itibaren hızlı artış gösterirken, 2010 yılında hafif bir düşüş yaşadı. 2011 yılında yine vaka sayısı arttı. Bugüne kadar 6 bin 500 kişiye tanı kondu. Bu tanı konulan hastaların yüzde 5`i yani 350-400 kişi KKKA`dan hayatını kaybetti`` dedi.
Virüs taşıyan kenelerin büyük ve küçük baş hayvanlarının yanı sıra yaban domuzlarında da görüldüğünü kaydeden Tokat bölgesinde yaban domuzu aracılığı ile KKKA hastalığının insanlara bulaştığını tespit ettiklerini kaydetti. Şu anda Türkiye`nin 81 ilinde KKKA vakası görüldüğünü açıklayan Prof. Dr. M. Önder Ergönül, ``İstanbul`da gördük. İklim değiştikçe havalar ısındıkça bu tehlikenin Avrupa`ya yayılacağını ve Avrupa`nın kuzeyine doğru ilerleyeceğini iddia eden bilim adamları var. İtalya, İspanya`da bekleniyor ama görülmüyor. İklim rolünün değişikliği var. Vakalar görülmeye başlanınca Sivas, Tokat ve Çorum`da iklim değişiklerine baktık. Doğrudan her şeyi birebir iklim değişikliğine bağlamakta doğru değil. Bu yıl havalar soğuk Nisan ayının ortasındayız soğuk durumlarda keneler ortaya çıkmıyor. Havalar ısındıkça keneler ortaya çıkar. Kışın uykuda olurlar. Hava sıcaklıkları 5 dereceyi geçince aktivite oluyorlar. Çöl ortamında olmuyor keneler. Nemli ortamda da olmuyor. Karasal ve yeşil ortamlarda oluyor. Sadece hayvanlarda değil. Toprakta ve karada olabiliyor. İnsanları çok seviyor`` ifadelerini kullandı.
Hastalığın hastanelerde kan yoluyla bulaşabildiğinin altını çizen Ergönül, bugüne kadar 35 ila 40 sağlık çalışanında KKKA görüldüğünü, bunlardan 5`inin hayatını kaybettiğini belirtti. Ergönül, çocuklarda ise bugüne kadar KKKA`dan ölüm görülmediğini söyledi. Gebelik sürecinde hastalığın yavaş seyrettiğini belirten Ergönül, erken safhada tanı konulan gebelerden çok az kişinin hayatının kurtulduğunu kaydetti. Aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Ergönül, ``Aşı çalışmaları var. Ancak çok yakın bir zamanda aşı beklememek gerekiyor. Zaman alacak bir durum. İlaç firmaları bu işe girmiyor. Karlı bulmuyorlar. Pazarlama olarak bakıyorlar bu işe. Dünyada en çok hastalığın görüldüğü yer Türkiye. Yılda bin hasta görülüyor. Bin hasta için değer mi? Bu hastalık Amerika`da veya Avrupa`da olsaydı çoktan aşı üretme yoluna gidilirdi`` şeklinde konuştu.
Keneye karşı alınacak önlemler hakkında bilgi veren Prof. Dr. M. Önder Ergönül, konuşmasında şunları kaydetti:
``Yeşillik bölgelere giderken dikkat edilmeli. Pantolonun paçaları çorabın içinde olmalı. Komik gelebilir ama başka önlemi de yok. Ayrıca kenenin kendi kendine vücuttan çıkmasını beklemek zor. İyice doyarsa kendisini bırakabilir.
Kene kendi kendisini bırakmadıktan sonra düşmez ayrılmaz. Kenelere karşı kovucular etkili olmayabilir. Kene yapıştıysa istediğiniz kadar fıs fıs sıkın oradan çıkaramazsınız. Kene vücudunuza yapıştıysa ince uçlu pensle çıkarılmalı. Esas olan gövdenin kopmamasıdır. Virüs gövdenin içerisinde yaşıyor. Bu gövdenin bir an önce çıkarılması gerekiyor. Kişi bunu kendisi yapabiliyorsa kendisi yapsın. Keneyi çok fazlada mıncıklamamalı. Her mıncıkladığınızda gövdedeki virüs yayılabilir. İnsanlar soğuk kanlı şekilde keneyi çıkartmalı. Virüsün insana geçişi için 3 saat gerekli. Ayrıca baş ağrısı, ateş yaz ortasında grip görülüyorsa düşünülmesi gerekir. Bir kişide KKKA görüldüyse görülen kişi izole edilmeli. Personel çok iyi eğitilmeli``
Konferans sonunda Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Prof. Dr. M. Önder Ergönül`e plaket verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Adalet Bakanlığı engelli bireyler için video broşür yayınladı Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, kırılgan gruplar arasında yer alan engelli bireylerin adalet hizmetlerinden yararlanırken sahip oldukları hakları anlatan video broşürler yayınladı. Suç mağdurlarına yönelik adli süreçler, bazı temel haklar ve suç türleri hakkındaki bilgilerin yer aldığı video broşürler, https://magdur.adalet.gov.tr/ adresinde dijital ortamda erişime açıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, engelli vatandaşların adalete erişimini kolaylaştırmak için pek çok adım atıldığını belirterek, “2024-2028 yılları arasındaki dönemde uygulanacak olan Adalet Bakanlığı Stratejik Planı’nda engelli vatandaşlarımızın adalete erişimini güçlendirecek hedefleri belirledik. Ayrıca engelli haklarının korunması ve engelli bireylere yönelik kolaylaştırıcı uygulamaların geliştirilmesi amacıyla hazırlanan internet sitesi ve broşürlerle engelli dostu adalet hizmetlerine erişimi güçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi. “Engelli vatandaşlarımıza yönelik hedeflerimizi artırdık” Adalet Bakanlığı Stratejik Planı ile engelli vatandaşların adalete erişimini daha güçlendirmeyi amaçlandıklarını vurgulayan Bakan Tunç, “Stratejik Plan’da engelli vatandaşlarımıza yönelik hedeflerimizi artırdık. Bu kapsamda adli yardım başvuru formları engellilerin engel durumlarına özgülenerek erişilebilir hale getirilecek. Mağdur ve tanık haklarına ilişkin hazırlanan materyaller engelli bireyler için erişilebilir hale getirilecek. Yaşlı ve engelli mağdurların ifadelerinin AGO’larda alınmasına yönelik farkındalık artırıcı çalışmalar yapılacak. İşitme engelli bireylerin adli süreçte beyanlarını daha rahat ifade etmelerine yarayacak görüntülü işaret dili tercümanlığı hizmeti sunulacak. Yine işitme engelli bireylerin adliyelerdeki iş ve işlemleri için ihtiyaç duyabilecekleri bilgilendirme ve yönlendirme hizmetlerine mobil uygulama aracılığıyla ulaşılması sağlanacak. Çalışmalar kapsamında ayrıca adalet personeline yönelik olarak engellilerin adalete erişiminde faydalanabilecekleri eğitim modülü da hazırlanacak” diye konuştu.
Zonguldak AK Parti il başkanının oğlunun öldüğü kazada sürücüye 4 yıl 2 ay hapis cezası Zonguldak’ta AK Parti Bartın İl Başkanı Yaşar Arslan’ın oğlu Muhammet Ali Arslan ve arkadaşı Gökhan Katıoğlu’nun hayatını kaybettiği kazayla ilgili yargılanan otomobil sürücüsüne 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Geçen yıl 21 Ağustos günü Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni beldesinde AK Parti Bartın İl Başkanı Yaşar Arslan’ın 35 yaşındaki oğlu Muhammet Ali Arslan’ın idaresindeki 34 GTV 014 plakalı motosiklet, hatalı dönüş yapan Şahin G. idaresindeki 34 FG 8938 plakalı otomobille çarpıştı. Kazada Muhammet Ali Arslan kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Motosiklette yolcu olarak bulunan Gökhan Katıoğlu ise üç ay süren yoğun bakım tedavisinin ardından tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Tam kusurlu olduğu bilirkişi raporunca kabul edilen Şahin G. hakkında, taksirle ölüme neden olma suçundan açılan davada, Gökhan Katıoğlu’nun da hayatını kaybetmesi dolayısıyla ek iddianame hazırlandı. Sürücü Şahin G. hakkında taksirle iki kişinin ölümüne neden olma suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis talep edilerek 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamasına devam edildi. Mahkeme geçen 14 Mart günü sanığın tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak suçun taksirli suç olmasını ve tutuklamanın tedbir niteliğini göz önüne alarak tahliyesine karar verdi. Bugün görülen duruşmada ise takdiri indirimle Şahin G.’ye 4 yıl 2 ay hapis cezası kararı verildi. Sanık hakkında yurtdışı çıkış yasağı kaldırıldı.