ASAYİŞ - 17 Kasım 2017 Cuma 13:55

İngilizce nargilenin fiyatını sordular sonra tırnakçılık yöntemiyle bin TL çaldılar

A
A
A
İngilizce nargilenin fiyatını sordular sonra tırnakçılık yöntemiyle bin TL çaldılar

Çorum’un Sungurlu ilçesinde bir tütüncüye gelen yabancı 2 kişi para anlatma bahanesiyle tırnakçılık diye tabir edilen yöntemle bin TL çaldı.

Çorum’un Sungurlu ilçesinde bir tütüncüye gelen yabancı 2 kişi para anlatma bahanesiyle tırnakçılık diye tabir edilen yöntemle bin TL çaldı.


Olay, Yediler Arastasında meydana geldi. İddiaya göre, öğle saatlerinde yabancı oldukları anlaşılan 2 şahıs tütüncüye geldi. Tütüncüden nargile kömürü isteyen bayan şahıs İngilizce olarak fiyatını sordu. İşyeri sahibi Tuncay Çaylan İngilizcesi olmadığı için işyerine gelen iki kişiye cebindeki paralarla kömürün fiyatını anlatmaya çalıştı. Yüklü miktarda parayı eline alarak saydıktan sonra tırnakçılık yöntemiyle bin TL’yi hızlı bir şekilde cebine atan bayan şahıs paranın geri kalanını Çaylan’a iade etti.


Şahısların işyerinden gitmesinin ardından cebindeki paraların eksik olduğunu fark eden Çaylan yaşananları anlattı. Öğlen saatlerinde işyerine 2 kişinin geldiğini söyleyen Çaylan, "Benden nargile kömürü istediler. Bayan olan şahıs İngilizce olarak nargile kömürünün fiyatını sordu. Benim de İngilizcem olmadığı için cebimdeki paralarla kömürün fiyatını anlatmaya çalıştım. Yüklü miktarda parayı eline alan bayan şahıs tırnakçılık yöntemiyle yaklaşık bin TL’yi cebine koymuş. Daha sonra başka bir müşterime para üstü verdiğim sırada paranın eksik olduğunu fark ettim" dedi.


Şahısların aşağıda ki komşu dükkanlara da girdiklerini, ancak onların cebinde fazla para olmadığı için para alamadıklarını söyleyen Çaylan, şahısların yakalanmasını istedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Bitki özlerinden ekmekte küflenmeyi geciktirecek katkı maddesi ürettiler Zonguldak’ta 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, bitkilerin küflenme üzerindeki etkisine bakmak için çalıştığı projesiyle, TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda bölge birinciliği kazandı. Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, ekmeklerin daha geç küflenmesini sağlayacak doğal bir madde üretti. Danışman öğretmeni Burcu Atabey Özdemir ile birlikte çalışmaya başlayan Yangın, doğadaki bitkileri ve özelliklerini araştırdı. Yangın, çevresinden öğrendiği tüketilebilir bitkilerin özelliklerine yoğunlaşarak bitki özütleri elde etti. Bu özütleri kullanarak ekmekler hazırladı. Özütlerin bitkilerde küflenme süresi üzerindeki etkisini inceledi. Ot çayı özütünün küflenmeyi geciktirdiğini gözlemleyen Yangın, aynı özütleri kullanarak oluşturduğu biyobozunur ambalajlarında ekmeklerde aynı etkiyi gösterdiğini gözlemledi. Ayşe Eslem Yangın, projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali’nde 1. olarak Türkiye Finali’ne katılmaya hak kazandı. Projesini gazetecilere anlatan Yangın, “Doğal gıda katkı maddeleriyle küflenmeyi önleyelim adlı proje yaptım. Bu projeyi yapmamın sebebi de bitkilerin küflenmeye olan ilgisine bakmak. Küflenme dünyanın bir sorunu olduğu için ben bu sorunu biraz da olsa engellemek istedim. Bazı bitkileri kullanarak bunların özlerini çıkartıp hem biyobozunur ambalaj hem de bunlardan ekmek yaptım. Bitki özütlerini soxhlet ekstraksiyon cihazında özütledim. Özütleme işlemi sonunda da özütleri kahverengi cam şişelere koyarak +4 derecede buzdolabında sakladım. Sonra bunlardan ekmek yaptım. Ekmekte sadece su yerine bitki özütlerini kullandım. Kullandığım bitkiler ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı, çakal eriği bu bitkilerin özütleriyle hazırlanan ekmekleri streç filme sararak her hafta boyunca ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Sonra bunları bir grafik haline getirdik. Ot çay özütü katkılı ekmek üç hafta boyunca küflenmeden dururken diğerleri küfleniyor. Ot çayı özütü katkılı ekmek dördüncü hafta başlarında küfleniyor. Ekmekleri desteklemek için biyobozunur gıda ambalajları yaptık. Biyobozunur gıda ambalajlarının içerisine gliserin, saf su, bitki özütü ve jelatin kattık. Bunları yaptıktan sonra kalıplara dökerek 24 saat boyunca oda koşullarında beklettik. Katkısız ekmekleri bunların içerisinde iki hafta boyunca beklettik. Ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Ot çayı özütü katkılı biyobozunur ambalajına sarılı ekmek dilimlerinde hiç küflenme olmuyorken katkısız biyobozunuru gıda ambalajına sarılı ekmek diliminde küflenme en fazla oluyor. Benim önerilerim ot bitkisinin kimyasal içeriği konusunda üst derece bilimsel araştırmalar yapılabilir. Küflenmeyi önleme mekanizması anlaşılabilir. Hem sadece ekmekte değil diğer gıdalar ve raf ömrünün arttırılıp arttırılmayacağına bakılabilir. Ben bu projem ile TÜBİTAK Ankara bölge birinciliğini elde ettim” dedi. Projesinin ekmek israfına da olumlu katkılarının olabileceğini sözlerine ekleyen Yangın, “İnsanlar ekmeği çok alıyor. Çok alınınca da yenmeden çöpe atılıyor. Ayrıca bu bitki özütlerini katarak ekmeğin ömrünü uzattıkça yenme süresini arttırıyor. Bu bitkileri ben amcamla yazın tarlaya çıktığımda topluyordum. Bu bitkilerden ot çayı bölgemize has bir bitkidir” ifadelerini kullandı.