EĞİTİM - 24 Mayıs 2019 Cuma 16:46

Çorum’da mülteci öğrencilerin eğitime entegrasyon çalışmaları

A
A
A
Çorum’da mülteci öğrencilerin eğitime entegrasyon çalışmaları

Suriyeli Öğrencilerin Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) kapsamında Çorum’da eğitim gören mülteci öğrencilerin durumları masaya yatırıldı.

Suriyeli Öğrencilerin Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) kapsamında Çorum’da eğitim gören mülteci öğrencilerin durumları masaya yatırıldı.


İl Milli Eğitim Müdürü Yahya Çoban, Çorum’da 15 bin civarında mülteci barındığını, okullarda ise 3 bin 342 öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, “Bunlar içerisinde çok yetenekli öğrenciler bulunuyor. Bu misafirlerimizin Türkçe’yi tam öğrenmelerini amaçlıyoruz. Okullarımıza devam eden öğrencilerimize hem dilimizi hem de kültürümüzü çok iyi öğretmemiz bizim için bir kazanım olacaktır. Eğitimciler olarak devletimizin yaptıkları yanında bizim de çalışmamız gerekiyor. Üniversitemiz bu konuda duyarlı. Akademisyenlerimiz bizimle birlikte okullarımızda çalışmalar yapıyorlar. İnanırsak sorunlarımızı çözer ve ülkemize katma değer kazandırmış oluruz” dedi.


İl Göç İdaresi’nden Uzman Sidre Nil Yanık ise, Çorum’un mülteci yoğunluğu fazla olan iller arasında olduğunu belirterek, göçmen ailelerle görüşmeler yaptıklarını bu görüşmelerde Türkçe öğrenmeleri noktasında sorun yaşadıklarının tespit edildiğini belirtti. Okula devam etmeyen öğrenciler için adres güncellemeleri yapılacağını dile getiren Yanık, böylece bu sorunun da çözüleceğini düşündüklerini ifade etti.


Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Uçar da, okullarda yürüttükleri “Dil Kardeşliği Projesi” hakkında bilgiler vererek, “Göç küresel bir sorun. Bizim de yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın var. Bu süreç bitmeyecek. Bu süreçten nasıl daha az zararla ya da karlı çıkabiliriz? Üniversitemizin Göç Merkezi’nde bu konuyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Suriyeliler ve diğer göçmenlerle ilgili ön yargılar var. Bunların azalması için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Biz son yıllarda yoğun bir şekilde Suriyelilerin göçüyle karşılaştık. Dünya istemiyor gibi gözükse de sınırlarını bir şekilde açıyorlar. Bazı olumsuzluklar olsa da mültecilerin olumlu katkıları da var. Dünyada ucuz iş gücü olarak görülüyor. Dünyada en çok göçmeni olan ülkeler en gelişmiş ülkeler. Dil öğrenmeyen öğrenciler entegre olamıyorlar. Biz de ‘Dil Kardeşliği Projesi’ ile öğrencilerimizin dil öğrenmelerine katkı sunmayı hedefliyoruz. Okullar da gönüllülük esasına dayalı oluşturduğumuz gruplarla göçmen öğrenciler kendi dillerini öğretirken bizim öğrencilerimiz de onlara Türkçe’yi öğretiyorlar. Bunun çok olumlu sonuçlarını gördük” ifadelerini kullandı.


Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Coştu da, bu toprakların göç konusuna yabancı olmadığını belirterek, konuya rasyonel olarak yaklaşmak ve politikalar üretmek gerektiğini belirtti.


Göçmenler konusunda öğretmen yaklaşımları üzerinde çalıştıklarını anlatan Doç. Dr. Coştu, “Öğretmenlerimizin, yöneticilerimizin ve rehber öğretmenlerimizin tutumu nedir? Bunları tespit ederek uyum içerisinde ortak strateji geliştirmek istiyoruz. Sizlerle bizi buluşturduğu için İl Milli Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyorum” dedi.


Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Macit Yılmaz da, geçim kaygısından kaynaklanan sorunlar nedeniyle mülteci öğrencilerin devamsızlık yaptığını belirterek, bu öğrencilerin atık toplayarak geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Göztepe taraftarları ile iş yeri çalışanları arasındaki kavgada 6 gözaltı İzmir’de, Göztepe taraftarlarından kaçarak iş yerlerine sığınan kişiyi kalabalık taraftar grubuna vermeyen iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında çıkan kavgada 6 şüpheli gözaltına alındı. Cep telefonu kamerasıyla da görüntülenen kavgada olaya karışan diğer şüphelileri yakalama çalışması başlatıldı. 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar takımlarının bir üst lige çıkışını doyasıya kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, dün, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı kimliği öğrenilemeyen bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Kavga anı cep telefonu kamerasına yansımıştı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan iş yeri sahibinin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu anlar ile o esnada iş yerini önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer almıştı. Yine aynı caddede, taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti. 6 kişi gözaltına alındı Öte yandan, motosikletiyle gelerek kavgaya dahil olan iş yeri sahibinin başından yaralandığı olayla ilgili 6 şüphelinin gözaltına alındığı ve kavgaya karışan diğer şahısları tespit etme ve yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.