GENEL - 12 Temmuz 2020 Pazar 18:30

Çorum halkı Ayasofya camisinin ibadete açılmasını mehterle kutladı

A
A
A
Çorum halkı Ayasofya camisinin ibadete açılmasını mehterle kutladı

Çorum Belediyesi, İstanbul’un fethinin simgesi olan Ayasofya’nın 86 yıl sonra ibadete açılması nedeniyle kutlama etkinliği düzenledi.

Çorum Belediyesi, İstanbul’un fethinin simgesi olan Ayasofya’nın 86 yıl sonra ibadete açılması nedeniyle kutlama etkinliği düzenledi. Millet Bahçesinde düzenlenen etkinliğe Çorum halkının ilgisi yoğun oldu.


’Müjdeler Olsun. Zincirler Kırıldı Ayasofya Açıldı’ sloganıyla düzenlenen programda Çorum Belediyesi Mehter Takımının gösterisi, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve mini konser de yer aldı. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, Belediye Başkan Yardımcıları İsmail Yağbat, Turhan Candan ve Zübeyir Tuncel ile birlikte çok sayıda vatandaşın katıldığı program coşkulu geçti.


Programdan önce fetih marşı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofyanın ibadete açılmasıyla ilgili konuşması, Asayofa üzerine yazılmış şiirler ve mesajlar Millet Bahçesini dolduran kalabalığa dinlettirildi. Belediye tararafından Millet Bahçesindeki programı izlemeye gelenlere çeşitli ikramlarda da bulunuldu.


’Aşgın, tarihe şahitlik ediyoruz’


Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasının kendileri için çok özel bir gün olduğunu belirten Başkan Aşgın, "Bugün bir tarihe şahitlik ediyoruz. Tüm Türkiye’de ve ümmet coğrafyasında bir heyecan hakim. İçimiz içimize sığmıyor. Ayasofya’nın camiye çevrilmesi öyle sıradan bir hadise değil. Adeta Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bağımsızlık nişanesi. Tüm müsteşriklere yeryüzündeki tüm zalimlere bu milletin yeniden doğuşunun, Osmanlının yeniden ihyasının bir nişanesi." dedi.


Kararın, 1071’de Malazgirt’te Anadolu’nun kapılarını Türklere açan Sultan Alparslan’ı, İstanbul’un Fatihi Sultan Mehmet Han’ı, Necmettin Erbakan’ı çok mutlu ettiğine inandıklarını ve kabirlerinde çok daha huzurlu olduklarına inandıklarını kaydeden Halil İbrahim Aşgın, "86 yıldır beklediğimiz bu mutlu, huzurlu günü bizlere yaşatan Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Önümüzde böyle delikanlı, mert, gaza ruhuyla donanmış, cihangir; tıpkı ecdadı Yavuz gibi, tıpkı Fatih gibi bir liderimiz var. Liderimizle gurur duyuyoruz. En büyük teşekkürü, en büyük şükranı Cumhurbaşkanımıza sunuyoruz. Çorum’dan, Milletin Bahçesinden tüm Çorumlular adına haykırıyoruz. Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun ve bu amelleriyle Allah O’nu cennetine koysun." şeklinde konuştu.


Bundan sonra kendilerine düşen görevin rengini şehitlerin kanından alan bayrağı en üst noktalara taşımak olduğunu belirten Aşgın, ’Bu millete hizmetkar olarak bayrağımızı en üst noktalarda dalgalandıracağız. İnşallah 2053’ler, 2071’ler bu milletin yeniden ayağa kalkışının, tüm zalimler karşısında mazlumların yanında dik duruşunun nişanesi olacaktır. Gece demeden, gündüz demeden büyük bir aşkla Fatihçe bir coşkuyla, Kanunice bir duruşla, Recep Tayyip Erdoğanca bir dik duruşla mücadelemiz ebediyete kadar devam edecek." ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Sandıkçı: “Canik’e modern şehir yapısı kazandıracağız” Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, ilçeyi planlı ve örnek bir şehir yapısına kavuşturacaklarını söyledi. Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, ilçeyi örnek bir şehir kimliğine kavuşturacaklarını ifade etti. Soğuksu Kentsel Dönüşüm Projesi’ni büyük bir titizlikle sürdürdüklerini ifade eden Başkan Sandıkçı, Mert Irmağı Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi ile yeni sosyal donatı alanlarının ilçede hayat bulacağını belirtti. Canik Yeni Bulvar Yolu’nun ilçenin şehir içi trafik yoğunluğu azaltacağını belirten Sandıkçı, güvenli ve konforlu yolları vatandaşların hizmetine sunacaklarının altını çizdi. Güvenli konutlar, konforlu yollar ve örnek yaşam alanlarıyla ilçenin değerine değer katacaklarını belirten Başkan İbrahim Sandıkçı, “Canik’imizin geleceğini planlı şehirleşme ile şekillendiriyoruz” dedi. Yatırımların odağı Canik’teki büyük gelişimi ve değişimi sürdürdüklerini ifade eden Başkan İbrahim Sandıkçı, “İlçemizde yer alan güvensiz yapı stoklarını, kentsel dönüşüm çalışmalarımızla ortadan kaldırıyoruz. Güvenli konutları, konforlu yolları ve yeni sosyal yaşam alanlarını vatandaşlarımızla buluşturmak için gayretle çalışıyoruz. Canik’imiz için kazandırdığımız Merkezi Hükümet Yatırımları ve belediyemizin öz kaynaklarıyla gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla planlı bir şehir yapısını ilçemizde oluşturacağız. Canik’e modern şehir yapısı kazandıracağız” diye konuştu.
Erzurum İrfan Meclisi Erzurum’un dününü ve bu gününü konuştu İrfan Meclisi’nin ikincisi “Erzurum’un Sosyo-Kültürel Kimliğinin Tarihi Arka Planı” başlığıyla toplandı. Programda bir sunum yapan TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, Erzurum insanının dünden bugüne, olaylar karşısındaki tutum ve davranışlarını anlamak için şehrin bir hudut, bir geçit, bir yol ve kavşak, bir su, bir harp, bir Kafkas, bir Anadolu şehri olduğunu unutmamak gerektiğini söyleyerek Erzurum’un sosyo-ekonomik, sosyo-politik, sosyo-kültürel kimliğini şehrin jeopolitik konumunu dikkate alarak, tarihî hikâyesindeki anlam katmanlarını titizlikle ortaya çıkararak anlayabileceklerini ifade etti. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı 17 Mayıs’ta Recep Tayyip Erdoğan Fuar Alanında başlayacak Doğu Anadolu Kitap Fuarı ve EİT 2025 Turizm Başkenti Erzurum çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kaymakamlardan yerinde tespitler Programa katılan Palandöken Kaymakamı Uğur Tutkan, bir Türk toprağı olan Erzurum’un dünden bugüne Anadolu’yu Asya’ya bağlayan yolların taşıdığı zengin düşünce, kültür ve irfanın yaşayan en önemli temsilcisi bir şehir olduğunu ve şehrin kalkınmasında son yıllarda ivme kazandığını görmekten; şehirde bir araya gelme kültürünün irfan meclisi adıyla yaşatılmasından mutluluğunu dile getirdi. Yakutiye Kaymakamı Tuncay Kaldırım da 11 yıl evvel stajyer kaymakamlık yaptığı Erzurum ile bugünkü Erzurum’un arasında gelişmişlik anlamında çok fark olduğunu, bugün şehrin kendisini daha toparladığını dile getirerek şehrin ikliminden dolayı databank, Türkiye’nin bulut teknolojisi ve veri depolama merkezi olması için çok uygun olduğunu, şehrin tarım ve hayvancılıkta bir an evvel modern üretim sanayi hamlesini gerçekleştirmesi ve çok sayıda marka üretmesi gerektiğini ifade etti. Sonraki toplantı Dumlubaba’da İrfan Meclisi üyeleri dil ve kültürden ticaret alışkanlığına, göçten sosyal hayata şehir kimliğini etkileyen birbirinden farklı konuları dile getirdi, çözüm önerileri sundu. Programda Nusret Kızılca okuduğu gazellerle şehrin geleneksel sohbet kültürünün önemli bir parçasını yansıtırken İrfan Meclisi Ali Akbulut hocanın Kuran tilaveti ve duayla sona erdi. STK temsilcilerinden, akademisyenlerden, ticaret erbabından, kanaat önderlerinden, emekli bürokratlardan, çeşitli meslek gruplarından isimlerin katıldığı programda, İrfan Meclisinin kitap fuarında kendilerine tahsis edilen salonda sohbetlerine devam edeceği belirtildi ve bir sonraki meclisin temmuz ayında efsanevî Dumlubaba suyunun olduğu yaylada yapılması kararlaştırıldı.