YEREL HABERLER - 16 Ocak 2012 Pazartesi 13:03

ALACA ZİRAAT ODASI`NDAN 725 TOPRAK ANALİZİ

A
A
A
ALACA ZİRAAT ODASI`NDAN 725 TOPRAK ANALİZİ

Çorum Alaca Ziraat Odası Başkanı İlhan Yılmaz, geçtiğimiz yıl odaya bağlı laboratuarda 725 adet toprak numunesi analizi yaptıklarını açıkladı.
Toprak analizi yaptırmayan üreticilerin tarım teşviklerinden yararlanamayacağını dile getiren Yılmaz, çiftçilerden arazilerine analiz yaptırmaları için çağrıda bulundu. Alaca genelinde topraklardaki ph ve kireç değerinin oldukça yüksek ve verimi olumsuz yönde etkileyecek seviyelerde olduğunu dile getiren Yılmaz, "Bu nedenle Alaca topraklarının genelinde tarlalarda toz kükürt kullanılmalı yada A.sülfat gibi asit etkili gübreler kullanılmalıdır. Yine topraklardaki organik madde ve fosfor da genel olarak
düşüktür. Topraklarda potasyum çok yüksek olduğundan potaslı gübre kullanmaya lüzum yoktur. Ancak ürün durumuna göre bazen potaslı gübre kullanmaya ihtiyaç olabilir" dedi.
Ekonomik bir üretim yapmak için her şeyden önce toprak analiz edilmesi ve orantısız gübre kullanımından kaçınılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, ayrıca toprakların giderek çoraklaşmasını engellemek içinde toprağa uygun gübre çeşidi kullanılması gerektiğini vurguladı.
Alaca Ziraat Odası olarak tarımdaki bütün gelişmeleri yakından takip etiklerini dile getiren Yılmaz, tüm yenilikler konusunda çiftçileri bilgilendirmek için çaba sarf ettiklerini sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir