YEREL HABERLER - 07 Aralık 2011 Çarşamba 15:08

SUNGURLU BELEDİYESİ 10 BİN KASE AŞURE DAĞITTI

A
A
A
SUNGURLU BELEDİYESİ 10 BİN KASE AŞURE DAĞITTI

Çorum’un Sungurlu Belediyesi, Muharrem ayı ve Aşure günü nedeniyle bugün şehrin değişik mahallelerinde vatandaşlara toplam 10 bin kase aşure dağıttı.
Sungurlu Belediye Başkanı Selahaddin Uzunkaya, Muharrem ayının ilahi bereket, ihsan ve kerem ayı olduğunu söyledi. Uzunkaya, bu ayın 10. gününün de Aşure olduğunu hatırlatıp, "Bugüne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenab-ı Hak 10 peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Hz. Adem’in tövbesi bugünde kabul edilmiştir. Pek çok hayırlı olayların yanında Peygamber Efendimizin torunu Hz. Hüseyin 70’den fazla arkadaşı ile siyasi ihtiras uğruna Kerbela’da önce susuz bırakılmış, ardından da
hunharca şehit edilmiştir" dedi.
"Hz. Muhammed’den (S.A.S) günümüze kadar devam eden Aşure kültürümüzün değişmeyen unsurlarındandır" diyen Başkan Uzunkaya, "Belediyemiz bu kültürümüzün unutulmaması için ’Aşure’ yaparak Sungurlulu hemşehrilerimize dağıtmıştır" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.