ÇEVRE - 05 Ocak 2021 Salı 12:50

Çorum’da suya 400 milyon liralık yatırım

A
A
A
Çorum’da suya 400 milyon liralık yatırım

Meteorolojik verilere göre olağanüstü kuraklığın yaşandığı Çorum’da belediye halkın içme suyu yaşamaması için harekete geçti.

Meteorolojik verilere göre olağanüstü kuraklığın yaşandığı Çorum’da belediye halkın içme suyu yaşamaması için harekete geçti.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde yaşanan kuraklığı haritaya döktü. Haritada Çorum olağanüstü kuraklığın yaşandığı iller arasında yer alırken, kente içme suyu sağlayan barajlardaki rezervler de önemli oranda düşüş yaşandı.


Ülke genelinde yaşanan kuraklıktan etkilenen illerin başında gelen kentte barajlardaki su miktarı da kritik seviyeye düşmesiyle Çorum Belediyesi, gerek kuyulardaki, gerek içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajlarda ki suların en etkin en verimli kullanılabilmesi ve su sıkıntısı yaşanmaması için su yatırımlarına hız verdi.


Mevcutta aktif olarak kullanılan 9 kuyuya ilave olarak Tarhan köyünde 6 kuyu daha açarak kuyu sayısını 15’e yükselten Çorum Belediyesi, Tarhan köyündeki saniyede 100 litre debiye sahip olan 2 kuyuyu Yenihayat Barajı isale hattı ile buluşturarak devreye aldı. Gelecekte su sorunu yaşanmaması için güçlü bir alt ve üst yapı projelerine imza atmaya hazırlanan belediye, başta Koçhisar İsale Hattı projesi olmak üzere bu alanda 400 milyon liralık yatırım yapacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Yenihayat Barajı isale hattındaki çalışmaları yerince inceleyerek, çalışmalar hakkında Başkan Yardımcısı Alper Zahir’den bilgi aldı.



“Son 95 yılın en kurak sonbaharını yaşıyoruz”


İncelemelerin ardından İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, tüm dünyada ve ülkemizde ciddi bir kuraklık karşı karşıya olduğumuza dikkat çekerek, özellikle Türkiye’de son yılların en kurak sonbahar ve kış mevsiminin yaşandığının altını çizdi.


Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 3 aylık dönemi kapsayan kuraklık haritasına bakıldığında tablonun iç açıcı olmadığına vurgu yapan Başkan Aşgın, “Çorum’da olağanüstü bir kuraklık yaşanıyor. Çorum’un da içerisinde bulunduğu bölgemizde tarihi bir kuraklık yaşıyoruz. Son 95 yılın en kurak sonbaharını yaşıyoruz. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı kuraklık haritasına baktığımızda Çorum maalesef siyah görünüyor. Geçmişten bugüne içme suyu noktasında şehrimizde güzel çalışmalar yapılmış. Şehrimiz son yıllarda su sıkıntısı yaşamadı. Bundan sonra da su sıkıntısı yaşamaması için ciddi bir çalışma yapmamız gerekiyor” dedi.



“Kuraklık nedeniyle barajlardaki doluluk oranlarında da ciddi azalma var”


Şehrin içme suyu ihtiyacını farklı kaynaklardan temin ettiklerini anlatan Aşgın, “İçme suyu ihtiyacının karşılandığı 3 barajımız var. Şehrin içme suyunu Yenihayat ve Hatap barajından karşılıyoruz. Aynı zamanda 5 tane su alma, 3 tane de kaynak suyu alma bölgemiz var. Bu alandan da yıllık 10 milyon TL elektrik harcamasını göze alarak sularımızı halkımıza ulaştırıyoruz. Kuraklık nedeniyle barajlardaki doluluk oranlarında da ciddi azalma var. Hatap barajımızın 11 milyon metreküpe yakın bir rezervi bulurken şuanda 2 milyon metreküplük suyumuz var. Doluluk oranı da yüzde 18 seviyesinde. Yenihayat barajımız 25 milyon 363 bin metreküp rezervi varken barajımızda 3 milyon 150 bin metreküplük bir rezervimiz var. Doluluk oranı yüzde 12. Bu rakam çok düşük bir rakam. Çomar Barajı’nı da dahil ettiğimizde bütün barajlarımızdaki doluluk oranı yüzde 20’ye olarak gözüküyor. Şehrimizin suyu çok bol değil. Suyu öncelikli olarak tasarruflu kullanmamız lazım” ifadelerini kullandı.



“Su problemi yaşatmıyoruz, saniyede 100 litre debiye sahip olan 2 kuyumuzu devreye aldık”


Çorum halkına su problemi yaşatmadıklarını, Tarhan köyündeki saniyede 100 litre debiye sahip olan 2 kuyuyu devreye aldıklarını açıklayan Aşgın, “Su sorununu çözmek adına merhum Belediye Başkanımız Arif Ersoy döneminden bugüne gelen güzel çalışmalar var. Pınarbaşı köyünden ciddi anlamda su alıyoruz. Eskice, Konaklı ve Kuşsaray köylerindeki terfi istasyonlarıyla şehrimize suyumuzu getiriyoruz. Halkımıza su problemi yaşatmıyoruz. 2018 yılında da yeni su kaynakları temin noktasında Tarhan köyünde yapılan incelemeler sonucu orada iyi bir rezervin olduğu tespit ettik ve 6 tane kuyu açtık. Şu an yaptığımız kuyuların ara isale hatlarının tamamlanmasıyla Yenihayat Barajından gelen çelik isale hattımızla buluşturarak suyu şehre taşıyoruz. Özel vanalarımızla suyun basıncını ayarlayarak hem barajdan hem de Tarhan köyünden su alabileceğiz. İlk etapta 6 tane kuyumuzun 2 tanesini aktif hale getiriyoruz. Bugün itibariyle şehrimize buradan saniyede 100 litre suyu Tarhan’dan taşıyoruz. Su probleminin çözülmesi bakımından çok önemli bir unsuru ivedi bir şekilde aldığımız kararla uygulamasını yapıyoruz. Öyle görünüyor ki bizim yaz da dahil olmak üzere içme suyu noktasında bir sıkıntımız olmayacak. Ama bu bizim çokta rahat olduğumuzu gösteren bir durum değil. Çok büyük çabalarla, çok büyük emeklerle, çok büyük maliyetlerle halkımızı suyla buluşturuyoruz. Hemşehrilerimizden suyumuzu israf etmeden, tasarruflu bir şekilde kullanmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.



“Koçhisar isale hattının tamamlanması hayati bir öneme haiz”


Koçhisar isale hattının tamamlanması Çorum’un su ihtiyacı bakımından çok hayati bir öneme haiz olduğunu kaydeden Aşgın, “Özellikle Koçhisar isale hattının tamamlanması şehrimizin su ihtiyacı bakımından çok hayati bir öneme haiz. Projenin hayata geçmesinde desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Tarım Bakanlığımıza, DSİ yetkililerimize, valimize, milletvekillerimize ve il başkanımıza teşekkür ediyorum. Koçhisar Barajı isale hattımız için ilk başta 1 Milyon TL olan ödenek, 40 Milyon TL’ye çıkarıldı. Bu ödeme müteahhite yapıldı ve şu an itibariyle 53 kilometrelik isale hattımızın 40 kilometresinde borular döşendi. Bu çok önemli ve hızla yapılan bir çalışma. İnşallah 2021 yılında Koçhisar İsale Hattını tamamlayarak, arıtmaya oradaki suyu getirerek hemşehrilerimizin uzun yıllara sari olmak üzere bir daha su problemi yaşamayacağı bir noktaya şehrimizi hep beraber taşımış olacağız” diye konuştu.



“Önümüzdeki 3 yılda suya 400 milyon liralık yatırım yapacağız”


3 yıl içerisinde suya 400 milyon liralık yatırım yapacaklarını açıklayan Aşgın, son olarak şunları kaydetti:


“Çorum Belediyesi olarak önümüzdeki 3 yıl içerisinde 400 Milyon TL yatırım yapacağız. Amacımız yatırımlarla birlikte su sorununu köklü olarak çözüme kavuşturmak. Bu anlamda da Koçhisar İsale Hattı ve ilaveleri 130 Milyon TL, yeni içme suyu arıtma tesisleri için 60 Milyon TL, Koçhisar İsale Hattı üzerine yapılacak HES Projeleri için 10 Milyon TL, şehir içerisinde eskiyen boruların yeni borularla değiştirilmesi için 70 Milyon TL, yeni yapılacak Atık Su Arıtma Tesisi için 130 Milyon TL’lik yatırım yapılacak. Hemşehrilerimizin kullanacağı temiz içme suyundan kullanma suyundan atık su arıtmaya kadar önümüzdeki 3 yıl içerisinde belediyemiz tarafından gerçekleştirilecek 400 Milyon TL’ye yakın bir yatırımla en hayati ehemmiyete sahip su problemini çözmüş olacağız. Kararlılıkla bu yatırımlarımızı devam ettiriyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdurlu öğrenciler Yörük kültürünü yaşayarak öğrendi Burdur’un Tefenni ilçesinde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine BESTE projesi çerçevesinde öğrencilere Yörük kültürünü aşılamak amacıyla temsili Yörük yaşantısı etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Yörük çadırında Yörük çalgıları eşliğinde yöresel türküler söylenirken yüzlerce öğrenci aynı anda yöresel halk oyunlarını oynadı. Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda başlatılan "Burdur’da Etkin Sürdürülebilir Tamamlayıcı Eğitim Projesi (BESTE)" çerçevesinde yıl boyunca öğrencilere yönelik çeşitli etkinlikler ve eğitim faaliyetleri düzenlendi. Proje çerçevesinde öğrencilere müfredat haricinde kişisel gelişimlerine de katkı sağlamak hedefleniyor. Burdur’un Tefenni ilçesinde bulunan Tefenni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrencilere Teke yöresinin ata kültürü olan Yörük kültürünü aşılamak amacıyla okul futbol sahasında temsili Yörük yaşantısı etkinliği düzenlendi. Futbol sahasına kurulan Yörük çadırında Yörük çalgıları olarak bilinen sipsi, cura, kabak kemane ve saz eşliğinde yöresel türküler söylenirken bir yandan da Yörüklerin günlük yaşamlarında kullandığı malzemeler ve binek hayvanları olan develer ile öğrencilere atalarının yaşantısı tanıtıldı. Yörüklerin başlıca yemeklerinden olan etki pilav, yayık ayranı ve gözlemelerin de dağıtıldı etkinlikte öğrenciler hep birlikte yöresel halk oyunlarını oynayarak unutulmaz bir an yaşadı. Etkinlikte konuşan Tefenni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Feyyaz Korkmaz, "ESTE projesi çerçevesinde öğrencilere Yörüklerin nasıl yaşadığını aktarmak amacıyla böyle bir etkinlik düzenledik. Düzenlediğimiz bu etkinlikte Yörük kültürünün nasıl olduğunu, Tefenni halkına ve öğrencilere güzel bir şekilde aktarmaya çalıştık. Kültürümüzdeki bu yöredeki sipsi, yayık ayranı, Yörüklerin kullandığı elbiseler, hayvanlar olsun bunları öğrencilere ve Tefenni halkına tanıtmaya çalıştık. Güzel bir program oldu, inşallah devamını da getireceğiz" dedi.
İstanbul Sarıyer’de öğretmenin darp edilmesiyle ilgili yeni gelişme: Veli, başka öğretmeni darp etmiş Sarıyer’de bir okulda öğretmen, öğrencinin babası tarafından okulda şiddete uğramış, olay sonrası Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan veli Ali Ç., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Öğretmenin darp edilmesiyle ile ilgili Veli’nin öğrencinin yanlış yönlendirmesi nedeniyle olayla ilgisi olmayan başka bir öğretmeni darp ettiği öğrenildi. Sarıyer’de bulunan Prof. Ali Kemal Yiğitoğlu Ortaokulu’nda meydana gelen olayda iddiaya göre okulda görevli olan öğretmen Necla Ö. akran zorbalığı yapan bir öğrencisini uyarmış. Uyarı üzerine öğrencinin "Bana nasıl davranacağınızı öğreneceksiniz" diyerek öğretmeni tehdit ettiği öğretmenin ise, "Evladım ben senin öğretmeninim. Bu nasıl bir üslup?" diyerek uyardığı ileri sürülmüştü. Öğretmen Necla Ö., daha sonra öğrencinin babası Ali Ç.’yi okula çağırdı. Daha önce de okul öğretmenleri ve yöneticileri ile de tartışarak sorun çıkardığı ileri sürülen Ali Ç., okul koridorunda gördüğü öğretmen Nazlı Ö.’yü yumruk atarak yaraladı. Öğretmen aldığı darbe sonucu yaralanarak hastaneye kaldırılırken iş göremezlik raporu verildiği öğrenildi. ‘Başka öğretmene yumruk atmış’ Öğrencisi ile birlikte okula gelen Veli Ali Ç., koridorda darp ettiği öğretmenin öğrencisini uyaran öğretmen olmadığı ve öğrencinin yanlış bilgilendirmesi nedeniyle olayla ilgisi olmayan başka bir öğretmenin darp ettiği ileri sürüldü. Öte yandan öğrencinin daha önce de disiplinsiz davranışlar sergilediği ve akran zorbalığı nedeniyle birden fazla okul değiştirdiği, Veli Ali Ç.’nin ise daha önceden ‘hırsızlık’, ‘kasten yaralama’ ve ‘kötü muamele’ gibi 3 farklı suçtan sabıka kaydının olduğu öğrenildi. Adalet Bakanı paylaştı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Prof. Dr. Ali Kemal Yiğitoğlu Ortaokulu’nda öğretmeni darp eden velinin tutuklanarak cezaevine gönderildiğini aktardı. Tunç mesajında şunları paylaştı: "Evlatlarımızı geleceğe hazırlayan, bilgili ve ahlaklı bireyler yetiştirmek uğruna kutsal bir görevi yerine getiren öğretmenlerimize yönelik şiddet eylemi asla kabul edilemez. Hepimizi üzen olayın hemen ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüpheli, İstanbul Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmıştır."
Ankara Koru Ankara Hastanesi’nde yenilikçi hizmet anlayışında yeni dönem Koru Ankara Hastanesi, hastalarına daha iyi hizmet vermek amacıyla yenilikçi hizmet anlayışında yeni bir dönemin kapılarını araladı. Hastaların, Hastaneye girişinden tüm tedavi ve konaklama süreçlerine kadar dönüşümüne giden Koru Ankara Hastanesi, açtığı dijital dönüşüm ofisi ile de hem yurtiçi hem de yurtdışındaki birçok farklı noktaya da üstün nitelikte hizmet sunabilecek. Ankara’nın önde gelen sağlık kuruluşlarından Koru Sağlık ve Turizm Grubu, “Koru’da Yeni Dönem” başlığıyla başlattığı dönüşüm çalışmalarını düzenlediği lansman toplantısı ile paydaşlarına duyurdu. Koru Sağlık ve Turizm Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Biri, burada yaptığı konuşmada, sağlık alanında dünyadaki tüm gelişmeleri takip ettiklerini belirterek, “2024 yılı bizim açımızdan yeniden gelişim ve dönüşüm yılı olacak. Bu kapsamda yurtiçinde ve yurt dışında yeni projeleri uygulamaya koyduk. Bugün geniş katılımlı paydaşlarımızla bir araya geldik. Sağlık sistemlerinin geldiği noktayı ve kurum olarak da neler yaptığımızı paylaştık” ifadesini kullandı. “İngiltere, ABD ve Irak’ta Merkezler Oluşturuldu” Koru Sağlık Grubu’nun yurtdışında da çalışmalarına hız kesmeden devam edildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Biri, “Dünya’da 3 merkezde yeni açılımlar yaptık. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri New York’ta merkez oluşturduk. New York’ta kendi şirketimizin merkezini kurduk ve aynı zamanda bir sağlık turizmi ofisi açtık. Benzer bir şekilde Irak’ta da çalışma yaptık. Dünyanın çeşitli ülkelerinde sağlık turizmi alanında çalışmalarda yapıyoruz” diye konuştu. “Paydaşlarımızla Birlikte Hareket Ediyoruz” Söz konusu çalışmaları uyumlu bir şekilde iş ortaklarıyla beraber gerçekleştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Biri, “Hizmet standartlarımızı da yükseltmek için dijital dönüşüm ofisi kurduk. Dijital ofis aracılığıyla hem sistemimizi dönüştürmeye hem de dünya ile entegre olmaya gayret ediyoruz. Tüm çalışanlarımızın eğitimi ile de ‘e-nokta’ adı altında bir eğitim platformu ile arkadaşlarımızı yeni dönüşüm dönemine hazırlamaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı. Koru Sağlık ve Turizm Grubu COO ve İcra Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Ali Özön de Hastanenin teknolojik ve akademik dönüşümü verdiği bazı örneklerle dile getirdi. Yatan hasta katlarında 150 metrekare 3 king suit odanın yanı sıra 4 suit oda ve 13 connect oda çok konseptini çok yakında hayata geçireceklerini ifade Uzm. Dr. Ali Özön, bu konseptin Ankara’da başka bir örneğinin olmadığına dikkat çekti. Uzm. Dr. Ali Özön, Hastanede fark oluşturan bazı hizmet alanlarını şöyle sıraladı: “1000 metrekareye yayılan alanla Türkiye’nin tek yapı altında en donanımlı Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine sahibiz. Kadın Hastalıkları ve Doğumla ilgili tüm işlemler bu alanda gerçekleştirilmektedir. Ankara’da 7/24 Acil Servis, Pediatri, Kadın Hastalıkları ve Doğum, hizmeti veren tek hastaneyiz. Çok yakın zamanda 7724 evde bakım hizmetimiz de devreye girecek. Hastane içinde bir kat tamamen Pediatri Kliniğine ayrılarak diğer tüm branşlardan ayrı tutulmuştur. Ankara’da uçuş hekimliğine ev sahipliği yapan nadir Hastaneler arasında bulunmaktayız. Patoloji haricinde şu anda modent tıpta tanılı ve tadevi için kullanılabilecek tüm bölümler aynı çatı altında ev sahipliği yapıyoruz. Hastanemizde toplam 31’i prof., 14’ü doçent olmak üzere 120 hekimle hizmet vermekteyiz. Önemli bir akademik kadroya sahibiz. Koru Ankara Hastanesi, son teknoloji ürünü da Vinci Robotik cerrahi sistemi ile ülkemizin nadir robotik cerrahi merkezlerinden biridir. Robotik cerrahide yaklaşık iki bin 500 ameliyat gerçekleştirdik. Ameliyathanelerimizde ileri teknoloji ile donatılmış; 10 adet operasyon odası, 3 adet laminer folow donanımlı, 2 adet skopi uyumlu, 1 adet da Vinci Robotik Cerrahi ameliyat odamız bulunmaktadır. Hastanemiz bünyesinde Girişimsel Nöroradyolojide kullanılan cihaz en ileri teknoloji ürünüdür. Bu kapsamda hocalarımız dünya çapında isim sahibi hocalarımızdır. Birçok laboratuvar testini kendi laboratuvarımız bünyesinde gerçekleştirmekteyiz. Hemşirelik bakımı konusunda hasta deneyimi açısından son derece yüksek deneyime sahiptir. Teknolojik anlamda tüm teknolojiler bina içinde bulunmaktadır. Bu nedenle hastalar herhangi bir sebeple başka bir mekze yöneltecek hiçbir eksik bölüm bulunmamaktadır. Gastroenteroloji merkezi Ankara’da en kapsamlı merkez olma özelliğine sahipdir. 2 profesör hekim tarafından yönetilmektedir. EUS gibi ileri teknoloji ürünü cihazlarla donatılmıştır. Türkiye’deki 7 gama knife cihazından birine ev sahipliği yapıyoruz. Beyin tümörlerinde hastanın kafa tası açılmadan işlem gerçekleştirilebilmektedir. Kardiyoloji kliniğimizde kalp ritim bozukluklarında kullanılan son teknoloji ürünü ‘Carto 3’ cihazı kullanılmaktadır. Mikro ultrason füzyon biyopsi, ABD’li Johns Hopkis ile geliştirilen bir teknoloji. Ülkemizde ilk olarak hastanemizde uygulanmaya başlandı. Özellikle prostat kanseri tedavisinde kullanılan en ileri teknolojidir.”