GÜNDEM - 19 Kasım 2025 Çarşamba 11:54

Kış mevsiminin vazgeçilmezi turşu tezgahları süslemeye başladı

A
A
A
Kış mevsiminin vazgeçilmezi turşu tezgahları süslemeye başladı

Çorum’un İskilip ilçesinde coğrafi işaretli turşu, tezgahları süslemeye başladı. Kadınların büyük özenle hazırladığı turşu, kış mevsiminde sofralardaki vazgeçilmez yiyecekler arasında yer alıyor.


Çorum’un İskilip ilçesinde üretilen üzüm sirkesi ve ilçeye özgü tuz kullanılarak üretilen coğrafi işaret tescilli İskilip turşusu, kış mevsiminde büyük ilgi görüyor. Sonbaharın gelmesiyle birlikte hazırlanmaya başlayan İskilip turşusu, ilçedeki tezgahları süslemeye başladı. 8 yıl önce ilçedeki tarihi arastada kurduğu işletmede kadınlarla birlikte ürettiği yöresel ürünleri satan Suna Kambur, kış mevsiminin vazgeçilmezi İskilip turşusunun yapım sürecini anlattı. Turşunun dört farlı aşamayla yapıldığını ve özellikleri sayesinde vatandaşların büyük beğenisini aldığını ifade eden Kambur, turşuya yörenin kaya tuzu ve sirkesinin lezzet verdiğini dile getirdi.


İskilip turşusunun yapımını anlatan Kambur, "Ürünlerimizi tarladan aldıktan sonra salamuraya yatırıyoruz. Ardından temizleyip yıkıyoruz ve tekrar salamuraya koyuyoruz. Salamurada en az iki ay beklemesi gerekiyor ki tuzu içine çekebilsin. Bu işlemde İskilip’te çıkarılan kaya tuzunu kullanıyoruz. Kaya tuzu olmadan turşu olmaz. Salamuradan çıkardığımız turşuyu birkaç kez suyla yıkayıp bir süre suda bekletiyoruz. Ardından birkaç gece sonra sirke ve sarımsakla buluşturuyoruz. Paketleme işleminden sonra yaklaşık 15-20 gün sonra sofraya hazır hale geliyor" dedi.



"Cam kavanozda, şişelerde raf ömrü 8 aya, 1 yıla çıkabiliyor"


Cam kavanozların turşunun ömrünü uzattığını ifade eden Kambur, "Plastik bidona koyduğumuzun 6 aylık bir raf ömrü olurken, cam kavanozda, şişelerde bu 8 aya, 1 yıla çıkabiliyor. Tabii ki bu 6 ay ile 1 yıl arası raf ömrü var. 8 aylık raf ömründe yenmesi gerekiyor" diye konuştu.



Kış mevsiminin vazgeçilmezi turşu tezgahları süslemeye başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Dur ihtarına uymayan sürücü polisten 30 kilometre kaçabildi Bartın’da dur ihtarına uymayan sürücü ile polis ekipleri arasında kovalamaca yaşandı. Yaklaşık 30 kilometre boyunca takip edilen araç, Büyükkızılkum plajında durduruldu. Kovalamaca esnasında aracın camından yol kenarına parçalar halinde paketler atan sürücü ve yanındaki şahıs, gözaltına alınırken, araç ise incelenmek üzere Emniyet Müdürlüğü bahçesine götürüldü. Bartın Gölbucağı Kavşağı yakınlarında polisin dur ihtarına uymayan 74 ABN 335 plakalı araç, polisin dur ihtarına uymadı. Hızla kaçan araç, önce sanayi tarafına ardından ise İnkumu yoluna doğru seyir etti. Arkasından polis ekipleri de aracı takip ederek, durdurmaya çalıştı. Araç İnkumu yolunu kapatan polis ekiplerini fark edeince Gürgenpınarı Köyü istikametine seyir etti. Patika ve ara yollardan Büyükkızılkum Köyü’ne doğru devam eden sürücü durdurmak için polis aracın gittiği tüm istikametlerde tedbir alan alarak yolları kapattı. Tıyırtı Rampasındaki kavşakta, bekleyen polis ekipleri, araçlar barikat kurulurken, yol kapanı da hazırlandı. Polisin kovaladığı araç, son olarak Büyükkızlkum Plajına doğru hareket etti. Plajı geçen araç, patika yola girdi. Yolun bitmesi üzerine areçtan inen şahıslar yürüyerek kaçmaya çalıştı. Arkasından gelen şehir içi trafik ekipleri tarafından şahıslar kıskıvrak yakalandı. Olay yerine gelen Asayiş ve Narkotik şube ekiplerinin de desteği ile şahıslar gözaltına alındı. Araç sürücüsünün M.Ö, yanındaki arkadaşının ise M.Y olduğu belirlendi. Kovalamaca esnasında polis ekipleri, kaçan şahısların araç penceresinden yol kenarına doğru küçük parçalar savurduğunu tespit ederken, narkotik polisleri ise paketlerin savrulduğu bölgelerde inceleme yaptı. Araç ise çekici yardımıyla Bartın Emniyet Müdürlüğü binası bahçesine gitirildi. Aracın narkotik ekipleri tarafından detaylı bir şekilde inceleneceği öğrenildi.