EĞİTİM - 22 Mart 2019 Cuma 16:11

PAÜ’de Görsel Kültür Kuramı çalıştayı başladı

A
A
A
PAÜ’de Görsel Kültür Kuramı çalıştayı başladı

TÜBİTAK 4005-Bilim Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Projesi kapsamında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) ve PAÜ işbirliği ile düzenlenen “Görsel Kültür Kuramının İlk ve Ortaokul Görsel Sanatlar Derslerinde Uygulanması” çalıştayı başladı.

TÜBİTAK 4005-Bilim Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Projesi kapsamında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) ve PAÜ işbirliği ile düzenlenen “Görsel Kültür Kuramının İlk ve Ortaokul Görsel Sanatlar Derslerinde Uygulanması” çalıştayı başladı.


Pamukkale Üniversetesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi’nde başlayan çalıştayın açılış oturumuna Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Bilge Can ve Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Tuncel başta olmak üzere Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri, sınıf ve görsel sanatlar öğretmenleri, öğretmen adayları ve davetliler katıldı. Müzik dinletisi ile başlayan etkinlikte Prof. Dr. Can, çalıştayın açılış konuşmasını yaptı. Prof. Dr. Can, proje ortağı ve etkinliğe ev sahipliği yapmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi ve katılımlarından ötürü davetlilere teşekkür etti. Açılış konuşmasının ardından oturum, TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Özsoy ve PAÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Resim-İş Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Mamur’un gerçekleştirdiği sunumlar ile devam etti.



“Teoride kalmayacak bir proje”


Oturumda ilk olarak, TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Özsoy projenin amaçlarını açıkladıktan sonra “21. Yüzyılda Görsel Sanatlar Eğitimi” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Eğitimin farklı alanlarında araştırmalar yapılmasına karşın bu araştırmaların hayata geçirilmesinde ciddi güçlükler yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Özsoy; projeye başlarken hayata geçirilebilir bir proje olmasına önem verdiklerini belirtti. İlk oturumun devamında ise Doç. Dr. Nuray Mamur öncelikle görsel sanatlar eğitiminde değişen değerler, paradigmalar bağlamında “Görsel Kültür ile Niçin İlgileniyoruz?” başlıklı sunumu yaptı. “Görsel kültür kuramı nedir?” sorusu ile sunumuna başlayan Doç. Dr. Mamur, günümüzde izlenen diziler, çizgi filmler, sosyal medya paylaşımları, reklamlar, dijital oyunlar gibi pek çok görsel imgenin öğrencilere dolaylı ama etkili ve kalıcı olarak neleri öğrettiği ve ne tür etkileri olduğu üzerine eleştirel olarak bakıldığında ciddi sorunlar ve sonuçlarla karşılaşıldığını söyledi.



23 Marta kadar devam edecek


Çalıştayın ilk gününde üçüncü oturum ise işbirlikli grup çalışması bağlamında çağdaş sanatçıların eserleri üzerinden eleştiri ve yeniden üretim çalışmalarıyla devam etti. İlk ve ortaokul görsel sanatlar derslerinde öğrencilerin karşılaşabilecekleri görsel ögelerde gizlenmiş anlamların sorgulanmasını amaçlayan çalıştay, 23 Mart’a kadar PAÜ Eğitim Fakültesi’nde devam edecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa BUÜ Veteriner Fakültesi’nde 46. yıl coşkusu Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesi, kuruluşunun 46. yılını akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı büyük bir organizasyonla kutladı. Çok sayıda yarışmanın yapıldığı ve ödüllerin dağıtıldığı etkinlik, özellikle öğrenciler için unutulmaz anlara dönüştü. Görükle Kampüsü içerisinde başlatılan kutlama törenlerinde ilk olarak “Geleneksel Süt Koşusu” düzenlendi. Veteriner Fakültesi çiftliğinden start alan ve Hayvan Hastanesi önünde son bulan koşunun ardından Programın sonunda emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin Ceylan’ın yazdığı ve okuduğu Veteriner Fakültesi Marşı izleyenleri duygulandırdı. Gün boyu devam eden etkenliklerde daha önce elemeleri yapılan satranç turnuvası, futbol turnuvası, oryantiring ve bilgi yarışmasının finalleri gerçekleştirilerek dereceye girenlere madalyaları takdim edildi. Öğrenciler, öğle yemeğinin ardından düzenledikleri halat çekme, okçuluk ve Veteriner Fakültesine özgü ‘’yoğurt yeme yarışması’’ gibi çeşitli oyunlarla eğlenceli vakit geçirdi. Organizasyon, akşamüzeri gerçekleştirilen açık hava sinemasında film gösterimiyle son buldu. Etkinlikler hakkında açıklamada bulunan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Şenlik, 1978-1979 Eğitim-Öğretim yılında 46 öğrenci ile eğitim-öğretime başlayan Fakültenin bugün Türkiye genelinde en ileri seviyede mesleki eğitim veren yükseköğretim kurumuna dönüştüğünü vurguladı. Düzenledikleri kutlama töreniyle birlikte öğrencilere BUÜ Veteriner Fakültesi mensubu olmalarının ayrıcalığını hissettirdiklerini aktaran Dekan Şenlik, “Gün boyunca düzenlediğimiz organizasyonlara yoğun bir katılım oldu. Akademisyenlerimiz, idari personelimiz ve emekli hocalarımız ile çok sayıda öğrencimizi ağırladık. Hepsi de mutlu oldu ve gururlandı. Bu vesileyle kuruluşundan günümüze kadar fakültemizde görev yapmış olan tüm Dekanlarımıza, Öğretim Üyelerimize, Araştırma Görevlilerimize, Doktora Öğrencilerimize ve İdari Personelimize hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah bundan sonra hep birlikte daha çok çalışarak fakültemizi daha ileriye taşıyacağız” dedi.
Kocaeli Evsizlerin sokakta kalmasına müsaade edilmiyor Gebze ilçesinde gidecek yeri bulunmayan evsiz vatandaş, barınma ve konaklama merkezine yerleştirilerek sıcak yuvaya kavuştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Barınma ve Konaklama Merkezi, sokakta kalan evsizlere sahip çıkıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın, “Kocaeli’de kimse aç ve açıkta kalmayacak” talimatını büyük bir hassasiyetle yerine getiren Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, devriye sırasında rastlanılan veya gelen ihbarlar üzerine yerleri tespit edilen evsiz vatandaşları Barınma ve Konaklama Merkezi’ne götürüyor. Sıcak bir yuvaya hasret kalan vatandaşların ihtiyacını Barınma ve Konaklama Merkezleri ile sağlayan büyükşehir belediyesi, bu bağlamda Gebze’de evsiz bir vatandaşa sahip çıktı. Gebze Bölgesi Zabıta Amirliği ekipleri, gidecek yeri bulunmadığını tespit ettiği vatandaşı ekip aracıyla Gebze Mevlana Mahallesi’nde bulunan Barınma ve Konaklama Merkezi’ne götürdü. Sıcak yuvaya kavuşturulan evsiz vatandaş, kendisine sahip çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. İzmit ve Gebze’de faaliyet gösteren Barınma ve Konaklama Merkezleri yılın 12 ayında kapılarını evsiz vatandaşlara açıyor. Yatak, masa, dolap, battaniye gibi temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu odalarda, banyo için 24 saat sıcak su imkânı sağlanıyor. Evsiz vatandaşlara 3 öğün sıcak yemeğin yanında temizlik ve sağlık hizmetleriyle ihtiyaç halinde psikolojik destek de sağlanıyor.