EKONOMİ - 15 Ocak 2021 Cuma 16:10

DTO, Denizli OCB’de teknoloji üssü kuruyor

A
A
A
DTO, Denizli OCB’de teknoloji üssü kuruyor

Denizli Ticaret Odası (DTO), “Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm” projesi’de yeni bir aşamaya geçti.

Denizli Ticaret Odası (DTO), “Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm” projesi’de yeni bir aşamaya geçti. Gerekli cihazlar gelmeye başladı.


Cihazların kurulumu aşamasında yerinde incelemede bulunan DTO Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Teknik Tekstil Merkezi’nin, yeni ürünler elde etmek için çalışma yürütecek firmalara büyük bir kolaylık sağlayacağını ve Denizli sanayisinde inovatif üretim anlamında çığır açacağını, Denizli’de klasik tekstil üretiminden teknik tekstile dönüşüm sürecini de hızlandıracağını söyledi.


DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Teknik Tekstil Merkezi’ndeki çalışmaları inceledi; gelinen aşama hakkında yerinde bilgi aldı. Başkan Erdoğan’a, DTO Genel Sekreter Yardımcısı Tekstil Mühendisi Akay Gündoğan eşlik etti. Yeni gelen makinalar ile merkezin elektrik ve iklimlendirme sisteminin kurulumunu bizzat takip eden Başkan Erdoğan, Genel Sekreter Yardımcısı Gündoğan’dan projenin ve merkezin kurulum çalışmalarının genel gidişatı hakkında da bilgi aldı.



Projede yeni bir aşamaya geçildi


Başkan Erdoğan, projelerinin yeni bir aşamaya geçtiğine dikkat çekti. Erdoğan, “Ülkemizden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mıza sunulan 500 projenin içinden seçilmiş iki projeden biri olan, Denizli açısından çok önemsediğimiz Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemizle OSB’de kuracağımız Denizli Teknik Tekstil Merkezimiz için gerekli makine ve teçhizatımızın dörtte üçü geldi. Bu merkezimiz sayesinde, Denizli’mizi, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin dışında, bire on katacak yüksek katma değerli ürünlerle tanıştıracağız. OSB’de oluşturmaya başladığımız yerimizde, 12 ayrı sektörde yeni ürünler elde etmek için çalışmalar yürütüp, sanayimize yön verecek inovatif ürünlerin portatif üretimlerini gerçekleştirebileceğiz.” dedi.



DTO’nun projesi, tüm ülkede ses getirdi


Başkan Erdoğan, projelerinin tüm ülkede ses getirdiğinin de altını çizdi. Denizli’de yatırım yapma aşamasındaki bazı firmaların kendilerinden bilgi aldıktan sonra, teknik tekstile yönelmiş olduklarını görmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Erdoğan, “Projemiz, sadece Denizli’de değil Türkiye’de ses getirdi. Bizi, İstanbul ve Gaziantep gibi hatırı sayılır birçok ilden oda başkanlarımız ile arkadaşlarımız aradı; arıyorlar. Onlara, teknik tekstil ve OSB’deki merkezimizle ilgili bilgi veriyoruz. Projemizi, basında ve internet sitelerinde gören sanayicilerimizden de yoğun talep var. İçeriği ile ilgili bizlerden ve ekibimizden bilgi alıyorlar; belli sektörlerde yatırım yapma aşamasında olup da bizi dinledikten sonra teknik tekstile yatırım yapma kararı almaları da bizleri sevindiriyor. Bu arada hemen hatırlatayım; bu tür konularda Denizli Ticaret Odamızın bünyesindeki iştirakimiz Denizli ABİGEM’deki ekibimiz de istenmesi halinde proje hazırlıyor. Yerli ve milli otomobilimiz TOGG’un yedek aksam ve parçalarının belli bölümlerinin Denizli Teknik Tekstil Merkezi’mizde üretilmesiyle ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOGG’un CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş’la görüştük; projemizi, merkezimizi ve konuyu anlattık. İnşallah Denizli’mize bununla ilgili, güçlü ve büyük yatırımlar gelir diye umuyor ve bekliyoruz” diye konuştu.



1000 metrekarelik alana Denizli Teknik Tekstil Merkezi’nin makinaları kuruluyor


Denizli Teknik Tekstil Merkezi’nin ilk aşamada 1000 metrekarelik bir alanda kurulacağını ancak, ihtiyaç halinde bu alanı daha da büyütebileceklerini belirten Başkan Erdoğan, yer konusunda kendilerine destek veren Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) yönetimine teşekkür etti. Denizli Teknik Tekstil Merkezi’ni, konuyla ilgili üyelerinin yoğunlukta bulunduğu bir bölge olan OSB’de inşa ederek, bu derece önemli bir imkânı onların ayaklarına kadar götürmek istediklerini, bunun hem projeye olan ilgiyi hem de elde edilecek verimi arttıracağına inandıklarını kaydetti. Ayrıca, Denizli sanayisinde çığır açacak ve Denizli’ye çağ atlatacak bir teknoloji üssü kurduklarını vurguladı. Erdoğan, şöyle konuştu:


“Şehrimiz açısından büyük öneme sahip olan Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemize, Denizli Organize Sanayi Bölgemiz de destek sağladı. OSB Yönetim Kurulu Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. Denizli OSB’de kuracağımız Denizli Teknik Tekstil Merkezimiz, 1000 metrekarelik bir alan ancak, burayı daha da büyütebiliriz. Şu anda kurulma aşamasında; makinelerimizi ve teçhizatımızı teslim alıyoruz. Makinaların kurulumu bittikten sonra, burası büyük ve örnek bir teknoloji üssü haline gelecek. Yine buradaki çalışmaların sonucunda da hep beraber, yenilikçi ve teknik tekstil üretimiyle ilgili farklı ürünleri göreceğiz. Göreve geldiğimiz gün, Denizli Ticaret Odamızda yeni bir anlayışı hâkim kılmayı ve daha büyük bir Denizli ile güçlü yarınlara yelken açmayı hedeflemiştik; dinamik ve tecrübeli ekibimizin eşsiz emekleri ile hazırladığımız farklı ve yenilikçi projelerimizle, bunu gerçekleştiriyoruz. Hep birlikte, Denizli’mizin gücüne güç katmak istiyoruz. Burada sanayicilerimizden beklentimiz ise, projemize ilgi göstererek desteklemeleridir”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da işletmelere yönelik vergi denetimi yapıldı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, işletmelere yönelik KDV denetimi yaptı. Denetimde, işletmelerin pos cihazları, yazar kasaları ve ödeme aldıkları cihazlar kontrol edildi. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, Beşiktaş, Şişli, Fatih, Beyoğlu ve Kadıköy’de restoran, pastane, fırın, kafe ve eczane gibi işletmelerde KDV denetimi gerçekleştirdi. Denetimler 45 araç ve 200 personelle gerçekleşti. Denetimlerde; KDV oranlarına ilişkin tespitler, ödeme kaydedici cihazlar ve pos cihazı kontrolünün yanı sıra, iş yerinin kira olup olmadığı, iş yeri kiralarının bankalar vasıtasıyla ödenip ödenmediği, kayıt dışı işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığı kontrol edildi. Denetimlere İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç de katıldı. Denetime ilişkin açıklamalarda bulunan Bilgiç, "Yaklaşık 45 araç ve 200 gelir uzmanı arkadaşımızın katılımı ile, Katma Değer Vergisi oranlarına ilişkin tespitler, ödeme kaydedici cihazlar ve pos cihazı kontrolünün yanı sıra, işyerinin kira olup olmadığı, işyeri kiralarının bankalar vasıtasıyla ödenip ödenmediği, kayıtdışı istihdam bulunup bulunmadığı gibi çeşitli konularda vergi denetim faaliyetleri yapıldı" dedi. "Vergi denetimlerinde en önemli amacımız kayıt dışılığı önlemektir" Bilgiç, "Vergi denetimlerimizde KDV oranları, ödeme kaydedici cihaz ve POS cihazları denetimi, iş yerleri kiralıksa kira ödemeleri bankadan mı elden mi bankadansa dekont tespiti, POS cihazları işletmeye ait mi değil mi, işletmeye ait olmayan POS cihazları kullanılıyorsa bunların tespiti, kayıt dışı istihdam bulunması durumunda bunun tespiti ve IBAN numarasına ödeme alan işletmeler varsa bu numaraların tespiti, hesap numarasının işletmeye ait olup olmadığı konularının tespiti ile alakalı vergi denetimi gerçekleştireceğiz. Vergi dairesi Başkanlığı olarak vergi denetimlerinde en önemli amacımız kayıt dışılığı önlemektir" ifadelerini kullandı. Özellikle KDV oranlarını yanlış uygulamak suretiyle yüksek oranda ürün teslim ettiği halde düşük KDV oranıyla fiş kesen belge düzenleyen işletmelerle alakalı denetimlerin artarak devam edeceğini söyleyen Bilgiç, "Yaptığımız denetimlerde hem mükelleflerimize hem de vatandaşlarımıza vergi konusunda rehberlik etmeye hem de uyumlu olmayan mükelleflerimize cezai işlem uygulamak suretiyle kayıt dışılığını önlemek gayreti içerisindeyiz" diye konuştu. Bilgiç, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz vatandaşlarımızdan yapmış oldukları alışverişlerde aldıkları ürün ve hizmetin belgeye intikal edip etmediğini tespit etmelerini ve bunu kontrol etmelerini istiyoruz. Aksi bir durumla karşılaşmaları halinde de gerek CİMER gerek VİMER vasıtasıyla bunları bizlere intikal ettirmeleri durumunda gerekli incelemeler ivedilikle yapılacaktır."
Denizli Honaz Belediyesi Yerel Tohum Takas Şenliğinde yerini aldı Tarım alanında hayata geçirdiği projeler ile adından söz ettiren Honaz Belediyesi, Çanakkale düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliği katıldı. Yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılması ve tarımsal üretimin yerel tohumlar ile yapılmasını teşvik etmenin yanı sıra bu konuda farkındalık oluşturmak, üreticiler ve vatandaşlar arasındaki yerel tohum alışverişinin gerçekleşmesine aracı olmak amacıyla Çanakkale Belediyesi’nin düzenlediği Geleneksel Yerel Tohum Takas Şenliği’nde Honaz Belediyesi de yerini aldı. Çanakkale Belediyesi 5. Tohum Takas Şenliği’nde Honaz Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’de stant açarak bölgeye has özellikleri olan yüzlerce ata tohumunu ve fidelerini sergiledi. Yerel Tohum Merkezi yetkilisi Ziraat Mühendisi Tuğba Çınar şenlik süresince Honaz ve çevresine has özellikleri barındıran birçok tohum çeşidini ziyaretçiler ile buluşturduklarını söyledi. Tuğba Çınar; “Çanakkale Belediyesi’nce bu yıl 5.’si düzenlenen Tohum Takas Şenliği’nde Honaz’ımız ve bölgesinde yıllardır yetiştirilen ata tohumları tanıtma ve takas imkânı bulduk. İlçemizin farklı mahallelerinde yaşayan annelerimiz, teyzelerimiz sandıklarda, tülbentlerde sakladıkları tohumları bizlere ulaştırdılar. 2020 yılında faaliyete geçirdiğimiz Yerel Tohum Merkezi’mizde bu toplanan tohumları özenle sakladık ve seralarımızda fideye dönüştürmeyi sürdürdük. Elde ettiğimiz Honaz’a özgü Balkan Domatesi, Karakılınç Biberi, Karaçay Fasulyesi gibi yerel lezzetlerimizin yanında farklı türdeki salatalık, kabak, kavun, karpuz tohumlarını ve fidelerini de yine bu gibi etkinliklerde, festivallerde tekrar vatandaşlarımıza ulaştırdık. Amacımız genetiği oynanmamış ürünleri tekrar tarıma, üretime kazandırmaktır” şeklinde konuştu. “ Yerel tohumlarımız Balkan Domatesi Ve Karakılınç Biberi büyük ilgi gördü” Tarımsal alanda gerçekleştirilen projelerle her zaman üreticilerin yanında olduklarını belirten Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, “Tarım alanında önemli çalışmalara imza attık. Her zaman üreticilerimizin yanında olduk. 2020 yılında faaliyete geçirdiğimiz Yerel Tohum Merkezi’mizde 1000’i aşkın ata tohumunun saklanmasını ve üretimini sağladık. Belediyemize ait iki farklı arazide yöremize has özellikleri bulunan domatesleri üreterek vatandaşlarımız ile ücretsiz paylaştık. Tüm bu çalışmalarımızın yanı sıra tarım alanında gerçekleştirilen etkinliklere de katılıyoruz. Bu anlamda Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliği’ne katılarak, yerel tohumlarımızı ve fidelerimizi Çanakkale’de üreticilerimize dağıttık ve ilçemizi tarım alanındaki bu önemli platformda tanıtma fırsatı bulduk. İlçemizde üretimi yapılan Balkan Domatesi ve Karakılınç Biberi tohum ve fideleri festivalde büyük ilgi gördü’’ diye konuştu.